Advies Britse experts: rokers stap over naar e-sigaretten voor gezondheidswinst

Britse experts dringen er bij rokers op aan om over te schakelen naar e-sigaretten vanwege grote gezondheidsvoordelen

Het gebruik van e-sigaretten (ook dampen genoemd), vormt slechts een fractie van het gezondheidsrisico vergeleken met tabak roken. Daarom zouden rokers aangemoedigd moeten worden om over te stappen op e-sigaretten om substantiëe gezondheidsvoordelen te behalen, volgens Britse volksgezondheidsdeskundigen.

E-sigaretten helpt 20.000 Britse rokers per jaar rokers stoppen met roken

In opdracht van de overheid en de Britse gezondheidszorg bestudeerden onderzoekers alle bewezen informatie over e-sigaretten. De experts concludeerden dat e-sigaretten vermoedelijk al zo’n 20.000 Britse rokers per jaar rokers helpen met het stoppen van tabak roken, en dit zouden er mogelijk nog veel meer kunnen zijn.

Nicotine niet de boosdoener

Het rapport vermeldt dat wat betreft nicotine nogal wat onbegrip heerst. En minder dan 10% van de volwassenen weet dat de schade door roken juist niet door nicotine wordt veroorzaakt.  Nicotine is op zichzelf een vrij onschadelijke stof.  Dit in tegenstelling tot de stoffen die ontstaan door verbranding, en die zich in de tabaksrook bevinden, die zijn de oorzaak van alle rokersziekten.

E-sigaret geen gateway naar tabak voor jongeren

De bezorgdheid dat onder jonge mensen  e-sigaretten een opstap (gateway) zijn naar tabak roken van tabak is onterecht.  De onderzoeksgegevens kunnen geen gateway theorie bevestigen.

E-sigaret geen risico voor omstanders

E-sigaret gebruik is een fractie is van het rookrisico, minstens 95% minder schadelijk, en heeft een verwaarloosbaar risico voor omstanders.  Het zou tragisch zijn als duizenden rokers die konden stoppen met behulp van een e-sigaret worden afgeschrikt door valse vrees voor hun veiligheid.

Lees meer over het rapport :  PHE publishes independent expert e-cigarettes evidence review. A new Public Health England (PHE) e-cigarette evidence review, undertaken by leading independent tobacco experts, provides an update on PHE’s 2015 review.

Gegevens over EU en gebruik E-sigaret

Ook interessant zijn vrij recente gegevens uit de EU. Lees hierover meer in dit artikel :   2017 Eurobarometer – 7,5 miljoen Europeanen gestopt met roken door E-sigaretten te gebruiken

Video gemaakt door de NCSCT (stoppen-met-roken programma van de Britse overheid).  Gedeeltelijk gefinancierd door Public Health England (ministerie  voor volksgezondheid) en geproduceerd in samenwerking met de New Nicotine Alliance. 


Boek van bekende wetenschappelijk onderzoekers waaronder Konstantinos Farsalinos : Analytical Assessment of E-CigarettesFrom Contents to Chemical and Particle Exposure Profiles .

Het boek geeft een analytische evaluatie van e-sigaretten. Het richt zich op de vele problemen rond elektronische sigaretten, besproken op een hoog gedetailleerd wetenschappelijke niveau. Dit boek is te verkrijgen bij Bol.com.


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *