Wildgroei alternatieve behandelingen die Long-COVID patiënten valse hoop geven

Geld verdienen over de rug van Long Covid patiënten

Er zijn op dit moment veel Long Covid patienten die binnen de reguliere geneeskunde uitbehandeld zijn, en zich in een vrij hopeloos uitziende positie bevinden.  Het is logisch dat deze groep gevoeliger is voor alternatieve behandelingen die aangeboden worden. Maar het is oppassen daarmee. Gezondheidsnieuws komt OOK regelmatig in de (sociale)media deze behandelingen tegen. Bij Eenvandaag zie je de ervaring van Long Covid patient Karin die haar geld verspilt heeft aan een aantal van dergelijke NIET werkende alternatieve behandelingen.

Bij Eenvandag zie je de zoektocht van patient Karin :
Karin onderging craneosacrale therapie, acupunctuur, zang- en orthomoleculaire therapie, voedingssupplementen en verschillende dieten. En ze heeft een piercing in haar oor laten zetten die de grote lichaamszenuw nervus vagus weer in balans moet brengen. Karin heeft ook lasertherapie gehad: “En ik heb ook lasertherapie, voedingssupplementen,  geprobeerd. Een hele aardige dame stond mijn man en mij toen te woord. Ze gaf ons eigenlijk een soort garantie: in 80 tot 100 procent van de gevallen zou de laser gaan helpen. Maar bij mij heeft het niets gedaan. We zijn wel duizenden euro’s armer.”

Een andere behandeling die wordt aangeprezen als therapie tegen het post-COVID-syndroom is neurofeedback, het zogenaamd meten en resetten van hersengolven. Dat is iets wat niet mogelijk is volgens artsen.  En een oorpiercing om de grote lichaamszenuw, de nervus vagus, tot rust te brengen? Die zenuw loopt daar helemaal niet.

Lasertherapie, waarmee mitochondriën, de krachtcentrales van de cellen, gestimuleerd zouden kunnen worden. Onze cellen hebben mitochondriën, maar we weten helemaal niet of die in enige vorm betrokken zijn bij post-COVID klachten. Daarnaast is er geen enkel onderzoek dat laat zien dat laser iets positiefs kan opleveren bij mitochondriën.  Dit is echt een broodjeaapverhaal.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *