Tijdelijke stijfheid in de bloedvaten is een natuurlijk proces, niet iets angstwekkends

Tijdelijke stijfheid in de wanden van bloedvaten, beschreven in de media,  maakt onterecht mensen bang.

Tijdelijke stijfheid van de wanden van de slagaders gebeurt bij elk mens de hele dag door. Dit effect is regelmatig wetenschappelijk onderzocht. Heel veel dagelijkse activiteiten veroorzaken deze tijdelijke stijfheid. De tijdelijkheid geeft ook aan dat deze stijfheid ook weer verdwijnt.
In onderzoeken is aangetoond dat deze tijdelijke stijfheid gebeurt wanneer mensen sporten, zich wat meer inspannen, uitgebreid lachen, een spannende film kijken enz. enz.

Ook wanneer mensen een kopje koffie drinken gebeurt deze tijdelijke stijfheid. En ook middelen die helpen bij het stoppen met roken, zoals nicotine-kauwgum en dergelijke veroorzaken het.

Media gebruiken angst voor tijdelijke stijfheid om mensen bang te maken voor allerlei onschuldige zaken

Dit wordt gedaan om bijvoorbeeld gezondheidsmiddelen te verkopen. Maar ook om richting te geven aan politiek met niet echt objectieve informatie.

Vooral schadelijk is dat deze argumenten ook onterecht worden gebruikt om mensen bang te maken voor middelen die helpen met stoppen met roken. Een voorbeeld hiervan waren in 2016 artikelen in de media over de elektrische sigaret. Deze waren gebaseerd op een slecht onderzoek waarvan de conclusies sterk bekritiseerd werden (met vergelijkbare argumenten als hier beschreven) door verschillende onderzoekers die werken in het veld van verslaving en stoppen met roken. Zware kritiek kwam bijvoorbeeld van Dr. Siegel, die Professor is bij  het  Department of Community Health Sciences, Boston University – School of Public Health.  Dr. Siegel die ruim 32 jaar ervaring heeft in het “Tobacco Control” veld,  veegde alle argumenten over schadelijkheid door de tijdelijke stijfheid finaal van tafel.

Blijvende stijfheid en schade aan bloedvat wanden door tabak roken

Blijvende stijfheid door schade aan bloedvat wanden is iets totaal anders dan de tijdelijke stijfheid die hierboven beschreven is.  Veel blijvende schade ontstaat door tabak roken. Het is de teer en de koolmonoxide die deze schade veroorzaakt, niet de nicotine.

Koffieconsumptie wordt niet in verband gebracht met het krijgen van hart- en vaatziekten en niemand zou beweren dat cardiovasculaire effecten van koffie drinken net zo slecht zijn als roken. Terwijl zowel cafeïne als nicotine, directe tijdelijke bloedvat stijfheid geven. Vergelijkbaar die je ook ziet bij tabak roken. Het verschil is dat tabak roken daarnaast blijvende schade aan bloedvaten toebrengt. Deze blijvende schade door roken kan uiteindelijk leiden tot hart- en vaatziekten.

Mening van Professor Peter Hajek

Professor Peter Hajek, directeur van de Tobacco Dependence Research Unit aan het Wolfson Institute of Preventive Medicine van de Queen Mary University London.

In het internet tijdschrift met de naam “Sense about sience” staat de reactie van Professor peter Hajek, op artikelen in de media met misvattingen over het verband van nicotine en tijdelijke stijfheid van bloedvaten.   Hij zegt onder andere :

“Hetzelfde effect (tijdelijke verstijving van de bloedvaten) wordt gegenereerd door het bekijken van een thriller of een voetbalwedstrijd of een door het afleggen van een examen. Het drinken van een kopje koffie produceert eigenlijk een nog grotere respons van veel langere duur. De belangrijkste gezondheidsrisico’s van rokers worden niet veroorzaakt door nicotine, maar door andere chemische stoffen in tabaksrook die niet aanwezig zijn in e-sigaret damp. ”

Let vooral op de opmerking dat een kop koffie drinken een grotere response die langer duurt veroorzaakt. vergeleken bij de reactie op nicotine gebruik via een Elektrische sigaret.

Onderzoek van een cardioloog

Bekijk ook dit onderzoek wat gedaan is door een cardioloog naar E-sigaretten :

Electronic cigarettes, contrary to tobacco, do not stiffen the arteries
https://www.ecigarette-research.org/2013/electronic-cigarettes-contrary

Veel dingen veroorzaken tijdelijke bloedvat wand stijfheid

Hieronder een aantal verwijzende links naar onderzoeken die stijfheid van bloedvaten veroorzaken. En deze activiteiten zouden bij dezelfde redenering dan ook ongezond moeten zijn.

Fitness of hardlopen, zou dan ongezond moeten zijn wegens tijdelijk stijver wordende  bloedvaten?

Geen fitness doen, of niet meer hardlopen of een andere sport is juist het tegenovergestelde van wat men wil om het lichaam gezond te houden!

Studie effecten Fitness training :
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/16053989

Geen spannende film meer kijken, ongezond wegens stijve bloedvaten?

Een spannende film kijken veroorzaakt een toename van de stijfheid van de bloedvatwanden. Maar niemand zal ooit beweren dat een film kijken net zo slecht is als roken.

Studie effect spannende film kijken:
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/19251872

Nooit meer examen doen, ongezond wegens stijve wanden bloedvaten?

Onderzoek toont aan dat studenten die een examen afleggen ook toename van stijfheid van bloedvaten hebben bij het doen van examens .
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/16554388

Laat je hoofd hangen, want optillen veroorzaakt stijve bloedvaten!

Hoofd optillen veroorzaakt verstijving van de bloedvat wanden

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/18850486

E-sigaret geeft alleen tijdelijke stijfheid. Tabak roken geeft blijvende schade en stijfheid op bij de bloedvatwanden.

Verder is er ook een onderzoek in 2013 gedaan dat aantoont dat e-sigaretten geen blijvende schade veroorzaken aan de wanden van bloedvaten. :

Electronic cigarettes, contrary to tobacco, do not stiffen the arteries

Onderzoek uitgevoerd door een cardioloog :
https://www.ecigarette-research.org/research/index.php/research/research-2013/144-electronic-cigarettes-contrary

Nog meer info

Voor wie nog extra wil lezen over het meer politieke deel, bekijk dit artikel :
When you thought public health could go no lower – it just did – Clive Bates

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *