Nicotinevrije sigaret NIET nicotinevrij en gevaarlijker dan gewone sigaret of tabak

De nicotinevrije sigaret is een zeer gevaarlijke trend

Mocht de nicotinevrije sigaret populair gaan worden, dan zullen er vermoedelijk in de toekomst meer rookgerelateerde doden en zieken komen.

Hoewel veel mensen denken dat nicotinevrije tabak gezonder is, klopt dit niet.  Nicotinevrije tabak roken is even kankerverwekkend en schadelijk als gangbare tabak roken.

Meer hierover is te lezen in  een onderzoek waar is aangetoond dat zowel nicotinevrije sigaretten als sigaretten met weinig nicotine even kankerverwekkend en schadelijk zijn : ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/18599178
Verder is de nicotine vrije sigaret eigenlijk een nicotine arme sigaret.

Waar zit het gevaar in bij het in een gewone sigaret?

Bij tabak roken geeft men als probleem meestal 3 hoofdzaken aan :

  • Teer = een residu met diverse kankerverwekkende en ziekmakende stoffen
  • Koolmonoxide = een stof die zorgt voor slechte zuurstofvoorziening in het hele lichaam
  • Nicotine = zeer verslavend in tabaksrook / veel minder verslavend in andere vorm geconsumeerd. Niet kankerverwekkend, en veroorzaakt geen blijvende ziekten. Bij overdosering wel duizeligheid, hoofdpijn en misselijkheid wat overgaat.
  • MAOI´s = Een verzameling verslavende stoffen die te vinden is in tabaksrook. Men vermoedt dat zij naast nicotine bij de meest verslavendste stoffen horen in tabaksrook horen.  Maar ze veroorzaken vermoedelijk geen ziekten.

De teer en koolmonoxide zijn geen ingrediënten van tabak zelf.  Maar worden door het verbranden ervan veroorzaakt.

Hieruit blijkt dat je dus moet zorgen vooral geen teer en koolmonoxide  binnen te krijgen, want die veroorzaken de ziekten.  Wanneer een rookverslaafde de nicotine in een andere vorm dan roken binnen krijgt, is er voor de gezondheid niet echt een probleem.

De nicotinevrije sigaret is een sigaret met weinig nicotine

De nicotinevrije sigaret is vergelijkbaar met een gewone tabakssigaret. De nicotinevrije sigaret geeft alleen veel minder nicotine af.  Alle gevaarlijke stoffen die te vinden zijn in een “normale” tabakssigaret zijn ook te vinden in de nicotinevrije sigaret. Een roker daarvan loopt hierdoor nog net zo veel kans op het krijgen van kanker, hartziekten of andere rokersziekten.

Deze  sigaretten en shag bevatten genetisch gemodificeerde tabak en zijn  niet echt nicotinevrij.  De nicotineafgifte is ongeveer 5% van de hoeveelheid in normale tabak sigaretten dan wel shag. De afgifte van de gevaarlijke stoffen, teer en koolmonoxide is hoog  en vergelijkbaar met gewone tabak.

Waarin zit het gevaar bij de zogenaamde nicotinevrije sigaretten?

Gevaarlijke ziekmakende stoffen van een sigaret ontstaan bij de verbranding en zitten in de rook zitten die je inademt.  Het maakt hierbij geen verschil of je een gewone sigaret of de nicotinevrije sigaret rookt. Bij beide soorten krijg je teer, koolmonoxide, kankerverwekkende en radioactieve stoffen binnen.

Zou je gezonder willen dan lijkt een light sigaret nog beter. Die produceren minder rook maar bevatten nog wel nicotine. Hoewel mijn persoonlijke ervaring is na overstappen, dat ik meer er van ging roken.

Rokers roken door tot bepaald nicotine niveau in hun bloed

Er is  aangetoond dat verslaafde rokers, net zo lang een sigaret opsteken totdat in hun bloed een bepaald nicotine niveau bereikt is. Als dat voldaan is stoppen ze een tijdje, zeg een kwartier tot half uur. Langzaamaan zakt het nicotine niveau in hun bloed, wat veroorzaakt dat ze zin aan een nieuwe sigaret krijgen.   Die trek blijft totdat het nicotineniveau door tabak roken of andere manier van nicotine opname opnieuw een bepaalde hoogte bereikt heeft. Daarna  hoeft de roker weer een kort tijdje niet te roken,  enzovoort.

Dit principe zorg er voor dat verslaafde rokers meer sigaretten gaan roken als er minder nicotine in een sigaret zit.

Je bereikt hiermee het tegenovergestelde dan wat je zou willen. Want de roker  krijgt  meer teer een koolmonoxide binnen voordat hij op zijn bloed op het gevraagde nicotine niveau zit.

Sigaretten met een laag nicotine niveau zoals nicotinevrije sigaretten, veroorzaken vaak dat een roker juist veel meer gaat roken.  Omdat er meer sigaretten nodig zijn om het nicotineniveau te bereiken dat de trek over gaat.

Ook onderzoek toont aan dat de nicotine vrije sigaretten niet helpen bij het stoppen met roken:

http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/16492107
Na een korte tijd van onthouding vallen de ex-rokers in het onderzoek even vaak terug in hun rookverslaving na het roken van een nicotinevrije sigaret als van een gewone sigaret.

Marcel Pieterse onderzoeker rookgedrag werkzaam bij de Universiteit Twente bevestigt dit : „Stel,  iemand rookt een paar ‘nicotinevrije sigaretten’, maar mist toch de nicotinekick. Dan kan de behoefte opkomen om daarna ook nog eens ‘gewone’ nicotinesigaretten te roken.  Een groot risico”.

Nicotine vrije sigaret is omgekeerde als e-sigaret in werking

Nicotine vrije sigaret : wel schadelijke stoffen, geen vrijwel onschadelijke nicotine
Elektrische sigaret: optioneel de vrijwel onschadelijke nicotine, geen schadelijke stoffen

Waar het op neer komt is :
Nicotine is juist niet de stof waaraan je dood gaat, de rest is dat wel !

Producent wil nieuwe kopers vinden in een afnemende markt

De nicotinevrije sigaretten zijn ontwikkeld door het Amerikaanse biotechbedrijf 22nd Century Group inc. Dit bedrijf probeert nieuwe kopers te bereiken in een markt waarin het aantal tabak rokers afneemt.
Op een kritisch moment worden ze extra onder de aandacht gebracht en probeert men de markt uit te breiden:  bijvoorbeeld in januari, de tijd waarin mensen starten met goede voornemens als het stoppen met roken.

Ervaring met nicotine vrije (= nicotine arme) sigaretten

Meerdere mensen in mijn omgeving hebben een periode teer en nicotine arme sigaretten (light sigaretten) uitgeprobeerd, met als motivatie dat dit gezonder zou zijn.  Dit had alleen het effect dat men veel meer sigaretten ging roken. Dit bevestigt ook het vermoeden dat mensen meer er van gaan roken om  voldoende nicotine en ander verslavende stoffen die in tabaksrook zitten  binnen te krijgen (b.v. MAOIs en op nicotine lijkende  stoffen). Dit betekende dat er dus meer teer, en meer andere schadelijke geïnhaleerd werden.

Wat kun je beter kopen?

Wil je een nicotine vrije sigaret dan gaat de voorkeur naar een elektrische sigaret.  Zelfs een e-sigaret met nicotine is pakweg 99% gezonder dan een sigaret waarbij je rook door verbranding binnen krijgt.

Juist verstokte rokers kunnen met behulp van een e-sigaret met een vrij hoog nicotinepercentage makkelijker stoppen met roken.  En ook dat is 99% gezonder dan doorroken.

De Britten voeren al jarenlang heel erg uitgebreid onderzoek naar de e-sigaret. Het is ook niet voor niet dat de op deze uitgebreide kennis gebaseerd in 2015 de Britten hebben besloten de e-sigaret als officieel rookstopmiddel in  te voeren.

Dit betekent dat de Britse regering, gezondheidszorg en artsenvereniging besloten de e-sigaret als officieel rookstopmiddel in te voeren. Zo zie je bijvoorbeeld dat het Britse Kanker onderzoek instituut en het Britse Longfonds de elektrische sigaret promoten en aanbevelen.  Het wordt hoog tijd dat dit in Nederland ook gebeurt.

Lees eventueel verder in  The Guardian, waar bekende Britse experts en onderzoekers de inhoud van ons artikel bevestigen :
https://www.theguardian.com/society/2017/jul/28/fda-plans-to-reduce-nicotine-in-cigarettes-to-non-addictive-levels

Trimbos Instituut waarschuwt voor nicotinevrije sigaret

Ook het Trimbos Instituut waarschuwt voor het feit dat nicotinevrije tabak eigenlijk nicotine arm is, en dat deze naamgeving verkeerde inschattingen over de schadelijkheid uitlokt. Zij geven ook aan dat nicotinevrije tabak even kankerverwekkend als reguliere tabak is. En het Trimbos Instituut vermeldt dat bij stoppen met roken pogingen ex-rokers even vaak terug vallen in hun verslaving na het roken van een nicotinevrije sigaret als een gewone sigaret.

Ook dit wetenschappelijke onderzoek bevestigt nogmaals wat we hier in dit artikel beschreven:
Effect of reducing the nicotine content of cigarettes on cigarette smoking behavior and tobacco smoke toxicant exposure: 2-year follow up.

Lees ook hierover:
Nicotinevrije sigaret / nicotine arme sigaret erg gevaarlijk voor jongeren

Tobacco Control BMJ Journals :
Public misperception that very low nicotine cigarettes are less carcinogenic


Boek van bekende wetenschappelijk onderzoekers waaronder Konstantinos Farsalinos : Analytical Assessment of E-CigarettesFrom Contents to Chemical and Particle Exposure Profiles .

Het boek geeft een analytische evaluatie van e-sigaretten. Het richt zich op de vele problemen rond elektronische sigaretten, besproken op een hoog gedetailleerd wetenschappelijke niveau. Dit boek is te verkrijgen bij Bol.com.


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *