Wat is antibioticaresistentie?
Antibioticaresistentie ontstaat wanneer bacteriën veranderen op een manier die voorkomt dat het antibioticum werkt. Veranderingen in bacteriën, bekend als resistentiemechanismen, komen in verschillende vormen voor en kunnen worden gedeeld door verschillende bacteriën, waardoor het probleem wordt verspreid.
Bacteriën en schimmels gebruiken van nature antibiotica als wapens om elkaar te doden om te strijden voor ruimte en voedsel; ze doen dit al meer dan een miljard jaar. Dit betekent dat ze gewend zijn om in contact te komen met antibiotica in het milieu en antibioticaresistentiemechanismen te ontwikkelen en delen.
Bacteriën komen tegenwoordig (te) vaak antibiotica tegen
De meeste antibiotica die we tegenwoordig gebruiken, zijn gemodelleerd naar de antibiotica die van nature door bacteriën en schimmels worden aangemaakt. Als in het verleden de bacteriën het antibioticum waarvoor ze resistentie ontwikkelden niet hadden ontmoet, konden ze het weerstandsmechanisme verliezen. Maar nu, omdat we te veel antibiotica gebruiken, komen de bacteriën ze voortdurend tegen en houden ze daarom hun weerstandsmechanismen. Vandaar de crisis.
Bacteriën komen tegenwoordig vaak antibiotica tegen in de omgeving (zoals de bodem), maar ook in ons lichaam en die van dieren. Antibiotica resistente bacteriën overleven deze ontmoetingen meestal en vermenigvuldigen zich vervolgens op dezelfde manier. Juist lage concentraties antibiotica blijken resistentie te veroorzaken.
Dit resulteert in een verhoogde kans dat mensen worden geïnfecteerd met antibiotica resistente ziekteverwekkende bacteriën, wat kan leiden tot verhoogde complicaties, langdurig verblijf in het ziekenhuis en een verhoogd risico op overlijden.