RIVM: Goede communicatie nodig om rokers naar e-sigaret over te laten stappen

Onderzoek gebruik en communicatie e-sigaret

Goede communicatie is nodig volgens de Universiteit van Maastricht en het RIVM nodig om verstokte rokers over te laten stappen naar e-sigaretten. Dit blijkt uit nieuw onderzoek onder 1307 Nederlandse e-sigaret gebruikers en combi-gebruikers van traditionele sigaretten en e-sigaretten.

Goede communicatie naar rokers nodig volgens RIVM

Volgens het RIVM geeft het overstappen van roken naar e-sigaret gebruik gezondheidsvoordelen op. Daarom pleit de gezondheidsdienst voor gerichte communicatie naar rokers en combi-gebruikers.  

Uit het onderzoek blijkt ook dat 97,2 % van e-sigaret gebruikers voor hun overstap al langer dan 10 jaar hebben gerookt. Verder geeft 72,2 % van de e-sigaret gebruikers aan te dampen vanwege gunstige gezondheidseffecten.

Opvallend is dat voor geen enkele damper het uiterlijk van de e-sigaret een rol speelt en dat de e-sigaret door niemand wordt gezien als ‘hip’ of ‘trendy’. 60% van de e-sigaret gebruikers vinden gewone sigaretten niet aantrekkelijk, met name vanwege de geur na het roken, de smaak van het roken en de hoge prijs.

Overstappers naar e-sigaret hebben meer dan 10 jaar gerookt

E-sigaretten hebben een sleutelrol in de strijd tegen het roken. Ook het RIVM zegt dat dampen bewezen minder schadelijk is dan roken. Terecht wijst het RIVM erop dat rokers op e-sigaretten gewezen moeten worden als minder schadelijk alternatief voor sigaretten en shag.

E-sigaretten zijn géén opstap om te gaan roken

Verder toont dit onderzoek duidelijk aan dat e-sigaretten GEEN opstap zijn om te gaan roken. Ruim 97 % van de dampers heeft voor de overstap naar de e-sigaret meer dan 10 jaar gerookt. De e-sigaret is dus echt bedoeld voor de verstokte rokers.

Onderzoek staat lijnrecht tegenover standpunt kabinet: onverantwoord !!!

Het onderzoek staat lijnrecht tegenover het standpunt van het kabinet dat nu probeert om de voorlichting van e-sigaretten in e-sigaret winkels onmogelijk te maken via nieuwe wetgeving. Onverantwoord, want mensen blijven daardoor doorroken. Of stoppen door verkeerd gebruik. Een goede kwaliteit e-sigaret kiezen en voor de eerste keer gebruiken vereist nu wat meer informatie.

Dit onderzoek is gepubliceerd in de International Journal Environmental Research Public Health.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *