Aantal rokers neemt toe in Australië, ondanks steeds hogere belastingen

Aantal rokers neemt toe in Australië

Het aantal rokers neemt toe in Australië, ondanks de steeds toenemende belastingen.  Het aantal jaarlijkse sterfgevallen door tabakgerelateerde ziekten zijn groter dan die van alcohol en illegale drugs samen. Dit zegt Dr. Colin Mendelsohn, een expert in volksgezondheid van de universiteit in Sydney, Australië (NSW).

Het aantal rokers in Australië is voor het eerst toegenomen sinds anti-rookcampagnes die een generatie geleden gestart zijn. Daarom wordt de doeltreffendheid van extra belasting op sigaretten in twijfel getrokken.

Beleid van straffen werkt niet meer

Een onverwachte stilstand in het nationale rokerspercentage sinds 2013, gecombineerd met de snelle bevolkingsgroei, heeft het aantal reguliere rokers met meer dan 21.000 tot 2,4 miljoen opgedreven volgens Colin Mendelsohn: “Het effect van het afstraffende en dwingende beleid van Australië om het roken in te dammen is opgeraakt”.

Voor het eerst geen afname aantal rokers

Voor de allereerste keer ooit is er geen statistisch significante afname van het aantal rokers en is er een toename van het aantal rokers in Australië opgetreden. Het percentage rokers in Australië is nu hoger dan in de VS, voor de eerste keer in een decennium. “Dit is ondanks de niet merkgebonden  standaard  verpakking en de duurste sigarettenprijzen in de wereld.”

Gegevens uit onderzoek van Australische instituut voor gezondheid en welzijn

Dr. Colin Mendelsohn baseert zich op een driejaarlijkse onderzoek dat onafhankelijk werd uitgevoerd door het Australische instituut voor gezondheid en welzijn. Uit de analyse bleek dat het aantal rokers tussen 2010 en 2013 met 317.000 is gedaald, maar in de drie jaar tot 2016 met 21.100 is gestegen. Dat is de eerste keer dat er een stijging is. De aantallen daarvoor waren altijd dalend. De daling van het dagelijkse aantal rokers van 18-plussers van 0,5 procent tot 12,8 procent in 2016 is statistisch niet significant.

Genomen maatregelen werken niet voor al verslaafde rokers

Merkgebonden  standaard  verpakkingen en belastingverhogingen hadden beter gewerkt voor jongere dan oudere rokers. De aantallen 12 tot 17 jarige rokers  zijn in de afgelopen drie jaar met 1,5 procent gehalveerd. Maar voor de al bestaande rokers die niet kunnen of willen stoppen werkt de strategie van hogere prijzen niet.

Een standaardpakket Marlboro-sigaretten is gemiddeld $ 25,10 (ongeveer 16 euro) in Australië.  Volgens dr. Mendelsohn zorgen de hoge prijzen voor het aanwakkeren van een zwarte markt.

Alex Wodak, directeur van de “Australian Drug Reform Foundation” , onderschreef de analyse en zorgen van Dr Mendelsohn.  Australië doet alles goed op het gebied van tabaksbeheersing. Maar hij wees op een  belangrijk verschil met het Verenigd Koninkrijk en de Verenigde Staten, waar de aantallen rokers zijn gedaald. Dat belangrijke verschil  is de vijandigheid van Australië tegenover e-sigaretten. Daarnaast is er nog het feit dat in de VS door de tijd heen vergelijkbare dalingen van aantal rokers heeft plaats gevonden zonder dat daar niet merkgebonden  standaard  verpakkingen zijn ingevoerd.

Het aantal jaarlijkse sterfgevallen als gevolg van aan tabak gerelateerde ziekten, bedraagt in Australië ongeveer 15.000 in de afgelopen jaren. Dat is meer dan de aantallen sterfgevallen door alcohol en illegale drugs samen.

Dr. Wodak was voorheen aanhanger van de wetten voor invoering van de niet merkgebonden  standaard  verpakkingen , die in 2011 werden geïntroduceerd.  Maar hij vraagt zich nu af of arme mensen getroffen worden door de hogere belastingen, zodat deze andere belangrijke zaken niet meer kunnen betalen.

Eén gedachte over “Aantal rokers neemt toe in Australië, ondanks steeds hogere belastingen”

  1. Wodak snapt het nog niet. Door dure tabak zal de jeugd minder snel gaan experimenteren met deze harddrug.
    Je kunt beter ook de verslavende stoffen in tabak verbieden in plaats van tabak goedkoper te maken voor arme verslaafden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *