Wat zijn endogene retrovirussen? Menselijk DNA bevat 8% van dergelijke virussen

Menselijke endogene retrovirussen

Menselijk DNA bestaat voor 8% uit virussen of virusdelen. Deze virussen worden endogene retrovirussen genoemd. Menselijke endogene retrovirussen worden ook wel HERV’s genoemd (Human endogenous retrovirus).

Retrovirussen hebben de eigenschap om, dankzij het virale enzym reverse transcriptase, hun RNA-genoom zodanig te herschrijven in DNA dat ze perfect kunnen integreren in het genoom van de gastheercel. Als een virus een cel binnendringt die uitgroeit tot een eicel of een zaadcel, wordt het virus-DNA opgenomen in het erfelijk materiaal van die cel. En zo als endogeen retrovirus doorgegeven aan het nageslacht.

HIV is een bekend retrovirus

HIV (humaan immunodeficiëntievirus) is een van de bekendste retrovirussen. HIV veroorzaakt aids wat dodelijk kan zijn.

ERV’s houden mogelijk verband met het ontstaan van auto-immuun ziekten, zoals reumatoïde artritis. Als je een auto-immuunziekte hebt dan valt je afweersysteem je eigen cellen aan, waardoor een ontstekingsreactie ontstaat.

ALS (spierziekte)

Bij ALS (Amyotrofische laterale sclerose), een progressieve spierziekte zorgt een endogene retrovirus er voor dat zenuwcellen beschadigd worden.

Endogene retrovirussen meestal inactief

Endogene retrovirussen (ERV’s) bevinden zich al biljoenen jaren in ons DNA. Als mens hebben we een ons DNA van onze ouders gekregen en dus de delen die de endogene retrovirussen bevatten. Ook heel veel dieren hebben ook ERV’s in het DNA.

Endogene retrovirussen zijn niet in die mate actief dat ze mensen kunnen infecteren zoals bij HIV. De meeste retrovirussen zijn niet actief. In de  genen van de meeste retrovirussen hebben zich over de jaren heen mutaties opgestapeld, wat het retrovirus inactiveerde. Ze kunnen geen virussen meer produceren, iets wat HIV na integratie in het DNA wel kan. Momenteel zijn er goede antivirale medicijnen tegen HIV. Deze vertragen de vorming van aids. Deze antivirale medicijnen werken dus voor retrovirussen.

Naast auto-immuun ziekten wordt ook onderzoek gedaan naar het verband van het ontstaan van MS (multiple sclerose) en endogene retrovirussen . Bij multiple sclerose gaat het laagje, dat de zenuwcellen isoleert, stuk. Hierdoor worden de signalen steeds minder goed doorgegeven en treden er verlammingsverschijnselen op.

Retrovirussen en evolutie

Niet alle endogene retrovirussen zijn inactief. Sommigen hebben een nieuwe functie gekregen die positief bijdraagt in het functioneren van ons lichaam. Een bijdrage aan de evolutie van de mens dus. Er wordt zelfs van uitgegaan dat deze virussen van groot belang zijn bij de evolutie.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *