Studie : E-sigaretten produceren geen giftige metalen

Er worden geen giftige metalen uitgestoten door E-sigaretten

Dat is de uitkomst van een onderzoek uitgevoerd door de artsen en onderzoekers Konstantinos Farsalinos en Brad Rodu.

Er komen wel minimale hoeveel metalen vrij bij E-sigaret gebruik, maar die hoeveelheid is dusdanig miniem dat er geen veiligheidsgrenzen overschreden worden bij consumptief gebruik door mensen.

Een mens krijgt elke dag “gevaarlijke metalen”  binnen via voedsel en drinken

Deze studie is een reactie op studies waarin gesuggereerd wordt dat E-sigaretten “gevaarlijke metalen” produceren. Het probleem is dat je niet zomaar een metaal als gevaarlijk kunt benoemen. Het gevaar hangt af van de vorm en de hoeveelheid die een mens consumeert. Een mens krijgt elke dag zogenaamde “gevaarlijke metalen”  binnen via voedsel en drinken. Die zijn niet gevaarlijk omdat evenals bij E-sigaretten de dosis erg klein is.

Rare hype berichten in de media

Wanneer onderzoekers of media  beweren dat stoffen “gevaarlijk” zijn, terwijl zij het niet hebben over de dosis en de grens wanneer die stof gevaarlijk is, dan is er toch iets raars aan de hand.  Dit soort zaken zie je regelmatig wanneer het over E-sigaretten gaat.

Dergelijke insinuerende beweringen zijn onverantwoord. Want er zijn heel erg veel mensen die goed kunnen stoppen met roken met de hulp van een E-sigaret, terwijl ze dat niet kunnen met andere hulpmiddelen.  Wanneer de media mensen bang maakt zullen ze niet kiezen voor de kansrijke E-sigaret, of jaag je zelfs mensen die van roken overgestapt waren terug naar tabak roken.

De studie is hier te lezen :
Metal emissions from e-cigarettes: a risk assessment analysis of a recently-published study


Boek van bekende wetenschappelijk onderzoekers waaronder Konstantinos Farsalinos : Analytical Assessment of E-CigarettesFrom Contents to Chemical and Particle Exposure Profiles .

Het boek geeft een analytische evaluatie van e-sigaretten. Het richt zich op de vele problemen rond elektronische sigaretten, besproken op een hoog gedetailleerd wetenschappelijke niveau. Dit boek is te verkrijgen bij Bol.com.


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *