Nicotinevrije sigaret / nicotine arme sigaret erg gevaarlijk voor jongeren

Nicotine arme sigaret, of nicotine vrije sigaret klinkt als vrij onschadelijk sigaret. Maar is dat niet. En is vooral een gevaar voor weinig geïnformeerde mensen. Dat zijn vooral kinderen en jongeren.  De tabakslobby heeft weer een nieuwe valkuil gevonden. Laten we er niet in trappen.

Nicotine vrije sigaret is een nicotine arme sigaret !

Nicotine vrije tabak bestaat niet. 

Maar er bestaat wel genetisch gemanipuleerde nicotine arme tabak. Dus tabak die vrij weinig nicotine bevat.  De nicotinevrije sigaret wordt gemaakt van deze tabak.

Nicotine is niet de boosdoener

De mensen die ziek worden en overlijden aan tabak roken, doen dit niet door de nicotine. Nicotine is niet kankerverwekkend. En is niet eens erg schadelijk voor het lichaam. Er zitten geen levensbedreigende of  schadelijke concentraties  in “consumptie” producten.  Daarnaast is nicotine alleen heel erg verslavend in combinatie met andere stoffen die in tabaksrook zitten.  Zonder die tabaksrook is het veel minder verslavend.  Wat roken ziekmakend maakt, zijn de schadelijke stoffen die in de teer zitten en koolmonoxide.

Nicotinevrije tabak schadelijker als gewone tabak

In tegenstelling tot wat veel mensen denken is nicotinevrije tabak roken minstens net zo schadelijk en even kankerverwekkend als “normale” tabak. Wat het schadelijker maakt, is dat verslaafde rokers er meer sigaretten door gaan roken.

Rokers willen een bepaald niveau aan nicotine op constante hoogte in hun bloed hebben. Daalt de hoeveelheid nicotine in hun bloed, dan roken ze opnieuw een sigaret om dit bij te vullen. Bij nicotine arme sigaretten moeten er meer sigaretten gerookt worden om dit nicotine niveau te halen.  Dit laatste blijkt uit de praktijk en is door wetenschappelijk onderzoek aangetoond. Door meer sigaretten te roken krijgen de gebruikers meer teer en koolmonoxide binnen, als bij sigaretten met hoger nicotine gehalte. En ook meer van de andere verslavende stoffen in de rook (zoals bijvoorbeeld MAOI´s).

Marcel Pieterse onderzoeker van rookgedrag en werkzaam bij de Universiteit Twente bevestigt dit : „Stel,  iemand rookt een paar ‘nicotinevrije sigaretten’, maar mist toch de nicotinekick. Dan kan de behoefte opkomen om daarna ook nog eens ‘gewone’ nicotinesigaretten te roken.  Een groot risico”.

Wat is het gevaar voor jongeren?

Bij nicotine arme sigaretten krijgen ook jongeren de slechte stoffen binnen. Het probleem van nicotine “verpakt” in tabaksrook, is dat er in die rook meer verslavende stoffen zitten, die met de nicotine samenwerken. Bij het gebruik van nicotine in rook, krijg je steeds meer zin aan nicotine.  (wat veel minder is bij gebruik van nicotine zonder rook).

Dus ook bij nicotine arme sigaretten raak je verslaafd. En rook je uiteindelijk  dus juist meer om het in eerste instantie steeds hoger wordende nicotine “rook mix”  niveau in het bloed te halen.

Onterecht geloof dat nicotine kanker veroorzaakt, kan  rokers ontmoedigen om over te schakelen naar veiliger nicotine-bevattende alternatieven (e-sigaret, nicotine pleister, nicotine kauwgum e.d.). En kan bij niet-rokende jongeren leiden tot experimenteren met tabaksproducten met lage nicotine. Omdat ze geloven dat kankerrisico’s hierin minder zijn.

Een elektrische sigaret met nicotine is pakweg 99% minder schadelijk als nicotinevrije tabaksigaretten roken.

Conclusie: nicotinevrije sigaret valkuil voor kinderen en jongeren

  • De term zonder nicotine betekent: weinig nicotine.
  • Nicotine vrije sigaret klinkt als “gezond”, maar is het tegenovergestelde. Is juist zeer ongezond.
  • Het is eerder een valkuil. Jongeren zullen sneller denken dat ze vrij risicoloos een nicotinevrije sigaret kunnen uitproberen. Doordat nicotinevrij gezond klinkt en het als niet als verslavend overkomt, terwijl deze sigaretten dat wel zijn.
  • Tabaksrook is erg verslavend, omdat er naast nicotine ook andere verslavende stoffen in zitten. Die andere stoffen versterken de nicotine verslaving.
  • Voor jongeren is de nicotine vrije sigaret een middel om langzaam aan verslaafd te worden.
  • Het wekt onterecht de indruk dat nicotine bevattende hulpmiddelen om te stoppen met roken ongezond zijn om te gebruiken.

Ook Trimbos Instituut waarschuwt ook voor misleiding nicotinevrije sigaret

Ook het Trimbos Instituut waarschuwt voor het feit dat nicotinevrije tabak eigenlijk nicotine arm is, en dat deze naamgeving verkeerde inschattingen over de schadelijkheid uitlokt. Zij geven ook aan dat nicotinevrije tabak even kankerverwekkend als reguliere tabak is. En bij stoppen met roken pogingen vallen ex-rokers even vaak terug in hun verslaving na het roken van een nicotinevrije sigaret als een gewone sigaret.

Lees ook  hierover :
Nicotinevrije sigaret NIET nicotinevrij en gevaarlijker dan gewone sigaret of tabak

Tobacco Control BMJ Journals :
Public misperception that very low nicotine cigarettes are less carcinogenic

Eén gedachte over “Nicotinevrije sigaret / nicotine arme sigaret erg gevaarlijk voor jongeren”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *