Studie fijnstof in huis: niet door e-sigaret, wel door roken, kaarsen, wierook

Bij dit onderzoek vond men dat diverse zaken en activiteiten die de hoeveelheid ongezonde fijnstof laat toenemen in huis. Opmerkelijke uitzondering hierop was het gebruik van de elektrische sigaret. Blijkbaar verdampen de vloeistoffen totaal die gebruikt worden bij dit apparaat.

In de Verenigde Staten heeft men onderzoek gedaan naar fijnstof deeltes in woonhuizen waar gezinnen met met kinderen wonen. Fijnstof bestaat uit kleine onzichtbare ongezonde deeltjes die ook in de lucht van de eigen woning kunnen voorkomen.

Lucht met fijnstof kan schoon lijken, maar is het niet

Omdat Fijnstof deeltjes enorm klein zijn, kun je fijnstof niet met het blote oog niet zien. Dergelijke deeltjes zijn een paar micrometer groot (1 micrometer is duizend keer kleiner dan een millimeter). Verontreinigde lucht kan dus schoon lijken.

Aanleiding voor dit onderzoek was dat kinderen de kans lopen de kans op slechte gezondheid als de binnenlucht van hun huis verontreinigd is. Zodat het duidelijker wordt welke maatregelen je kunt nemen om dergelijk verontreiniging te voorkomen. Er is onderzoek gedaan in woonhuizen waar een gezin met minstens 1 kind jonger dan 14 jaar woont. En waar minstens 1 inwonende rookt dan wel een e-sigaret gebruikt.

Luchtvervuiling door fijnstof kan voor diverse gezondheidsklachten zorgen. Vooral kinderen, ouderen en zieke mensen zijn meer vatbaar voor. Mensen die al een luchtwegaandoening, diabetes of hart- en vaatziekte hebben, kunnen door fijnstof meer klachten krijgen of zelfs eerder overlijden. Ook gezonde mensen kunnen er blijvende klachten door krijgen.

Resultaten en conclusies

Wel toename van fijnstof verschillende activiteiten

De onderzoekers vonden hogere wekelijkse gemiddelde hoeveelheden fijnstof bij het in huis bij roken van sigaretten of marihuana. Maar ook bij frituur eten, het branden van kaarsen of wierook, en het schoonmaken van het huis.

Geen toename van fijnstof bij gebruik e-sigaret

Er zijn geen verschillen gevonden tussen woningen waar elektronische sigaretten gebruikt werden en huizen waar totaal niets gebruikt werd (geen sigaretten of e-sigaretten). In totaal betrof dit 43 woningen met e-sigaret gebruikers.

Het gepubliceerde onderzoek

Het onderzoek is gepubliceerd  op  17 mei, 2017 onder de  titel :
Fine particles in homes of predominantly low-income families with children and smokers: Key physical and behavioral determinants to inform indoor-air-quality interventions.
http://journals.plos.org/plosone/article?id=10.1371/journal.pone.0177718

Financiering onderzoek

Het onderzoek werd ondersteund met een subsidie ​​van het National Heart, Lung and Blood Institute  nummer R01HL103684,  in de staat San Diego, Stichting Universiteit Onderzoek (Dr. M. Hovell, hoofdonderzoeker). De inhoud is uitsluitend de verantwoordelijkheid van de auteurs en vertegenwoordigt niet noodzakelijkerwijs de officiële standpunten van de National Institutes of Health. De financiers hadden geen rol bij studieontwerp, dataverzameling en analyse, beslissing om te publiceren of voorbereiden van het manuscript.


Boek van bekende wetenschappelijk onderzoekers waaronder Konstantinos Farsalinos : Analytical Assessment of E-CigarettesFrom Contents to Chemical and Particle Exposure Profiles .

Het boek geeft een analytische evaluatie van e-sigaretten. Het richt zich op de vele problemen rond elektronische sigaretten, besproken op een hoog gedetailleerd wetenschappelijke niveau. Dit boek is te verkrijgen bij Bol.com.


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *