Verschil vitamine D, vitamine D2 en vitamine D3,

Vitamine D2 en D3

Vitamine D kent twee verschijningsvormen die gebruikt worden, namelijk vitamine D2 en vitamine D3. Wanneer je extra vitamine D wilt innemen, dan koop je normaal gesproken Vitamine D3.

In de meeste zoogdieren en de mens is vitamine D3 tien maal effectiever dan vitamine D2 in het verhogen van het calcidiol in de bloedsomloop.  Calciferol wordt geproduceerd in de huid of is afkomstig uit voeding of voedingssupplementen ,en wordt in de lever omgezet in 25-hydroxyvitamine D (calcidiol). Artsen gebruiken de 25-hydroxy vitamine D (calcifediol) bloedtest om te bepalen hoeveel vitamine D in het lichaam van een patiënt aanwezig is.

Vitamine D3 kan in het menselijk lichaam gemaakt worden onder invloed van zonlicht (door het ultra violet B-deel van het zonlicht). Om vitamine D te kunnen produceren in de huid moet de zonkracht meer dan 3 zijn.
Vitamine D2 kan niet door het menselijk lichaam worden gemaakt. Uit de voeding afkomstig vitamine D2 en vitamine D3 wordt door de dunne darm opgenomen in het lichaam.

Deel van het jaar vaak vitamine D tekort

Een tekort aan Vitamine is vaak het gevolg an onvoldoende weinig blootstelling aan zonlicht en te weinig inname van vitamine D voedingssupplementen.

Voor het grootste deel van het jaar is de hoeveelheid vitamine D uit zonlicht ontoereikend (winter en donkere herfst en voorjaarsdagen). En onze voeding bevat onvoldoende vitamine D om dat goed te kunnen compenseren. Op dergelijke donker dagen blijft je afhankelijk van het nuttigen van vitamine D tabletten.

Vergelijk bij bol.com verschillende merken Vitamine D supplementen zowel voor kinderen als volwassenen. Prijsverschillen ontstaan vaak door hoeveelheidsverschillen. Ook wordt vitamine D vaak aangeboden in combinatie met andere vitamine´s en mineralen.
Kijk eventueel ook bij de Online Drogist vitamines.
Ook kan het handig zijn vitamine D te bestellen bij het bedrijf Vitamines per Post.

Aandoeningen bij een tekort aan vitamine D

Een tekort aan vitamine D leidt tot aandoeningen die je botten zacht en zwak maken en gevoeliger voor pijn en breuken. De bijbehorende ziekten zijn rachitis (Engelse ziekte) bij kinderen en osteomalacie bij volwassenen. Ook draagt en vitamine D tekort bij aan osteoporose. Bij Engelse ziekte en osteomalacie is er niet genoeg mineraalafzetting in de botten. Bij osteoporose is er minder botweefsel, maar de hoeveelheid mineralen en de samenstelling van de mineralen in de botten is normaal.

Andere functies van vitamine D is de preventie van hart- en vaatziekten,  diabetes-2, infectieziekten, auto-immuunziekten, kanker en mentale aandoeningen.

Lees meer over vitamine D :
Meer vitamine D geeft minder borstkanker

Artrose specialist
Voor alle ledematen zijn er hulpmiddelen die  aangeboden worden via Artrosespecialist.nl.  Artrosespecialist is gericht op mensen die last hebben van artrose.

Via het bedrijf Rollator Goedkoop kunt u een XXL Rollator bestellen die bij u past.  Of kijk bij  Hulpmiddelenwereld XL Rollator.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *