Kooldioxide in dranken
Koolzuurgas heeft als officiële naam kooldioxide (CO2). Koolzuurgas zorgt voor de prikkelende belletjes in frisdranken, bier en champagne. Koolzuurgas ontstaat wanneer koolstofdioxide (CO2) wordt opgelost in vloeistof. Daarbij ontstaat een zwak zuur dat invloed heeft op de smaak van de drank.
Is de koolzuur in drank slecht voor je tanden, botten, maag of opname voedingsstoffen?
Over koolzuurgas in frisdranken worden verschillende dingen gezegd. Zoals dat je er sneller een vol gevoel van krijgt. Dat het botten ontkalkt, tanden en maag aantast omdat het zuur is. Ook vragen mensen zich af of koolzuur invloed heeft op de opname van voedingsstoffen.
Tanden
Het zuur is veel te zwak om glazuur van je tanden aan te tasten. Daarnaast wordt dit zwakke zuur vrijwel meteen geneutraliseerd door het speeksel in je mond. Koolzuurhoudend mineraalwater smaakt wel zuur, maar veroorzaakt geen erosie aan de tanden. Smaak is geen goed meetinstrument om te bepalen of het de tanden aan kan tasten.
Wel kan de suiker die in frisdranken zit je tanden aantasten. Bacteriën in je mond gebruiken suiker en laten een plakkerige zure afscheiding achter. Dit tast het glazuur van de tanden aan. Dit probleem is er natuurlijk niet bij frisdranken zonder suiker, die geen of bijvoorbeeld een andere zoetstof bevatten.
Ook kunnen andere wat sterkere zuren die in frisdranken kunnen zitten je tanden aantasten. Denk hierbij aan: fosfor-, citroen- of appelzuur die slecht zijn voor je gebit.
Maag
Er zijn maar weinig koolzuurbellen die je maag bereiken. En deze richten daar geen schade aan. Ook wordt de opname van voedsel er niet door beïnvloed. Wel zou het bij mensen met een prikkelbare darm een prikkelend effect op de darmen kunnen hebben.
Botten poreuzer?
Het idee dat veel prikhoudende drank de botten poreuzer maakt klopt niet. Wel is van belang dat mensen moeten zorgen dat zij voldoende calcium binnen krijgen. En calcium zit vooral veel in melkproducten. Dit is zeker van belang voor mensen die osteoporose hebben. Veel frisdrank drinken zou er toe kunnen leiden dat mensen dan minder melk of andere melkproducten gaan drinken.
Echter, deze conclusie niet bevestigd in studies, zelfs bij het mengen van de sterkste zuren uit een gas met koolzuur.
Bij een studie uitgevoerd aan de Universiteit van Creighton, vond men geen significante relatie tussen koolzuurhoudende dranken en urinaire uitscheiding van calcium. In een andere studie, in Spanje, dronken een aantal vrouwen twee maanden lang koolzuurhoudend water. Hun botten waren aan het einde van de test normaal.
Vol gevoel
Wanneer je een groot glas drank met koolzuur prikkels drinkt vlak voor of bij de maaltijd, kan daardoor iets sneller verzadigd zijn. Ook kan bij drinken na de maaltijd een vol gevoel optreden.
Een fles met koolzuurdrank niet schudden
Vooral bij volle flessen kan de druk oplopen. Bij frisdranken kunnen deze bij openen naar buiten spuiten. Bij een fles shampagne kun je dan bij openen de kurk in je oog krijgen. En dat zou schade aan het ook als gevolg kunnen hebben. Tegenwoordig bestaan alle frisdrankflessen uit plastic, de zogenaamde Pet-flessen. Vroeger toen de frisdrankflessen nog uit glas bestonden kwamen regelmatig gevaarlijk “ontploffende” glazen flessen voor. Door de koolzuurdruk kon de fles breken, vaak met scherpe punten aan het glas. Mijn vader heeft ooit nog een dergelijk ongeluk gehad bij het openen van een dergelijke fles, waarbij hij een gevaarlijke snijwond opliep.
Relevante links:
Zuur-base reinigingskuur: Een zuur-base-reinigingskuur, waarbij er overwegend basenvormende voeding wordt gegeten, kan klachten doen verminderen of zelfs volledig laten verdwijnen. Dit boek leidt je stap voor stap door de 10-daagse zuur-base-reinigingskuur. Na de kuur zul je je vitaler voelen, er frisser en gezonder uitzien en mogelijk een paar kilo’s kwijt zijn.
Gezond door ontzuring, het zuur-base-evenwicht herstellen en in stand houden: De schrijver vindt dat de tegenwoordige voedings- en eetgewoonten evenals stress en ongezonde levenswijze zijn funest voor het zuur-base-evenwicht van ons lichaam. Zij veroorzaken steeds vaker een te sterke verzuring van het organisme, waarmee de basis voor bijna alle ziekten wordt gelegd.
Bron en meer info over effecten koolzuur:
Cochrane Oostenrijk: http://www.medizin-transparent.at/kohlensaeure