Pfizer’s Chantix/Champix stoppen met roken studie faalt bij adolescente rokers

Pfizer’s Chantix stoppen met roken studie faalt bij adolescente rokers

Chantix wordt in Europa verkocht onder de naan Champix.

Pfizer Inc melde vrijdag 10 mei 2019 dat een studie om de veiligheid en effectiviteit van de stoppen met roken behandeling te testen (Chantix bij adolescente rokers) niet aan het hoofddoel beantwoordde.

De studie voldeed niet aan het hoofddoel in week 9 tot en met 12 wat betreft het percentage voor continue onthouding van vier weken.  Waarbij  Chantix werd vergeleken met placebo.

De bijwerkingen van Chantix die in deze studie werden waargenomen, waren vergelijkbaar met die in studies bij volwassenen, volgens Pfizer.

De Pfizer-aandelen daalden met 1,2 procent .

In maart 2015 waarschuwde de FDA tijdens het slikken van varenicline geen alcohol te gebruiken. Dit wegens de onvoorspelbare gedragingen na de combinatie van dit middel met alcohol. In de Verenigde Staten mogen piloten en bus- en vrachtwagenchauffeurs vanwege deze bijwerkingen varenicline niet langer gebruiken. , door tot nu toe nog relatief onbekende bijwerkingen.  Bijwerkingen die gemeld werden waren verwondingen door (verkeers)ongelukken en valincidenten, verstoring van het gezichtsvermogen of hartritme, epileptische aanvallen, beven, spasmen, (allergische) huidreacties en ernstige huidreacties, zoals het stevens-johnsonsyndroom.

Champix is in Nederland alleen te verkrijgen op doktersvoorschrift.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *