Britse artsenvereniging spoort rokers aan om over te stappen naar E-sigaretten

Een hele grote Britse artsenvereniging (Royal College of Physicians ) heeft een sterke mening over de strijd tegen het roken  en roept de rokers op om over te schakelen naar elektronische sigaretten. Ze zeggen dat dit de grootste kans geeft voor   mensen die verslaafd zijn aan tabaks sigaretten.

Voordelen e-sigaretten groter dan kans op schade

Deze aanbevelingen zijn opgenomen in een rapport wat gepubliceerd is door het Royal College of Physicians,  geeft een samenvatting van de toenemende  wetenschappelijke kennis over e-sigaretten.  Men vindt dat de voordelen van e-sigaretten veel groter zijn dan de potentiële schade.  De conclusie is dat in ieder geval tot nu toe e-sigaretten mensen meer helpen dan ze schade geven. En dat de bedenkingen over e-sigaretten niet kloppen ( met inbegrip van het idee dat jonge mensen hierdoor uiteindelijk meer traditionele sigaretten zouden gaan roken).

De auteurs van het rapport voegden verder mondeling toe : “Het niet mogelijk is om de gezondheid risico’s van e-sigaretten exact te kwantificeren voor de lange termijn, maar de beschikbare gegevens geven aan dat het onwaarschijnlijk is dat die risico´s hoger zullen zijn dan 5% zijn vergeleken met tabak roken, en het is aannemelijk dat die aanzienlijk lager liggen.”

John Britton, professor of epidemiology and Chair of the Tobacco Advisory Group at the Royal College of Physicians.

“Dit is de eerste echt nieuwe manier om mensen te helpen stoppen met roken die in decennia is bereikt,” zei John Britton, directeur van het UCK-centrum voor tabak- en alcoholstudies aan de Universiteit van Nottingham, die de commissie heeft geleid die het rapport heeft gepresenteerd. E-sigaretten, zei hij, “heeft het potentieel om helft of meer van alle rokers te helpen om de sigaretten af ​​te halen. Dat is een enorm gezondheidsvoordeel, groter dan zowat medische interventie. ‘

Nicotine inname zonder de schadelijke stoffen

E-sigaretten leveren nicotine zonder de schadelijke teer en chemicaliën die kanker veroorzaken. Sommige Britse volksgezondheids deskundigen zien e-sigaretten als de eerste echte kans in jaren voor verslaafde rokers om te stoppen. Verder stelt men in het rapport dat de effecten van langdurig gebruik van nicotine  waarschijnlijk minimaal zijn.

Experts op het gebied van volksgezondheid verwelkomen het rapport en zeggen dat de nadruk ligt op beleid dat schade vermindert. Zodat het aansporen van rokers om e-sigaretten proberen  te vergelijken is met het geven van schonen naalden aan drugsgebruikers. Beide maatregelen zullen  waarschijnlijk meer levens redden.

Toch blijven door (vaak onterechte) negatieve berichtgeving mensen een negatieven mening houden over e-sigaretten.  ‘Die mening is uitsluitend gericht op de hypothetische risico’s, waarvan tot nu toe er geen serieuze zijn vastgesteld. De andere mening concentreert zich op potentiële voordelen.

Roken is wereldwijd nog steeds de grootste oorzaak van het overlijden van mensen WAT voorkomen had kunnen worden. Met in Nederland 20.000 mensen per jaar die aan rookgerelateerde ziekten sterven.

Met e-sigaret 50% toename van kans op succes bij stoppoging

Het rapport van de Artsenvereniging beschrijft onder andere bewijs uit Groot-Brittannië dat e-sigaretten hebben geholpen bij het stoppen met roken. Robert West, directeur Tobacco Studies bij University College London, analyseerde  maandelijkse huishoudelijke enquête data die teruggaat naar 2009 in Engeland. Hij concludeerde dat het gebruik van een e-sigaret tijdens een stoppoging wordt geassocieerd met een 50 procent toename van de kansen op succes  vergeleken met geen hulp bij de stoppoging of het gebruik van een product zoals nicotine pleisters zonder professionele advies. Hij schat dat ongeveer 20.000 rokers in Engeland in 2014 niet meer rookten door e-sigaretten.

De Royal College of Physicians is een gerespecteerde artsengroep die medische normen in Groot-Brittannië helpt bepalen. De Royal College of Physicians bracht in 1962 een baanbrekend rapport over de gevaren van roken uit waarbij voor het eerst het verband werd gelegd tussen roken en kanker.  Dit rapport werd gezien als de voorloper van het Amerikaanse surgeon general’s report van 1964 wat meer bekendheid gaf aan deze conclusie.

Gebaseerd op een decennium van wetenschappelijk onderzoek

Het huidige recentste rapport evalueert een decennium van wetenschap, waarin studies worden opgenomen die ten gunste van e-sigaretten zijn en studies die dat niet zijn.

De conclusie van het rapport

De conclusie is dat e-sigaretten slechts 5 procent schadelijker zijn als traditionele sigaretten. Daarnaast stelt men dat de effecten van langdurig gebruik van nicotine  waarschijnlijk minimaal zijn.

Slechts 5 procent schadelijker, betekent 95% veiliger dan tabak roken.

Bericht op de website van de Royal College of Physicians :
Promote e-cigarettes widely as substitute for smoking says new RCP report

Alle grote Britse gezondheidsorganisaties staan achter de e-sigaret

In de UK is de e-sigaret door de officiële gezondheidsorganisaties en het rijk als officieel rookstopmiddel erkend. En mag dus door gezondheidsmedewerkers geadviseerd worden als hulpmiddel bij het stoppen met roken.   Dit kun je ondermeer zien in de Britse Stoptober campagne.

Kans voor de consument

“De opkomst van e-sigaretten heeft een enorme kans voor een consument gegenereerd en een gezondheidsgerichte revolutie  in de manier waarop nicotine in de maatschappij wordt gebruikt,” aldus het rapport. Naarmate de technologie van e-sigaretten verbetert, wordt de visie van een samenleving die vrij is van tabaksrook en de schade die roken veroorzaakt, realistischer.

Interview op de BBC radio over het RCP rapport;

Ook het kankeronderzoeks instituut ondersteunt e-sigaretten

Ook Cancer Research UK, (het Britse kankeronderzoeks instituut) ondersteunt e-sigaretten.  Lees ook de antwoorden op 10 veelgestelde vragen over e-sigaretten  op de website van het Brits Kankeronderzoek instituut

Effect e-sigaret als officieel rookstopmiddel?

Is er resultaat te zien van het beleid? Het duidelijkste kun je dat zien in onderstaande grafiek. Op het moment dat de e-sigaret in de UK gangbaarder werd, zie je een duidelijk toename in de daling van het aantal mensen dat rookt.


Boek van bekende wetenschappelijk onderzoekers waaronder Konstantinos Farsalinos :   Analytical Assessment of E-CigarettesFrom Contents to Chemical and Particle Exposure Profiles .

Het boek geeft een analytische evaluatie van e-sigaretten. Het richt zich op de vele problemen rond elektronische sigaretten, besproken op een hoog gedetailleerd wetenschappelijke niveau.

Dit boek is te verkrijgen bij Bol.com. Lees meer over dit boek op deze site


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *