Akkermansia muciniphila darm-bacterie helpt tegen overgewicht

Akkermansia muciniphila bacterie vermindert overgewicht en darmontstekingen

De Akkermansia muciniphila bacterie komt van nature voor in het menselijk darmstelsel. De bacterie helpt helpt om overgewicht tegen te gaan. En onderzoekers vermoeden ook dat deze bacterie ook helpt tegen leververvetting en darmontsteking .

Dikke en dunne mensen hebben verschillende darmbacteriën

In de darmen van dikke mensen leven andere bacteriestammen dan in hun darmen dan dunne mensen. Bij elke mens leeft een andere selectie bacteriën in zijn / haar  darmkanaal.
Deze bacteriën helpen mee om je voedsel te verteren en ondersteunen je immuunsysteem. Wetenschappers begrijpen steeds beter welke bacteriën van belang zijn bij de vethuishouding.

De oorzaak is dat dikke mensen een lagere verscheidenheid aan bacteriestammen in hun darmen hebben dan dunne mensen. Daarbij gaat het specifiek om de bacteriën die korteketenvetzuren – bijvoorbeeld butyraat – produceren, zoals Roseburia en de Faecalibacterie.

Die bacteriën zorgen voor een snellere doorstroom van voeding door het maagdarmkanaal, waardoor het lichaam minder goed alle voedingsstoffen kan opnemen. Daardoor blijf je slanker. Daarnaast lijken de korteketenvetzuren de stofwisseling op een hoger standje te zetten. Bij deze mensen is de vethuishouding dus beter geregeld. Uit onderzoek bij muizen blijkt dat zij bij het starten van een korteketen vetzurendieet, direct gaan afvallen. Korte-keten vetzuren zijn o.a. azijnzuur, propionzuur en boterzuur. Deze zijn nodig voor een gezonde darm en energiehuishouding.

Korte keten vetzuren zitten nauwelijks in onze voeding. Zij zijn te vinden in : Kokos, roomboter, geitenkaas en geitenyoghurt. Goede darmbacteriën zijn ook in staat om korte keten vetzuren te produceren. Dit doen ze nadat zij fermenteerbare voedingsvezels gefermenteerd hebben. Fermenteerbare voedingsvezels zijn aanwezig in: Groenten, fruit en peulvruchten en volkoren graanproducten. Het is aan te raden om elk moment dat je iets eet een bron van fermenteerbare vezels te nuttigen.  Dat zorgt er voor dat er na elk moment dat je iets eet korte keten vetzuren in je darmen aanwezig zijn en de vertering van je voeding goed kan verlopen. En verhoogde vetverbranding in je cellen plaats kan vinden en je vetpercentage daardoor kan dalen.

Akkermansia wordt nog onderzocht

Akkermansia werd ontdekt door hoogleraar microbiologie  De Vos.  De Vos ging samenwerken met de Belgische hoogleraar Patrice Cani, van de Universiteit van Leuven, om de gezondheidseffecten van de bacterie nader in kaart te brengen. Na het toedienen van de bacterie bleek bij muizen Obesitas en diabetes type II te verminderen. Later ontdekte de Belgen  dat het middel veilig bij mensen gebruikt kan worden. De bacterie werkt ook in gepasteuriseerde vorm. De bacterie hoeft dus niet meer te leven  om toe te passen in voedingsmiddelen.  Momenteel wordt de bacterie nog onderzocht in Leuven en Wageningen.

De invloed van darmbacteriën

Uit onderzoek blijkt dat ons dieet de gezondheid van de darm positief of negatief kunnen beïnvloeden.

Darmbacteriën die levensverlengend werken

Bepaalde bacteriën in de darmen een sleutelrol spelen als het gaat om de verlenging van ons leven. Uit onderzoek onder honderdjarigen blijkt de gunstige werking van darmbacteriën niet afneemt, iets wat bij de meeste mensen bij het ouder worden wel gebeurt.

Belangrijke bacteriën zijn :

  • Akkermansia muciniphila
  • Christensenellaceae
  • Bifidobacterium

Akkermansia muciniphila
De hoeveelheid Akkermansia muciniphila is omgekeerd evenredig gerelateerd was aan verschillende ontstekingsmarkers, aan de lipidenaanmaak, aan de markers van diabetes, aan risico’s voor hart- en vaatziekten en aan vetweefsel in het algemeen.  In onderzoeken namen ontstekingen, de markers voor lipiden daalden en de bloedsuikerspiegel verbeterde.

Christensenellaceae
Met deze bacteriën wordt de oxidatiestress bestreden die ten grondslag ligt aan de veroudering.

Bifidobacterium
Bifidobacteriën zijn melkzuurbacteriën die helpen tegen diarree, constipatie, eczeem of een prikkelbare darm. Ook zijn de bifidobacteriën gerelateerd zijn aan tumor bestrijdende effecten. Ook vonden  onderzoekers dat er een relatie bestond tussen bifidobacteriën en de vertraging van het verouderingsproces en afname van  ontstekingsbevorderende cytokines en een toename van de antioxidatie-activiteiten.  De probiotica stimuleren in ons lichaam verschillende antilichamen en bestrijden het verouderingsproces.

Direct deze bacteriën kopen?

Op dit moment zijn de bacteriën Akkermansia muciniphila en Christensenellaceae nog niet te koop. Omdat de hoeveelheid onderzoek nog niet voldoende is om ze met grote zekerheid veilig te verklaren. De probiotica van het type Bifidobacterium zijn echter beschikbaar en kunnen uw darmen nu al ondersteunen in de strijd tegen ouderdomsgerelateerde aandoeningen.

Proviform Acidophilus & Bifidus Capsules 100CP
https://www.deonlinedrogist.nl/proviform-acidophilus-bifidus-capsules-100st-p-12985.html
Proviform Acidophilus & Bifidus is een hoogwaardig voedingssupplement met minimaal 500 miljoen actieve cellen per capsule. Dit zijn de cellen Lactobacillus acidophilus en bifidobacterium.

Hooggedoseerd probioticum toevoegen aan je dieet

Proviform Acidophilus & Bifidus Capsules 100CP
Proviform Acidophilus & Bifidus is een hoogwaardig voedingssupplement met minimaal 500 miljoen actieve cellen per capsule. Dit zijn de cellen Lactobacillus acidophilus en bifidobacterium.

Metagenics Probactiol Bifidus Capsules 60CP
Metagenics Probactiol Bifidus is een hooggedoseerd probioticum. Eén capsule levert namelijk 15 miljard levende organismen Bifidobacterium bifidum BI-07.

Verschillende merken Bifidus Capsules bij Bol.com

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *