Astmapatienten betere ademhalingsfunctie na overstap roken naar e-sigaret

Prof. Polosa bestudeerde veranderingen in de luchtwegen van 18 e-sigaret gebruikers, voorheen rokende astmapatiënten.  De studie toonde een aanzienlijke verbetering aan van de ademhalingsfunctie. 

Een zeer belangrijke studie is gepubliceerd in het International Journal of Environmental Research and Public Health. Onder leiding van Prof Riccardo Polosa hebben wetenschappers van de Universiteit van Catania onderzoek gedaan naar de veranderingen in de luchtwegen van rokende astmapatiënten. Zij vergeleken onder 18 patiënten de objectieve meetresultaten als ook de subjectieve gegevens voor en na het overschakelen van tabak sigaretten naar elektronische sigaretten.

De studie toonde uit spirometrische gegevens een aanzienlijke verbetering van de ademhalingsfunctie. Bewijzen van verbetering werden ook gevonden bij zogenaamde dual gebruikers, die door het gebruik van de e-sigaret niet volledig met roken zijn gestopt maar wel aanzienlijk minder sigaretten consumeren. Aan de hand van een gevalideerde vragenlijst meldden de patiënten zelf persoonlijke verbeteringen in hun gezondheidstoestand.

Deze studie, hoewel retrospectief, levert het eerste klinisch bewijs op dat elektrisch dampen een positieve uitwerking heeft op de gezondheid van astmapatiënten die een probleem hebben met het stoppen met roken. Meer studies zijn uiteraard nodig om de rol van elektronische sigaretten als schade beperkend hulpmiddel bij COPD patiënten beter te definiëren.

Publicatie onderzoek: http://www.mdpi.com/1660-4601/11/5/4965


Boek van bekende wetenschappelijk onderzoekers waaronder Konstantinos Farsalinos : Analytical Assessment of E-CigarettesFrom Contents to Chemical and Particle Exposure Profiles .

Het boek geeft een analytische evaluatie van e-sigaretten. Het richt zich op de vele problemen rond elektronische sigaretten, besproken op een hoog gedetailleerd wetenschappelijke niveau. Dit boek is te verkrijgen bij Bol.com.


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *