Ziekte van Parkinson begint in de darmen, voeding kan invloed hebben

Bij mensen zonder blinde darm minder Parkinson

Wereldwijd is Parkinson de snelst groeiende hersenziekte. Meer kennis over Parkinson is dus erg belangrijk. Dit Zweedse onderzoek liet zien dat wie op jonge leeftijd zijn blinde darm is kwijtgeraakt, 19% minder risico heeft om later de ziekte van Parkinson te krijgen. En bij wie van deze mensen toch parkinson krijgen, is dat gemiddeld 3,6 jaar later dan bij patiënten waarbij de blinde darm niet is weggehaald.

Er zijn nog geen medicijnen om de ziekte te stoppen

In Nederland hebben 50.000 mensen de hersenziekte van Parkinson. Dat aantal zal naar verwachting in 2030 zijn verdubbeld.  Er zijn geen medicijnen om de ziekte te vertragen of tot stilstand te brengen. Er zijn alleen medicijnen op de markt om de symptomen te bestrijden.

Onderzoek : patiëntgegevens van 1,7 miljoen Zweden bestudeerd

Deze studie is gepubliceerd in Science Translational Medicine.
In dit onderzoek werden de patiëntgegevens van 1,7 miljoen Zweden bestudeerd mét en zonder blinde darm. De gegevens van patiënten besloegen een periode van 52 jaar.

De studie bevestigt het vermoeden dat parkinson begint in de darmen en samenhangt met de darmflora. Veel patiënten hebben, decennia voordat parkinson toeslaat, last van obstipatie. Dit onderzoek laat zien dat je niet alleen naar de hersenen moet kijken, maar ook de darmen moet meenemen.

In de blinde darm ophopingen van eiwit alfa-synucleïne

Opvallend is de ontdekking dat bij iedereen in de blinde darm de  ophopingen zitten van het eiwit alfa-synucleïne. In het brein kunnen deze eiwit-ophopingen Parkinson veroorzaken. Waarom en hoe deze zieke eiwitten bij sommige mensen in het brein terecht komen, is niet duidelijk.

Vorig jaar vonden Zweedse onderzoekers ook een aanwijzing dat Parkinson begint in de darmen. Want patiënten bij wie de zenuwbaan tussen de darmen en het brein (de nervus vagus) is doorgesneden (vanwege maagproblemen) hebben 40% minder risico om Parkinson te krijgen.

Parkinson als hersenziekte


Parkinson is een ziekte van de hersenen. Hoewel de levensverwachting van Parkinsonpatiënten niet veel minder is dan die van gezonde mensen, is het wel een zware ziekte die mensen erg beperkt. De volgende symptomen kunnen optreden :

  • Trillen van de handen, benen, kin of tong
  • Trager worden van bewegingen
  • Stijfheid van de spieren
  • Evenwichtsproblemen
  • ‘Bevriezen’ van de benen tijdens lopen, waardoor het lijkt alsof de voeten aan de vloer blijven plakken

De blinde darm bepaalt mede de samenstelling van de bacteriën in de darmen. Mogelijk hebben sommige mensen een bepaalde bacteriesamenstelling die de vorming en verspreiding van zieke eiwitten stimuleert. Onderzoek met muizen wijst in die richting. De beruchte eiwitstapelingen in de blindedarm doen zich al op jonge leeftijd voor. In het brein worden die gestapelde eiwitten alleen bij ouderen gevonden.

De kans dat verplaatsing andersom plaats vindt, dat Parkinson in het brein begint en dan afdaalt naar de darm, is volgens de onderzoekers klein.

Pesticiden vermoedelijk mede oorzaak

Als oorzaak voor verschillen in de aantallen bij mensen op het platteland vergeleken met mensen uit de stad, worden pesticiden gezien. De blinde darm is één van de aanjagers van het immuunsysteem als er gifstoffen het lichaam binnendringen. Mogelijk kunnen deze pogingen van het lichaam om gif te neutraliseren ontsporen en bijdragen aan het verspreiden van zieke eiwitten.

Het is dus belangrijk om nu te gaan onderzoeken hoe de voeding de samenstelling van de darmbacteriën beïnvloed kan worden om hiermee het risico op Parkinson te verminderen.’

Ook interessant is een artikel over een ander onderzoek en het verband tussen Parkinson en de darmflora : Parkinson’s and Gut Bacteria Study May Show Us How Much We Still Don’t Know

Zie ook : Study links Parkinson’s disease to gut bacteria

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *