Roken van sigaretten neem snel af… maar niet in Australië


Australië was het lichtend voorbeeld wat betreft maatregelen om de bevolking te laten stoppen met roken. Wat is er aan de hand?


Australiërs roken gewoon door

Australiërs roken net zoveel als ze drie jaar geleden deden. De Australische regering trok drie jaar geleden alle registers open. Het roken moest en zou worden teruggedrongen. Een pakket maatregelen volgde om rokers te laten stoppen : Extreem hoge accijnzen,  blanco pakjes,  het verbieden van roken op openbare plaatsen en educatie.

Resultaat : Er roken ongeveer net zoveel mensen in Australië als drie jaar geleden.

Dalen van het aantal rokers is gestopt in Australië

Het roken van tabak sigaretten neemt in verschillende landen snel af. Maar niet in Australië.  En dat terwijl je in  Australië voor tabakssigaretten de hoogste prijzen ter wereld betaalt en deze sigaretten in zogenaamde eenvoudige gestandaardiseerde verpakkingen worden verkocht (plain packaging).

Uit het Australische Nationale Drugsstrategie Huishoudonderzoek bleek dat ongeveer 70 procent van de rokers zei dat ze wilden stoppen, maar dit lukte ondanks herhaalde rookstop pogingen niet.

Ondanks dat Australië er prat op gaat dat ze de duurste sigaretten ter wereld heeft, lijken de 2,6 miljoen rokers van Australië geen haast te hebben om te stoppen. Bron: ATHRA

Veel meer succes in landen waar veiliger alternatieven beschikbaar zijn

In  landen waar veiliger alternatieven zoals e-sigaretten en snus beschikbaar zijn , dalen het aantal rokers dat stopt veel sneller dan voorheen.

Percentage daling van de jaarlijkse rookcijfers 2013 – 2016

Bronnen :
IJsland:  Directorate of Health
Noorwegen:  Statistics Norway/The Norwegian Directorate of Health
USA:  National Health Interview Survey
Engeland:  Annual Population Survey. Office of National Statistics
Canada:  Canadian Community Health Survey 2001-2016
Nieuw Zeeland: Ministry of Health. New Zealand Health Survey
Australië:  AIHW. National Drug Strategy Household Surveys 2013, 2016

De E-sigaret op de korrel

En nu hebben de beleidsmakers in Australië hun vizier gericht op de e-sigaretten. Ook die wil men terugdringen. Dat terwijl dit product veel minder schadelijk is dan tabak, en veel mensen laat stoppen met tabak roken.

In een e-sigaret wordt nicotinevloeistof verwarmd en verdampt. Dat levert een inhaleerbare nicotinedamp. Die damp bevat geen koolmonoxide en teer. Deze e-sigaret vloeistof is verboden in Australië.  Schadelijke en kankerverwekkende chemicaliën in teer en koolmonoxide zijn te vinden in rook die ontstaat bij verbranding van tabaksigaretten, en zit niet in e-sigaret damp.

Gezondheidsmedewerkers, artsen en verslavingsspecialisten bundelen hun krachten

Experts van de School of Public Health en Community Medicine van de University of New South Wales en de Australian Drug Reform Foundation, hebben samen met huisartsen en verslavingsspecialisten de krachten gebundeld om de Australian Tobacco Harm Reduction Association (ATHRA) te vormen.

Deze vereniging verzamelde gegevens van over de hele wereld en ontdekte dat Australië, hoewel ooit een leider in het gebied van het tabakspreventie, recent was teruggevallen wat betreft de jaarlijkse rokersdalingscijfers.

Het doel van ATHRA is om zonder winstoogmerk de volksgezondheid te bevorderen door de verwoestende gezondheidseffecten van tabaksrook in Australië te verminderen.

De gegevens die deze groep heeft verzameld, tonen aan dat de daling van de jaarlijkse rookcijfers in Australië tussen 2013 en 2016 bijna tot stilstand is gekomen, en nog maar 0,2 procent bedraagt. Australië loopt achter op IJsland, Noorwegen, de VS, het VK, Canada en Nieuw-Zeeland. In Nieuw-Zeeland werd vorige week de verkoop van nicotine e-sigaretten en e-liquid als consumptiegoederen gelegaliseerd op basis van het feit dat e-sigaretten een veel veiliger alternatief zijn voor roken en omdat het veel rokers helpt met stoppen.

Maatregelen als verhoging van de belastingen op sigaretten, het verbieden van roken op openbare plaatsen, gezondheidseducatie zijn belangrijk. Maar er is een punt waarop je niet meer verder komt, en geen resultaat meer krijgt.

In landen zoals Japan, Scandinavië, Engeland en Canada, hebben in verschillende mate alternatieven voor consumptie van nicotine geïntroduceerd en ondersteund, zoals e-sigaretten,  Heat Not Burn apparaten (verhitten niet verbranden van tabak) en snus (een vochtige poedertabak die populair is in Scandinavië). Deze landen zijn overgestapt op deze andere vormen van nicotinegebruik waarbij geen tabak wordt gerookt.  En daarbij zie je het aantal mensen dat rookgerelateerde ziekten heeft afnemen.

Het verschil tussen Australië en deze landen is dat ze deze nieuwe technologieën hebben overgenomen en dat heeft Australië niet gedaan.

Ook interessante statistieken over E-sigaretten om te lezen :


Boek van een aantal bekende wetenschappelijk onderzoekers waaronder Konstantinos Farsalinos : Analytical Assessment of E-CigarettesFrom Contents to Chemical and Particle Exposure Profiles .

Het boek geeft een analytische evaluatie van e-sigaretten. Het richt zich op de vele problemen rond elektronische sigaretten, besproken op een hoog gedetailleerd wetenschappelijke niveau. Dit boek is te verkrijgen bij Bol.com.


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *