Waarom is de elektrische tandenborstel beter?

Elektrische of handmatige tandenborstel

Tanden poetsen vormt de basis van goede mondverzorging en preventie. Zowel elektrische als handtandenborstels kunnen tandplak verwijderen die tandbederf en ziekte veroorzaakt. Mondhygiënisten geven meer de voorkeur aan Elektrische tandenborstels. Maar dat betekent niet dat handmatige tandenborstels in sommige situaties de voorkeur kunnen hebben.

Voordelen van een elektrische tandenborstel

Elektrische borstelharen trillen of draaien om je te helpen bij het verwijderen van tandplak uit je tanden en tandvlees. De vibratie zorgt voor meer micro-bewegingen elke keer dat je de tandenborstel over je  tanden beweegt.
De meeste onderzoeken laten zien dat een elektrische borstel van een of andere soort  meer bacteriën verwijdert dan een handmatige borstel.

Effectiever bij het verwijderen van tandplak

Verschillende studies toonden aan dat elektrische tandenborstels over het algemeen meer plak en ontstoken tandvlees verminderen dan handtandenborstels. Na drie maanden gebruik was de plak met 21 procent en ontstoken tandvlees met 11 procent verminderd.  Ronddraaiende tandenborstels lijken beter te werken dan alleen trillende tandenborstels.

Leuk voor kinderen

Niet alle kinderen zijn geïnteresseerd in het tandenpoetsen. Als een elektrische tandenborstel aantrekkelijker is voor je kind, kan dit helpen om een ​​goede mondreiniging te bereiken en gezonde gewoonten in te stellen. Er zijn zelfs voor de jongere kinderen speciale elektrische kindertandenborstels.

Gemakkelijker voor mensen met beperkte mobiliteit

Elektrische tandenborstels doen het meeste werk voor je. Ze kunnen nuttig zijn voor iedereen met beperkte mobiliteit aan hun handen, zoals mensen met artritis of carpaal tunnel syndroom. Mede doordat de handvaten vaak wat langer zijn.

Ingebouwde timers

Een timer ingebouwd in een elektrische tandenborstel kan je helpen je tanden lang genoeg te poetsen om tandplak voldoende te verwijderen van je tanden en tandvlees.

Kan je focus verbeteren tijdens het poetsen

Een studie wees uit dat mensen meer gefocust waren wanneer ze hun tanden poetsten met behulp van een elektrische tandenborstel. Dit verbeterde de algehele ervaring van mensen met poetsen en zou mogelijk kunnen verbeteren hoe goed je tanden worden schoongemaakt.

Kan mondgezondheid verbeteren bij mensen met beugels

Uit een studie bleek dat elektrische tandenborstels vooral nuttig waren voor mensen met orthodontische behandelingen, zoals beugels. Omdat de elektrische tandenborstel het poetsen gemakkelijker maakte.

Wanneer je het moeilijk vindt om je mond schoon te maken terwijl je een beugel hebt, kan de elektrische tandenborstel je mondgezondheid verbeteren.

Veilig voor tandvlees

Op de juiste manier gebruikt, zou een elektrische tandenborstel je tandvlees of glazuur niet moeten beschadigen, maar in plaats daarvan de algehele mondgezondheid bevorderen.  Met een handmatige tandenborstel maak je sneller de fout om te veel kracht te gebruiken, wat schade kan opleveren.

Handmatige tandenborstel

Handmatige tandenborstels bestaan ​​al heel lang. Hoewel ze niet over de toeters en bellen in veel elektrische tandenborstels beschikken, zijn ze nog steeds een prima hulpmiddel voor het schoonmaken van je tanden en het voorkomen van ontstoken tandvlees. Daarnaast zijn ze zeer betaalbaar. En bijvoorbeeld gemakkelijk voor op vakantie. En natuurlijk altijd te gebruiken, ook op plaatsen waar elektriciteit moeilijk bereikbaar is.

Wanneer je het moeilijk vindt om op elektrisch poetsen over te stappen kun je beter vasthouden aan een handtandenborstel. Poets in ieder geval meer keren per dag je tanden.

Nadeel handmatige tandenborstel

Uit een onderzoek bleek dat mensen vaker te hard poetsten als ze een handmatige tandenborstel of een elektrische tandenborstel gebruikten. Te hard borstelen kan je tandvlees en tanden bezeren.  (Je kunt zelfs gaten in je tanden poetsen, zoals schrijfster ooit zelf gemerkt heeft.  Die konden zonder boren gevuld worden)

Het gebruik van een handtandenborstel kan het ook moeilijker maken om te weten of je lang genoeg poetst voor elke sessie omdat er geen ingebouwde timer is. Overweeg een kookwekker in je badkamer te plaatsen om je poetssessies te timen.


Mondhygiënisten geven meer de voorkeur aan elektrische tandenborstels. Vind bij Bol.com naar een uitgebreid asortiment Elektrische tandenborstels.

Voor kinderen is een elektrische kindertandenborstel te overwegen. Die kun je kopen bij de online drogist .

Eén gedachte over “Waarom is de elektrische tandenborstel beter?”

  1. Ik vind dat mijn tanden ook schoner worden wanneer ik deze poets met een elektrische tandenborstel. Toen ik een beugel kreeg ben ik elektrisch gaan poetsen en zal niet snel meer teruggaan naar een normale tandenborstel. Mijn tandarts zegt ook dat ik minder tandplak heb sinds ik elektrisch poets.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *