Onderzoek: e-sigaret laat rokers 5x beter stoppen met roken in Europa (2020)

Nieuwe studie stoppen met roken met e-sigaretten

Dr. K. Farsalinos, onderzoeker

De belangrijkste feiten uit dit onderzoek waren dat dagelijks gebruik van e-sigaretten een 5 keer hogere kans gaven om te stoppen met roken in 2015-2017 en een 3 maal hogere kans om te stoppen met roken in 2012-2015.

Blijkbaar bevallen de technisch nieuwere e-sigaretten de (ex)-rokers beter, zodat daardoor de kans om blijvend te stoppen met roken vergroot wordt.

Voormalige rokers die waren gestopt voordat e-sigaretten beschikbaar waren de e-sigaretten gaan gebruiken zijn uiterst zeldzaam. Daaruit blijkt dat e-sigaretten NIET leiden tot een terugval in een inhalatiegewoonte voor deze voormalige rokers.

Dit onderzoek gebruikt officiële EU cijfers. Deze  komen uit de Eurobarometer 2017-enquête.  Onderzoek uitgevoerd door Farsalinos Cardiology, Onassis Cardiac Surgery Center in Griekenland.

E-sigaretten zijn hiermee de belangrijkste gezondheidsontwikkelinging de geschiedenis!

De laatste 5 jaar heeft de redactie pakweg 50 onderzoeken langs zien komen die aantonen dat de E-sigaret het meest effectieve rookstopmiddel is om rokers langdurig te laten stoppen met roken. Hiermee is dit onderzoek het zoveelste dat opnieuw aantoont dat e-sigaretten het meest effectieve rookstopmiddel is wat er bestaat. Het is schandalig dat de talloze onderzoeken die dit aantonen telkens genegeerd worden door politiek en gezondheidszorg in Nederland in de Eu. Vergelijk dit met de successen (extra gestopte rokers) in de UK waar de e-sigaret als officieel rookstopmiddel door de gezondheidszorg gepromoot wordt.

De studie levert opnieuw het bewijs dat rokers die niet kunnen of willen stoppen met andere goedgekeurde methoden moeten worden aangemoedigd om over te stappen op e-sigaretten

Informatie van Farsalinos zelf over het onderzoek :

Deze nieuwe studie werd gepubliceerd in het tijdschrift Tobacco Control waarin het verband tussen het gebruik van e-sigaretten en roken werd onderzocht in de Eurobarometer 2017-enquête.

Verschil met Eurobarometer van 2014

Vorig jaar analyseerde een ander onderzoek de Eurobarometer van 2014, waarbij werd vastgesteld dat het gebruik van e-sigaretten om te stoppen met roken in Europa voorkomt. Maar het ontwerp en de conclusie van de studie waren gebrekkig, omdat de enquête van 2014 alle voormalige rokers als één groep omvatte, inclusief de meerderheid die al lang was gestopt voordat e-sigaretten beschikbaar waren. Gelukkig bevatte de enquête van 2017 een vraag over het tijdstip van stoppen met roken, zodat de onderzoekers voormalige rokers konden analyseren die waren gestopt in de periode dat e-sigaretten beschikbaar waren.

Onderzoek bevestigt ook feiten uit andere studies

Niet verwonderlijk, en in overeenstemming met andere studies, vonden de onderzoekers een sterk verband tussen het huidige dagelijkse gebruik van e-sigaretten en het zijn van een ex-roker  (in plaats van een huidige). In het bijzonder vonden de onderzoekers dat dagelijks gebruik van e-sigaretten werd geassocieerd met een 5-voudige hogere kans om te stoppen met roken in 2015-2017 en met een 3-voudige hogere kans om te stoppen met roken in 2012-2015. Een andere belangrijke bevinding van het onderzoek was dat het gebruik van e-sigaretten uiterst zeldzaam was onder voormalige rokers die waren gestopt voordat e-sigaretten beschikbaar waren. Daaruit blijkt dat e-sigaretten niet leiden tot een terugval in een inhalatiegewoonte voor deze voormalige rokers.

De studie levert aanvullend bewijs dat rokers die niet kunnen of willen stoppen met andere goedgekeurde methoden moeten worden aangemoedigd om over te schakelen op e-sigaretten. Helaas is de huidige wereldwijde omgeving zo intimiderend dat rokers worden afgeraden om e-sigaretten te gebruiken, en zien we dat e-sigaret gebruikers terugvallen naar tabak roken vanwege angst voor hun gezondheid. Dit is ironisch en is het volledig in strijd met onderzoeken naar de veiligheid, het risicoprofiel en werkzaamheid van e-sigaretten als vervangers van roken.

Helaas overheersen emoties, dogmatisme en politiek momenteel boven wetenschappelijk bewijs, en dit is schadelijk voor de volksgezondheid. Farsalinos hoopt dat de Europese autoriteiten de huidige en vele andere onderzoeken zullen overwegen en passende maatregelen zullen nemen om de verkeerde informatie over e-sigaretten aan te pakken.

Het onderzoek is hier te vinden :
https://tobaccocontrol.bmj.com/content/early/2020/01/03/tobaccocontrol-2019-055190

 


Boek van bekende wetenschappelijk onderzoekers waaronder Konstantinos Farsalinos : Analytical Assessment of E-CigarettesFrom Contents to Chemical and Particle Exposure Profiles .

Het boek geeft een analytische evaluatie van e-sigaretten. Het richt zich op de vele problemen rond elektronische sigaretten, besproken op een hoog gedetailleerd wetenschappelijke niveau. Dit boek is te verkrijgen bij Bol.com.


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *