Onderzoek naar medicatie tegen kanker (De TGN1412 Phase 1 drugs trial)
Deze documentaire laat zien wat er gebeurt bij een onderzoek naar medicatie tegen kanker (leukemie). Deze medicatie is al uitgebreid in het laboratorium onderzocht, en uitgebreid getest op apen. Maar nog nooit op mensen. Acht vrijwilligers, tussen 19 en 34 jaar hadden zich hadden aangemeld voor deze Fase 1-studie. De deelnemers aan dit onderzoek kregen £ 2.000 aangeboden voor hun deelname. Van de acht deelnemers kregen zes de medicatie toegediend en twee ontvingen een placebo.
Men start met een 500 maal verdunde oplossing, van wat goed verdragen werd door de apen. Maar al snel loopt het helemaal verkeerd. En belanden zes jonge mannen op de intensive care en moeten vechten voor hun leven. De documentaire laat persoonlijke getuigenissen van artsen zien, die moeite hadden om de klinische catastrofe onder controle te krijgen: “Dit was een raadsel, we hadden geen manier om te voorspellen hoe ernstig het zou worden. Er was geen handleiding hoe hiermee om te gaan. ”
Rechercheurs werden belast met het uitzoeken van wat er mis ging: “Dit werd als een plaats delict beschouwd, er kon iets gemanipuleerd, gesaboteerd of vergiftigd zijn en deze mensen konden mogelijk het slachtoffer zijn van vals spel.”
Regels EU aangescherpt
Naar aanleiding van deze gebeurtenissen zijn de regels voor onderzoeken waarbij voor de eerste keer medicatie op mensen worden getest aangescherpt in de EU.