IJslandse arts : E-sigaret draagt bij aan dramatische daling rokers in IJsland

Volgens een IJslandse arts is de E-sigaret mede oorzaak van de dramatische daling van het aantal rokers in IJsland, en noemt de E-sigaret “een grote zegen” voor de gezondheid van IJslanders.

In 2014 had IJsland 35.000 rokers, dat is 14% van de bevolking. In 2017 rookte slechts 9% van de IJslanders, ongeveer 22.000 mensen, meldt Vísir. Deze daling van ongeveer 40% is voor een deel toe te schrijven aan een toenemend E-sigaret gebruik, zei doctor Guðmundur Karl Snæbjörnsson aan verslaggevers.

Niet alleen zijn de sigarettenverkopen tussen 2008 en 2017 zelf met 50% gedaald, maar het E-sigaret gebruik is in opmars. In totaal gebruiken zo’n 20.000 IJslanders dagelijks of regelmatig een E-sigaret.

“Roken is gigantisch gedaald, op een manier die we nog nooit eerder hebben gezien,” vertelde Guðmundur. “De grootste bijdragende factoren zijn mondtabak en de E-sigaret, die duidelijk het tabak roken laten verminderen.”

IJsland heeft momenteel geen speciale wetten over de inhoud, verkoop en distributie van E-sigaretten. Een eerder daartoe geïntroduceerde wet die grenzen stelde aan de inhoud en de verkoop van E-sigaretten heeft het uiteindelijk niet gehaald.


Boek van een aantal bekende wetenschappelijk onderzoekers waaronder Konstantinos Farsalinos : Analytical Assessment of E-CigarettesFrom Contents to Chemical and Particle Exposure Profiles .

Het boek geeft een analytische evaluatie van e-sigaretten. Het richt zich op de vele problemen rond elektronische sigaretten, besproken op een hoog gedetailleerd wetenschappelijke niveau. Dit boek is te verkrijgen bij Bol.com.


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *