IJslandse arts : E-sigaret draagt bij aan dramatische daling rokers in IJsland

Volgens een IJslandse arts is de E-sigaret mede oorzaak van de dramatische daling van het aantal rokers in IJsland, en noemt de E-sigaret “een grote zegen” voor de gezondheid van IJslanders.

In 2014 had IJsland 35.000 rokers, dat is 14% van de bevolking. In 2017 rookte slechts 9% van de IJslanders, ongeveer 22.000 mensen, meldt Vísir. Deze daling van ongeveer 40% is voor een deel toe te schrijven aan een toenemend E-sigaret gebruik, zei doctor Guðmundur Karl Snæbjörnsson aan verslaggevers.

Niet alleen zijn de sigarettenverkopen tussen 2008 en 2017 zelf met 50% gedaald, maar het E-sigaret gebruik is in opmars. In totaal gebruiken zo’n 20.000 IJslanders dagelijks of regelmatig een E-sigaret.

“Roken is gigantisch gedaald, op een manier die we nog nooit eerder hebben gezien,” vertelde Guðmundur. “De grootste bijdragende factoren zijn mondtabak en de E-sigaret, die duidelijk het tabak roken laten verminderen.”

IJsland heeft momenteel geen speciale wetten over de inhoud, verkoop en distributie van E-sigaretten. Een eerder daartoe geïntroduceerde wet die grenzen stelde aan de inhoud en de verkoop van E-sigaretten heeft het uiteindelijk niet gehaald.

Effect overstap door rokers naar schadebeperkende middelen

De onderstaande grafiek toont het effect wanneer rokers van roken overstappen naar schadebeperkende middelen als snus of e-sigaretten (=Vaping).   Snus is een soort pruimtabak, waarvan bij verschillende bevolkingsonderzoeken is aangetoond dat het door gebruik geen extra ziekten of eerder overlijden geeft.


Boek van een aantal bekende wetenschappelijk onderzoekers waaronder Konstantinos Farsalinos : Analytical Assessment of E-CigarettesFrom Contents to Chemical and Particle Exposure Profiles .

Het boek geeft een analytische evaluatie van e-sigaretten. Het richt zich op de vele problemen rond elektronische sigaretten, besproken op een hoog gedetailleerd wetenschappelijke niveau. Dit boek is te verkrijgen bij Bol.com.


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *