Grotere afname Britse rokers te danken aan e-sigaret

De grotere afname aantal rokers in de UK is te danken aan meer rokers die overstapten naar de e-sigaret

De Britse statistieken laten een jaarlijks dalingsrecord van aantallen rokers tussen 2015 en 2016. Het stoppen van roken bij mensen van 18 jaar en ouder gaf in 2016 met 15,8 procent, een laagterecord. Deze dramatische vermindering is ook de tweede grootste jaarlijkse daling in de afgelopen 40 jaar.

De huidige cijfers laten zien dat tabak roken sneller afneemt dan verwacht zou worden door de conventionele methoden om het aantal rokers af te laten nemen, in voorgaande jaren. De meest waarschijnlijke verklaring voor de recente snelle daling is het toenemende gebruik van elektronische sigaretten als vervanging voor tabak roken. In de officiële gegevens die  Action on Smoking and Health (ASH) vorige maand heeft vrijgegeven wordt geschat dat er nu al 1,5 miljoen mensen in het Verenigd Koninkrijk zijn die voorheen rookten, maar nu in plaats daarvan nu gebruik maken van elektronische sigaretten.

UKCTAS Persbericht – 15/06/2017 (UK Centre for Tobacco and Alcohol Studies (UKCTAS) bestaat uit 13 universiteiten). UKCTAS doet wetenschappelijk onderzoek en heeft expertise op het gebied van alcohol en tabak gebruik.

Professor Linda Bauld heeft toegevoegd:

“Het Verenigd Koninkrijk heeft een liberale benadering genomen ten aanzien van e-sigaret gebruik. En heeft gekozen het gebruik van deze consumentenproducten te ondersteunen voor rokers die ervoor kiezen om ze te gebruiken. Dit is controversieel geweest en andere landen hebben voor een strengere benadering gekozen. Deze nieuwe cijfers die de afname van roken bij volwassenen tonen, naast de gestage daling van het oppakken van roken bij de jeugd, geven aan dat elektronische sigaretten een doorbraak in de strijd tegen roken kunnen zijn. We weten echter dat veel rokers nog steeds voorzichtig zijn met e-sigaretten en denken dat ze net zo schadelijk zijn als tabak. Dat moet veranderen gezien de positieve trend die we zien uit deze cijfers. En die trend moet gehandhaafd moet. ”

Wie is Linda Bauld

Professor Linda Bauld, is voorzitter bij Gedragsonderzoek kankerpreventie van het Britse kankeronderzoek instituut (Cancer Research UK) en zij is de adjunct-directeur van het Britse Centre for Tabak en Alcohol Policy.  Linda Bauld is een co-auteur van het onderzoeksrapport dat de grote artsen vereniging Royal College of Physicians (RCP) heeft uitgegeven.  Dit rapport heeft als titel “Nicotine zonder Rook” en heeft als doel roken gerelateerde kanker te voorkomen. Daarin wordt benadrukt dat nicotine niet het gevaar is maar juist het roken van tabak.  En dat de gezondheidszorg zich moet richten op het voorkomen van tabak roken, en niet gespitst moet zijn op een strijd tegen nicotine.


Boek van bekende wetenschappelijk onderzoekers waaronder Konstantinos Farsalinos : Analytical Assessment of E-CigarettesFrom Contents to Chemical and Particle Exposure Profiles .

Het boek geeft een analytische evaluatie van e-sigaretten. Het richt zich op de vele problemen rond elektronische sigaretten, besproken op een hoog gedetailleerd wetenschappelijke niveau. Dit boek is te verkrijgen bij Bol.com.


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *