Rokers die overstappen op E-sigaret krijgen minder verkoudheid en griep

Na overstap minder hadden gebruikers minder last van verkoudheid en griep. Dat volgde uit de volgend poll op twitter.

Een internetpoll kan een indicatie geven, maar is natuurlijk geen bewijs. Gelukkig zijn er ook serieuze wetenschappers die zich bezig houden met dit onderwerp en er zijn ook onderzoeken gedaan.

Studie luchtweginfecties bij overstappers naar e-sigaretten

Prof. Dr. Bernd Mayer heeft een paper over dit onderwerp gepubliceerd : Veranderingen in de frequentie van luchtweginfecties bij rokers die zijn overgestapt naar e-sigaretten: resultaten van een online enquête.

Dit betreft een goed uitgevoerde online enquête: van de 941 respondenten meldde 5% dat de ademhalingssymptomen verslechterden; 29% rapporteerde geen verandering; 66% meldde verbetering. Conclusie: Overschakelen van roken naar e-sigaretten gaat gepaard met een verminderd voorkomen luchtweginfecties.

Het feit dat bij mensen die stoppen met roken een verbetering van de ademhalingsgezondheid plaats vindt is niet verrassend. Want roken veroorzaakt een verhoogde vatbaarheid voor luchtweginfecties [1].

Verder is het ook mogelijk dat geïnhaleerd propyleenglycol (een basisstof van dampvloeistof van de e-sigaret) dit effect verder kan vergroten. Dit komt omdat dit belangrijkste ingrediënt van de meeste dampvloeistoffen in e-sigaretten  antimicrobiële effecten heeft [2].

In een klassiek experiment zorgde 1 mg propyleenglycol damp in twee tot vier miljoen cc. lucht voor complete sterilisatie van lucht waarin pneumokokken, streptokokken, stafylokokken, H. influenzae en andere micro-organismen evenals het influenzavirus waren gespoten [3].

E-sigaret gebruik kan door de propyleenglycol  damp een mate van antimicrobiële bescherming bieden.

1. Feldman C, Anderson R (2013) Cigarette smoking and mechanisms of
susceptibility to infections of the respiratory tract and other organ
systems. J Infect 67: 169-184.

2. Nalawade TM, Bhat K, Sogi SH (2015) Bactericidal activity of propylene glycol, glycerine, polyethylene glycol 400 and polyethylene glycol 1000 against selected microorganisms. J Int Soc Prevent Communit Dent 5:114-119.

3. Robertson OH, Bigg E, Puck TT, Miller BF (1942) Technical Assistance of Elizabeth A Appell. The Bactericidal Action of Propylene Glycol Vapor on Microorganisms Suspended in Air.

Opmerkelijke waarnemingen van Professor Peter Hajek

Een niet-roker ging een e-sigaret van zijn vrouw gebruikten.  Hij gebruikte dampvloeistoffen met plantaardige glycerine en met een laag niveau nicotine van 3 mg/ml.  Na een paar weken waren zijn chronische nasale Staphylococcus aureus infecties (=ontsteking in de neus) volledig genezen.

Conclusie: deze verbeteringen kunnen niet worden toegeschreven aan stoppen met roken of bacterie dodende effecten van propyleenglycol. Het effect kan  toeval zijn, maar het kan ook verband houden met bacteriostatische* eigenschappen van glycerol (=een basisstof van dampvloeistof), of met antimicrobiële** eigenschappen van nicotine en / of het zink (II) -complex van nicotine. Beoordeling van de effecten van e-sigaretten met verschillende bevochtigingsmiddelen en nicotine niveaus bij patiënten die regelmatig bacteriële luchtweginfecties hebben kan dit probleem verhelderen en mogelijk nieuwe behandelingen doen ontstaan.

* Bacteriostatische stoffen doden de bacteriën niet, maar beletten wel dat ze zich vermenigvuldigen, zodat het lichaam de tijd krijgt ze op te ruimen.
** Antimicrobiële middelen zijn geneesmiddelen die worden gebruikt in de behandeling van infecties veroorzaakt door micro-organismen als bacteriën, virussen en schimmels.

4. Institute of Health and Wellbeing, College of Medical, Veterinary and Life Sciences, University of Glasgow, Gartnavel Royal Hospital, Resolution of recurrent tonsillitis in a non-smoker who became a vaper. A case study and new hypothesis.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *