Doet Visolie Omega-3-vetzuren niets voor hartpatiënten?

Het National Institute of Health, de hoogste gezondheidsinstantie in Amerika meldt dat niet overtuigend is aangetoond dat Omega-3-supplementen bescherming bieden tegen hartaandoeningen.” Onderzoekers bekeken alle voorhanden zijnde data en studies.  Er is nog geen keihard bewijs voor de werking van visoliecapsules. Het effect op het hart is volgens de laatste onderzoeken zwakker dan we vroeger dachten.

Dat is voor de visoliecapsule-handelaars een harde klap. De grondstof voor deze capsules is goedkoop en bestaat uit restjes die bij de visverwerking vandaan komen. Vette vis Omega-3-vetzuren komen van nature voor in vette vis en in groene bladgroenten, olie en noten.

Ook hoogleraar Volksgezondheidsonderzoek Daan Kromhout van de Wageningen Universiteit heeft onderzoek gedaan naar Omega-3. Hij kwam met zijn onderzoek tot dezelfde conclusie: Omega-3 vetzuren leveren geen extra bescherming voor de  meeste hartpatienten. Maar mensen die daarnaast ook diabetes hebben blijken wel voordeel te ondervinden van deze vetzuren.

Volgens Marianne Geleijnse, epidemioloog en Universitair hoofddocent Humane Voeding geeft dit onderzoek geen antwoord op de vraag over het belang van vis in de voeding van gezonde personen. Omdat bij gezonde personen de kans op hart- en vaatziekten veel kleiner is dan bij hartpatiënten, heb je volgens de onderzoekers zeker tien maal zoveel mensen nodig die aan zo’n onderzoek meewerken.

Marianne Geleijnse denkt dat omega-3 vetten ernstige hartritmestoornissen voorkomen.  Ook kunnen volgens haar omega-3 vetzuren  een gunstig effect hebben op aderverkalking.

Onderzoek van de Nierstichting

Er zijn ook andere recente onderzoeken waarin men vindt dat visolie een positieve invloed heeft op het lichaam. Zo blijkt uit onderzoek uit augustus 2014, gefinancierd door de Nierstichting, dat na een hartinfarct de nierfunctie twee keer zo snel daalt als bij normale veroudering, maar dat extra visolie deze snelle achteruitgang remt.

Toch kan visolie goed zijn voor andere aandoeningen

Je kunt beter vis eten dan capsules vinden sommige voedingsexperts. Verse vis, mits goed klaargemaakt is smakelijk en belangrijk omdat afwisselend eten gezond is. Vis is meer dan visolie alleen. Het bevat ook vitamine D en jodium, onontbeerlijke stoffen die in de rest van onze voeding weinig voorkomen. Het blijft gezond om tweemaal per week vis te eten, waarvan eenmaal een vette soort zoals haring, zalm of makreel. Hoewel de visvetzuren hartpatiënten niet extra beschermen tegen nieuwe hartklachten, lijkt vitamine D in de vis wel een beschermende werking te hebben. Viscapsules kunnen natuurlijk wel een oplossing zijn voor mensen die geen vis lusten, of weinig vis eten.

De producenten van visolie capsules proberen nu een andere doelgroep te bereiken.  Visolie capsules zouden Alzheimer, Artritis en rimpels kunnen voorkomen. Dat zijn beweringen waar nog meer en uitgebreider onderzoek moet worden gedaan.

Wel kunnen diabetespatiënten baat hebben bij extra inname van visvetzuren.  Uit onderzoek bleek dat alleen bij oudere diabetespatiënten  extra inname van omega-3 visvetzuren het risico op dodelijke hartinfarcten met 50 procent verminderde. Ook verkleinden de omega-3 vetzuren in zowel vis als plantaardige oliën het risico op ernstige hartritmestoornissen bij deze patiënten. Daarnaast was bij vrouwelijke hartpatiënten, die extra omega-3 vetzuren uit plantaardige oliën kregen, het risico op hart- en vaatziekten en hartritme stoornissen  verlaagd.  Vrouwelijke hartpatiënten die margarine smeerden met extra alfa-linoleenzuur verlaagden hun kans op hart- en vaatziekten met een kwart. Alfa-linoleenzuur (ALA) is een omega-3-vetzuur.

Al met al, verwacht als gezond persoon geen wonderen van visolie capsules. Maar je hoeft je ook geen zorgen te maken, want schadelijk zijn ze niet.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *