E-sigaret laat rokers beter stoppen met roken – Studie uit de VS

E-sigaret gebruik geeft meer en succesvol stoppen met roken

Dat is de conclusie die onderzoekers trekken na het bestuderen van twee bevolkingsonderzoeken uit de Verenigde Staten (Department of Psychiatry, Washington University School of Medicine).

Deze studie gebruikte gegevens van twee grote, landelijk representatieve enquêtes van de Amerikaanse bevolking in de periode 2006-2016.

Stoppen met roken 2006 -20016 en laatste 12 maanden

Er werden pogingen tot stoppen met roken bekeken over de jaren  2006 tot 2016 en over de afgelopen 12 maanden. Ook bekeken de onderzoekers  of E-sigaret gebruik gedurende de afgelopen 12 maanden van invloed is op  het aantal stoppogingen en de effectiviteit van stoppen met roken.

E-sigaret gebruikers 65% meer kans om te stoppen met roken

Rokers die elektrische sigaretten gebruikten, hadden in de afgelopen 12 maanden 65% meer kans om te stoppen met roken dan rokers die geen elektrische  sigaretten gebruikten. De volgende grafiek toont de dramatisch hogere aantallen met roken gestopte rokers tijdens de periode 2014-2016 bij degenen die elektrische -sigaretten gebruikten in vergelijking met degenen die dat niet deden.

Het aantal gestopte rokers was aanzienlijk hoger bij dagelijkse rokers (die minder snel stoppen) dan mensen die minder vaak roken.

(Deze aantallen komen in de buurt bij de onderzoeken die het Brits Kanker Onderzoeksinstuut heeft gedaan, en waarbij de E-sigaret rokers 60% effectiever laat stoppen, in vergelijking met andere hulpmiddelen als nicotine pleisters e.d.  Deze conclusie was gebaseerd op de gegevens van 464 E-sigaret gebruikers, onderzoek gedurende 4,5 jaar.)

Sinds 2006 invoering E-sigaret stoppercentages toegenomen

De studie toonde ook aan dat sinds de E-sigaret in 2006 beschikbaar werd in de VS, de nationale stoppercentages gestaag zijn toegenomen, zoals de volgende grafiek laat zien. Niet alleen zijn stoppogingen nu frequenter, ze zijn ook meer succesvol. Dit heeft een substantieel effect op de voorkomen van roken in de hele bevolking.

Conclusie

Het gebruik van e-sigaretten door (ex)rokers ging gepaard met aanzienlijk meer stoppogingen en succesvol gestopte rokers  in de afgelopen 12 maanden. De onderzoekers concludeerden dat de laatste maanden en jaren het aantal stoppogingen toegenomen is bij volwassenen van 25-44 jaar oud.

Deze bevindingen bevestigen dat het gebruik van e-sigaretten bijdraagt ​​tot een vermindering van het gebruik van het roken van tabakssigaretten onder (ex)rokers.

Nawoord – Onderzoek laat zien wat in echte wereld gebeurt

Dit is de grootste studie tot nu toe en het draagt bij aan het bewijs dat E-sigaret gebruik een effectief hulpmiddel is om te stoppen.

In het bijzonder laat het zien wat er in de echte wereld gebeurt, waar rokers een scala aan stoppende hulpmiddelen hebben om uit te kiezen. De E-sigaret is een populaire en succesvolle stophulpmiddel en heeft een belangrijke invloed op de populatieresultaten. Het effect is groter dan alle andere methoden om te stoppen met roken die door rokers in de gemeenschap worden gebruikt.

De E-sigaret is een persoonlijke keuze, die rokers maken. Gebruikers proberen verschillende soorten E-sigaretten uit, experimenteren met verschillende smaken en nicotinesterktes. Zij krijgen advies van E-sigaretwinkels en collega’s gebruikers en velen stoppen succesvol zonder hulp van een arts en zonder kosten voor het gezondheidszorgsysteem.

Het bestuderen van E-sigaret gebruik in laboratoria en gerandomiseerde gecontroleerde onderzoeken is een kunstmatige constructie en weerspiegelt niet hoe de E-sigaret wordt gebruikt wordt in de echte wereld.

Het onderzoek werd gepubliceerd op 10 oktober 2018 in de
Oxford University Press, Nicotine & Tobacco Research journal op :
E-cigarette Usage Is Associated With Increased Past-12-Month Quit Attempts and Successful Smoking Cessation in Two US Population–Based Surveys


Boek van een aantal bekende wetenschappelijk onderzoekers waaronder Konstantinos Farsalinos : Analytical Assessment of E-CigarettesFrom Contents to Chemical and Particle Exposure Profiles .

Het boek geeft een analytische evaluatie van e-sigaretten. Het richt zich op de vele problemen rond elektronische sigaretten, besproken op een hoog gedetailleerd wetenschappelijke niveau. Dit boek is te verkrijgen bij Bol.com.


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *