Psylliumvezels, psylliumzaad, vlozaad helpt bij darmklachten als constipatie en PDS

Vezels zijn goed voor  je darmen en algehele gezondheid. Het eten van extra vezels (psylliumvezels) bevordert de spijsvertering en gaat darmklachten tegen.

Vezels kunnen bij diarree de rust in de darmen terugbrengen, terwijl ze bij verstopping zorgen voor een zachtere ontlasting, waardoor de stoelgang gemakkelijker verloopt. Door artsen worden psylliumvezels hiervoor het meest geschikt beschouwd.

Het gebruik van psylliumvezels betekent niet dat je vezelrijke voedingsmiddelen kunt laten staan. Het is geen vervanging voor voeding. Een uitgebalanceerd voedingspatroon met volkorenproducten, groenten en fruit is net zo belangrijk.

Diverse merken Psylliumvezels kun je bestellen via Bol

Verschil psylliumzaad en psylliumvezels

Psylliumzaad of vlozaad zijn de hele zaden. Vlozaadvezels  (=Psylliumhusk) zijn de vliesjes van het psylliumzaad . Een zelfde hoeveelheid psylliumhusk bevat 3 maal zoveel vezels dan psyllium zelf. Van psylliumzaad heb je dus meer nodig voor dezelfde werking. Sommige mensen vinden het zaad smakelijker.

Constipatie – verstopping

Mensen die last hebben van constipatie (verstopping) kunnen moeilijk naar de wc door harde ontlasting. Als oplossing voor constipatie wordt het eten van veel vezels aangeraden.

Ook worden er dan vaak laxeermiddelen gebruikt, maar deze zijn niet gezond en niet bedoeld voor blijvend gebruik. Je kunt daarom eerst bij verstopping proberen of vezels helpen.  Door één of twee maal daags een zakje vezels op te lossen in water en op te drinken kun je de doorgang van ontlasting in de darmen te bevorderen. De vezels kunnen op basis van tarwevezels zijn samengesteld. Maar psylliumvezels zijn nog beter, omdat deze, in tegenstelling tot tarwevezels oplosbaar zijn.

Wat is de werking van psylliumvezels?

Vezels kunnen niet door het lichaam worden verteerd. Juist hierdoor zorgen vezels in onze voeding ervoor dat darmen goed werken en niet verstopt raken. In tegenstelling tot vezels uit andere granen, zijn psylliumvezels oplosbaar. Hierdoor zijn psylliumvezels ook voor mensen die last hebben van het prikkelbare darm syndroom (PDS) een goed middel. Psylliumvezels kunnen namelijk ook bij diarree de rust in de darmen terugbrengen, terwijl ze bij verstopping juist zorgen voor een zachtere ontlasting.  Daardoor verloopt de stoelgang gemakkelijker. Mensen met PDS kunnen psylliumvezels vaak veel beter verdragen dan andere vezels. En zo de klachten door het prikkelbare darm syndroom verminderen.

Positieve invloed van psylliumvezels op het cholesterolgehalte

Naast een positief effect op de darmwerking, heeft het gebruik van psylliumvezels ook een positief resultaat op het cholesterolgehalte in het bloed. Mensen met een verhoogd cholesterolgehalte kunnen baat hebben bij het dagelijks gebruik van psylliumvezels. Psyllium is ondersteunend, maar is niet een geneesmiddel wat een verhoogd cholesterol ineens tot een normaal niveau kan brengen. Een gezonde leefwijze en het opvolgen van de voorschriften van de arts, alsmede regelmatige controle van het cholesterolgehalte blijven belangrijk.

Positieve invloed van psylliumvezels op de bloedsuikerspiegel

Voor diabetespatiënten kan het gebruik van psylliumvezels wat meer balans in de bloedsuikerspiegel geven, doordat men een regelmatigere stoelgang heeft. Voor mensen die willen afvallen kan psyllium helpen het hongergevoel te verminderen en door een betere darmwerking zal het lichaam iets minder vetten opslaan. Om echt af te vallen moet worden overgegaan op een gezonde leefwijze.

Kijk ook bij de Online drogist voor diverse psyllium tabletten en vezelpoeders.

Hoe gebruik je psylliumvezels?

Psylliumvezels zijn afkomstig psylliumplant zaadjes. Om de vezels in te nemen roer je de voorgeschreven hoeveelheid door een glas water of vruchtensap. Er ontstaat dan een gelachtige substantie die je meteen moet opdrinken. Meteen daar achteraan drink je nog een extra glas water of vruchtensap. Het kan ook ingenomen worden met andere vloeistoffen of bijvoorbeeld soep of yoghurt . Psylliumvezels is geen vervanging van vezelrijke voedingsmiddelen. Ook deze moet je blijven eten.

Psylliumvezels gecombineerd met Inulinevezels

Inuline is een andere voedingsvezel en stimuleert de groei van bifidobacteriën in de darmen. De bifidobacteriën  remmen ziekteverwekkers en schadelijke bacteriën in de darm, versterken het immuunsysteem, kan helpen constipatie te voorkomen en helpen bij de synthese van sommige vitaminen.

Het menselijk lichaam kan inuline niet afbreken in monosachariden (suiker). Als gevolg daarvan zorgt inuline niet voor een stijging van de bloedsuikerspiegel. Daardoor kan inuline nuttig zijn bij preventie en behandeling van type 2 diabetes.


De combinatie Psyllium en Inuline
is te koop bij deOnlineDrogist.nl :
Colon Clean Natural 300GR

2 gedachten over “Psylliumvezels, psylliumzaad, vlozaad helpt bij darmklachten als constipatie en PDS”

 1. Vanwege mïjn KHA-dieet maak ik regelmatig 6 broodjes met o.a. 30gr. Psyllium husk. Ik eet 1 broodje per dag en krijg daardoor dus 5gr. per keer binnen. Ik drink hier wel veel water bij.
  Heb ik hierdoor hetzelfde gezondheidsvoordeel als wanneer ik de veźels alleen met water inneem?
  En wanneer ik geen brood eet, op welk moment van de dag kan ik dan het beste die oplossing nemen.
  Ik heb last van PDS.
  Bedankt alvast voor uw antwoord.
  Met vriendelijke groeten,
  Jenny Moers, Spanje.

 2. Vanuit voedingsleer en efficiëntie in opname van voedingsstoffen is het meestal goed gevarieerde voedingsstoffen tegelijkertijd in de darmen te hebben.
  Dus het nuttigen tezamen met fruit/fruitsap en bijvoorbeeld wat yoghurt of kwark met voedingsvezel kunnen goede variatie aanbrengen.(je hoeft het niet door elkaar te mengen, maar rondom zelfde tijdstip nuttigen).
  Maar er gaat echt niets verkeerd wanneer je het alleen met water nuttigt. Moment van de dag wat optimaal is? Daar heb ik geen speciale informatie over.
  Misschien gewoon naar je lichaam luisteren wat dat betreft.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *