Bij Dordrecht geen groenten uit tuin eten wegens GenX en PFOA

Niet meer uit eigen moestuin eten

Wanneer je in Dordrecht de buurt van het bedrijf Chemours woont, doet er goed aan geen groente of fruit uit eigen moestuin meer te eten. Volgens wetenschappers  is er een reëel gevaar dat de moestuinen bedekt zijn met de giftige stof GenX. Tijdens het productieproces wordt daarnaast ook het zeer giftige stof perfluorisobuteen gevormd.

Afvoeren stoffen tijdens het productieproces

Een deel van de stoffen wordt tijdens het productieproces via de fabrieksschoorsteen uitgestoten naar lucht, andere verdwijnen voor een deel naar het afvalwater. Dit afvalwater wordt voorgezuiverd en daarna afgevoerd naar de rioolwaterzuiveringsinstallatie.

GenX in het Zuid-Hollandse drinkwater

Een week geleden werd al bekend dat GenX op meer plekken in het Zuid-Hollandse drinkwater terecht is gekomen dan men voorheen vermoedde. Maar deze hoeveelheid zou niet gevaarlijk zijn volgens wetenschappers van de Vrije Universiteit in Amsterdam. Of dat ook geldt voor de giftige stoffen die op de bladeren van planten in de moestuinen terecht is gekomen, is niet bekend.

Naast GenX ook PFOA in de tuinen

Volgens een toxicoloog van de Universiteit Utrecht moeten mensen niet meer uit eigen tuin eten totdat bekend is hoe erg de planten besmet zijn. Hij roept de overheid op om grondig onderzoek te doen naar schadelijke gevolgen voor de omgeving. Naast GenX zijn er ook concentraties PFOA ontdekt. PFOA is een kankerverwekkende stof die werd gebruikt voor de productie van teflon in bakpannen en braadpannen.  PFOA staat tegenwoordig op de Europese lijst van zeer zorgwekkende stoffen.

GenX is de vervanger van PFOA

GenX is de vervanger van PFOA, en heeft chemisch gezien overeenkomsten met PFOA. Er is alleen minder over bekend. Het zou potentieel even gevaarlijk kunnen zijn als PFOA. De schadelijke effecten van GenX stoffen zijn deels vergelijkbare met die van PFOA. Laboratoriumgegevens geven aan dat het mogelijk kankerverwekkend is voor de mens. Ook heeft het effecten op de lever. GenX stoffen zijn minder schadelijk voor de voortplanting dan PFOA.

Daarom beter geen Teflon in de keuken

In Teflon pannen wordt PFOA of GenX gebruikt om het teflon te verbinden met de pan. Daar Teflon niet goed tegen grote hitte kan, loop je de kans dat deze stoffen verdampen, en je ze inademt. Daarom is het  beter geen pannen met teflon meer te kopen. Wil je een koekenpan of bakpan met een anti-aanbaklaag koop dan een pan met een keramische anti-aanbaklaag.

Er is een heel erg uitgebreid Assortiment keramische Koekenpannen bij bol.com te koop. Hier kun je ook zoeken naar andere soorten keramieken pannen.  Je kunt ook kijken bij  Greenpan koekenpannen. Het merk Greenpan staat voor een energiezuinig en milieuvriendelijk productieproces.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *