Vitamine D beschermt tegen multiple sclerose

Bewijs dat vitamine D beschermt tegen multiple sclerose groeit

Het bewijs dat vitamine D zou kunnen helpen beschermen tegen multiple sclerose is aan het groeien.

Een van de laatste studies verscheen in 2018 in het wetenschappelijke tijdschrift Journal of Neurology. Onderzoekers van Harvard en de Universiteit van British Columbia in Vancouver hebben het risico op multiple sclerose tijdens een leven lang blootstelling aan de zon opgemeten. Mensen die in gebieden woonden met de hoogste hoeveelheden UV-licht hadden een 45 procent lager risico op de ziekte dan degenen die in gebieden woonden met de minste blootstelling aan de zon. Verder was de bescherming veel meer uitgesproken onder mensen die in zomerzon hoge temperaturen rapporteerden gedurende de kindertijd en adolescentie.

Groot deel van het jaar vitamine D tekort

Een tekort aan Vitamine D is vaak het gevolg van onvoldoende  blootstelling aan zonlicht en te weinig inname van vitamine D voedingssupplementen.

Voor het grootste deel van het jaar is de hoeveelheid vitamine D uit zonlicht ontoereikend (winter en donkere herfst en voorjaarsdagen). En onze voeding bevat onvoldoende vitamine D om dat goed te kunnen compenseren. Op dergelijke donker dagen blijft je afhankelijk van het nuttigen van vitamine D tabletten.

Wilt u Vitamine D aanschaffen?

Vergelijk bij bol.com verschillende merken Vitamine D supplementen zowel voor kinderen als volwassenen. Prijsverschillen ontstaan vaak door hoeveelheidsverschillen. Ook wordt vitamine D vaak aangeboden in combinatie met andere vitamine´s en mineralen.
Kijk eventueel ook bij de Online Drogist vitamines.
Ook kan het handig zijn vitamine D te bestellen bij het bedrijf Vitamines per Post.

Vitamine D toevoegen aan MS-behandeling?

Een ander recent rapport constateerde over het algemeen hogere sterftecijfers van MS in Noord-Amerikaanse staten, waar zonlicht minder intens is en de winterdagen korter zijn, vergeleken met zuidelijke staten.

Sterfgevallen door multiple sclerose in de Verenigde Staten op geografische breedtegraad.

(In de grafiek zijn enkele staten uitgesloten vanwege de lage populatie.)
Bron: G.E. Davis en W.E. Lowell / J. Photochem. en PhotobioL. B: Biol. 2015

MS komt niet of nauwelijks voor in landen dichter bij de evenaar. Mensen uit noordelijke landen die als klein kind naar een warm land verhuizen hebben een lager risico de ziekte te krijgen dan hun leeftijdgenoten die zijn achtergebleven.

Ook is er een correlatie tussen de incidentie van MS en het aantal uren zon per jaar in een gebied. De ziekte zelf vertoont schommelingen in intensiteit, met de hoogste ziekteactiviteit in de lente (wanneer de vitamine D-status het laagst is) en de laagste activiteit in de herfst (wanneer deze het hoogst is).  Ook lijkt er een verband te zijn met de vitamine D-inname: in de Scandinavische kuststreken, waar relatief veel vis en zeevoedsel wordt geconsumeerd komt de ziekte minder voor dan in de Scandinavische binnenlanden.

In andere studies zijn onderzoekers nu aan het testen of het toevoegen van verschillende doses vitamine D aan reguliere behandelingen mensen met MS kan helpen.

Lees meer over vitamine D :
Meer vitamine D geeft minder borstkanker

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *