Wat is koemelk lactose-intolerantie of melksuiker allergie?

Lactose-intolerantie: niet goed verdragen van lactose

Lactose is een suiker (melksuiker) dat in melk en melkproducten zit. Om lactose te verteren gebruiken we het enzym lactase. De dunne darmwand maakt lactase. Als er geen of niet voldoende lactase wordt aangemaakt, kan lactose in onze voeding niet goed verteerd worden. Lactose komt dan onverteerd in de dikke darm terecht. De bacteriën in de dikke darm, de darmflora, gaan lactose ‘vergisten’. Hierdoor kunnen klachten ontstaan. Dat veroorzaakt de lactose-intolerantie.

Lactose-intolerantie kan al bij de geboorte aanwezig zijn maar kan ook op latere leeftijd bij kinderen of volwassenen ontstaan. Mensen die last hebben van het prikkelbare darm syndroom (PDS) hebben vaker klachten als gevolg van lactose-intolerantie. Maar PDS is niet de oorzaak van lactose-intolerantie.

Mogelijke klachten bij lactose-intolerantie

Wanneer lactose uit onze voeding niet wordt afgebroken, komt het onveranderd in de dikke darm terecht. De bacteriën in de dikke darm gaan het lactose bewerken en afbreken. Hierbij ontstaan gassen en vetzuren. En de  lactose in de dikke darm trekt vocht aan. Hierdoor kunnen de volgende klachten ontstaan:

  • Een opgeblazen gevoel
  • Winderigheid
  • Diarree
  • Buikpijn en krampen

Wat moet je doen bij lactose-intolerantie?

Je kunt zorgen dat er geen lactose in je voedsel zit. Maar het is meestal niet nodig om helemaal lactosevrij te eten. Kleine hoeveelheden lactose geven meestal geen klachten en zijn niet schadelijk. Ook kun je tabletten gebruiken die het enzym lactase bevatten om de lactose te kunnen afbreken.

Tabletten met enzym lactase

Er zijn tabletten die het enzym lactase bevatten. Deze tabletten kun je innemen als je een keer melk(producten) wilt gebruiken. Ook kun je met een lactase enzympreparaat lactose-arme melk maken van gewone melk. Zo’n enzympreparaat bevat het enzym lactase waarmee lactose afgebroken wordt. Dergelijke enzympreparaten zijn o.a. verkrijgbaar bij vitaminesperpost.nl.

60 capsules geschikt voor mensen die moeite hebben om lactose te verteren.

Ook kun je lactasetabletten of capsules kopen bij de Online Drogist.

Afhankelijk van de mate van intolerantie en de hoeveelheid te gebruiken melkproduct neem je 1 of 2 tabletten in, gelijktijdig met het melkproduct.

Waar zit lactose/melksuiker in?

Lactose zit veel in :

  • Melk, chocolademelk en melk met (fruit)smaakjes
  • Smeerkaas, smeltkaas en de meeste buitenlandse kazen
  • Zuiveltoetjes als vla, pudding, pap
  • Roomboter, slagroom, koffiemelk, room en crème fraîche
  • Roomijs
  • Zuivelfrisdranken op basis van wei zoals Rivella

In zure melkproducten zoals gewone yoghurt, kwark en karnemelk zit veel minder lactose. Ook Nederlandse (harde) kaas bevat nauwelijks lactose. Deze producten worden door de meeste mensen met lactose-intolerantie goed verdragen.

Lactose in andere producten, geen zuivel

Fabrikanten gebruiken melkbestanddelen ook in chocolade, koek, soep, worst, sausjes en snoep. Daarnaast kan lactose toegevoegd zijn aan medicijnen en voedingssupplementen of vitaminepillen. Het gaat om kleine hoeveelheden die meestal niet of nauwelijks klachten zullen geven. Bij mensen met aangeboren, erfelijke lactose-intolerantie kunnen deze zeer kleine hoeveelheden lactose wel problemen veroorzaken.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *