Britse artsenvereniging adviseert huisartsen E-sigaret aan te bevelen als rookstopmiddel

Dertien officiële organisaties in Engeland staan achter de e-sigaret als rookstopmiddel. Dit zijn organisaties als het Britse Longfonds, Het Britse Kanker Onderzoeks instituut en de grootste artsenvereniging (Royal College of General Practitioners). In het VK wordt al jarenlang heel erg uitgebreid en degelijk onderzoek gedaan naar de E-sigaret. Deze gezondheidsorganisaties, artsenvereniging en Britse regering baseren hun mening op de  grote hoeveelheid onderzoek.

UK artsenvereniging  adviseert huisartsen om E-sigaret aan te bevelen

het Koninklijk College van Artsen (Royal College of General Physicians –  RCGP).  Het Britse Koninklijk College van Artsen is één van de oudste en meest gerespecteerde artsenvereniging ter wereld.

De mening van het  Royal College of General Practitioners

De voordelen van nicotine-verdampers (e-sigaretten) voor het stoppen met roken moeten niet worden genegeerd. Rokers sterven elke dag aan rookgerelateerde aandoeningen. We moeten nu actie ondernemen.

Dit is de mening van het prestigieuze Britse Royal College of General Practitioners dat zijn krachtige steun aan de E-sigaret opnieuw heeft bevestigd om rokers te helpen stoppen. Dergelijke nicotine verdampers zijn de populairste hulpmiddelen bij het stoppen met roken. En worden in het Verenigd Koninkrijk gebruikt bij één op de drie stoppogingen.

Het college is van mening dat E-sigaretten een breed bereikbare, relatief goedkope mogelijkheid zijn om te stoppen met roken. Lees hier het geschreven standpunt.

Het College heeft deze video geproduceerd om hun standpunt te ondersteunen :  Dr. Richard Roope en professor Linda Bauld bespreken de RCGP-standpuntverklaring over e-sigaretten.

Een aantal belangrijke punten zijn :

 • E-sigaret weinig schadelijk
  Er is bewezen dat E-sigaret gebruik veel minder schadelijk dan het roken van tabak. Het veiligheidsprofiel op de lange termijn is niet bekend, maar we weten er veel van.
  Onderzoek toont aan dat overschakelen naar E-sigaret gebruik de blootstelling aan toxische stoffen en de blootstelling aan kankerverwekkende stoffen  aanzienlijk vermindert. Maar de gebruiker moet dan wel volledig stoppen met tabak roken.
 • “Mee-dampen” door omstanders niet gevaarlijk
  Er is bewezen dat passief mee-dampen van e-sigaretdamp niet schadelijk is. En het is niet iets waar we ons te veel zorgen over zouden moeten maken.
 • E-sigaret effectiever rookstopmiddel dan andere hulpmiddelen
  Het bewijs tot nu toe toont aan dat e-sigaretten effectiever zijn dan nicotinevervangingstherapie als nicotinepleisters  of alleen wilskracht. E-sigaretten verminderen de trek naar tabak roken. Rokers melden dat de gedragsaspecten van e-sigaretten nuttig zijn zoals de hand-tot-mond-actie, het nemen van een pauze om een ​​e-sigaret te gebruiken.
 • E-sigaret geen opstap naar roken maar eerder een way out
  Het bewijs tot nu toe dat e-sigaretten een opstap zou kunnen zijn tot roken zijn, is niet overtuigend. We weten dat tieners aan het experimenteren zijn met deze producten. Maar als u de enquêtes uit heel Groot-Brittannië bekijkt, is de frequentie van regelmatig gebruik bij tieners die nooit hebben gerookt, erg laag, <1%. De aantallen jongeren in het VK die roken  blijven dalen. Als e-sigaretten een opstap zou zijn, zouden die trends worden omgedraaid.

E-cigarette statement :

Lees mee bij het Britse Kanker onderzoeksinstituut :

Lees meer hierover op de Rijkswebsite van Engeland :
https://www.gov.uk/government/news/e-cigarettes-an-emerging-public-health-consensus

Lees meer over het onderzoek en de mening van de overheid op :
https://www.gov.uk/government/publications/e-cigarettes-an-evidence-update

Onderzoek naar E-sigaretten (University of St Andrews, Schotland, VK) :
E-sigaret gebruik geeft  minder dan 1% risico op kanker vergeleken met tabak roken


Boek van een aantal bekende wetenschappelijk onderzoekers waaronder Konstantinos Farsalinos : Analytical Assessment of E-CigarettesFrom Contents to Chemical and Particle Exposure Profiles .

Het boek geeft een analytische evaluatie van e-sigaretten. Het richt zich op de vele problemen rond elektronische sigaretten, besproken op een hoog gedetailleerd wetenschappelijke niveau. Dit boek is te verkrijgen bij Bol.com.


5 gedachten over “Britse artsenvereniging adviseert huisartsen E-sigaret aan te bevelen als rookstopmiddel”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *