Wetenschappers koppelen vitamine D-tekort aan hogere Corona Covid19 sterftecijfers

De rol van vitamine D bij coronavirusinfecties wordt met de dag belangrijker

Onderzoekers van de Queen Elizabeth Hospital Foundation Trust en de University of East Anglia analyseerden de gemiddelde vitamine D-spiegel voor 20 Europese landen, evenals gegevens over het sterftecijfer veroorzaakt door COVID-19. De studie omvatte vitamine D-metingen bij vele duizenden mensen.

Uit een nieuwe studie bleek dat de vitamine D-spiegel zorgwekkend laag is bij de oudere bevolking, met name in Spanje, Italië en Zwitserland. Deze landen kenden ook de hoogste sterftecijfers als gevolg van Corona Covid-19.  De meest kwetsbare bevolkingsgroep voor COVID-19 is ook de groep met het grootste tekort aan vitamine D’, concluderen de onderzoekers in hun voorlopige rapport.

Daarom wordt extra vitamine D-inname geadviseerd er bescherming tegen SARS-CoV-2-infectie.

Het blijft onbekend waarom vitamine D bescherming kan bieden tegen infectie door het coronavirus SARS-CoV-2 en de daaropvolgende ontwikkeling van COVID-19.

Vitamine D en eerdere studies

Vitamine D is een in vet oplosbare vitamine die van nature in een beperkt aantal voedingsmiddelen voorkomt en is daarom verkrijgbaar is als voedingssupplement. Vitamine D wordt ook geproduceerd wanneer ultraviolette stralen van zonlicht je huid. Daarom wordt vooral extra inname in herfst en winter vaak aanbevolen.

Eerder bevestigde een meta-analyse uit 2017 van 25 gerandomiseerde gecontroleerde onderzoeken met meer dan 11.000 deelnemers dat vitamine D-suppletie acute luchtweginfecties kan voorkomen. Het is zeer waarschijnlijk dat vitamine D ook een beschermende rol speelt bij Sars-CoV-2-infecties.

De meeste mensen weten dat vitamine D essentieel is voor de gezondheid van botten en spieren. Uit deze 2017 studie is ook gebleken dat het het lichaam helpt bij het bestrijden van acute luchtweginfecties, die jaarlijks wereldwijd verantwoordelijk zijn voor miljoenen sterfgevallen.

Wat vonden de onderzoeker bij de Covid19 patiënten?

Gemiddeld meet de bevolking van Spanje, Italië en Noord Europa voor vitamine D fors beneden de gewenste hoeveelheid

Concluderend vonden de onderzoekers significante relaties tussen vitamine D-spiegels en het aantal gevallen van COVID-19 en vooral de mortaliteit veroorzaakt door deze infectie. De meest kwetsbare bevolkingsgroep voor COVID-19 is ook degene met het grootste tekort aan vitamine D. Van vitamine D is al aangetoond dat het beschermt tegen acute luchtweginfecties en het is veilig gebleken. De onderzoekers zijn van mening dat ze vitamine D-suppletie kunnen adviseren ter bescherming tegen COVID-19-infectie.

Dit is pas het laatste in een reeks recente onderzoeken die vitamine D-tekort als een risicofactor hebben geïdentificeerd. Een analyse uitgevoerd door onderzoekers uit de Filippijnen van COVID-19-patiënten uit drie ziekenhuizen in Zuid-Aziatische landen toonde aan dat kritieke gevallen 19 keer meer kans hadden bij mensen met vitamine D-tekort.

Vitamine D gebruik om het coronavirus op afstand te houden

De meeste volwassenen hebben ongeveer 600 IE (internationale eenheden) vitamine D per dag nodig, terwijl ouderen (ouder dan 70 jaar) wordt geadviseerd om 800 IE per dag in te nemen.

We krijgen onze vitamine D niet alleen van wat we eten, maar ook van ons eigen lichaam wanneer het in contact komt met zonlicht. Een goed vitamine D-rijk dieet kan melk en andere zuivelproducten, sinaasappelsap, ontbijtgranen, sardines en andere visproducten bevatten die een hoog gehalte aan vitamine D bevatten.

Aangezien de meeste landen over de hele wereld nu in lock down zijn, zitten mensen vaker thuis. Daarbij wordt de blootstelling aan zonlicht tot een minimum beperkt. Daarom moeten mensen van alle leeftijden vitamine D aanvullen, vooral ouderen.

Vitamine D bestellen

Vitamine D is te koop in tabletten, capsules maar ook vloeibaar. Je kunt het bestellen  :

Onderzoek :
The role of Vitamin D in the prevention of Coronavirus Disease 2019 infection and mortality

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *