Vitaal oud worden – voeding senioren kan nog verbeterd worden

Vitaal oud worden lukt nog niet altijd goed

Vitaal oud kunnen worden lukt niet zo goed bij 70-plussers volgens het RIVM. Vooral een voldoende inname van vitamine D zorgt bij ouderen voor problemen. Een negatief gevolg is osteoporose, en een hogere risico op vallen en fracturen. Weinig ouderen slikken vitamine D supplementen, ondanks het advies van de Gezondheidsraad. En zelfs 50plusser hebben vaak een tekort aan vitamine D. En bij 15% van de vrouwen en 9% van de mannen sprake van ondervoeding,

Vitamine D: 90% van 70plussers heeft een tekort

70-plussers met een gezonde leefstijl hebben 65% minder kans op sterfte dan leeftijdsgenoten die minder gezond leven. Een groot deel van de gezondheidswinst komt door een mediterrane voeding, die samengaat met 25% minder kans op sterfte. In de Richtlijnen Goede Voeding van de Gezondheidsraad wordt nadruk gelegd op plantaardige voedingsmiddelen met voldoende onverzadigde vetzuren.

In de praktijk eten 70-plussers net zo slecht als jongere volwassenen. Slechts een klein percentage 70-plussers voldoet aan de aanbevelingen voor vezels, verzadigde vetzuren, vette vis, fruit en zout.

Vitamine D-inname tekort, ondergewicht en ook obesitas

Problemen die bij ouderen spelen zijn te lage vitamine D-inname en ondergewicht maar ook obesitas.

Vitamine D advies wordt slecht opgevolgd

Om botfracturen te helpen voorkomen is voldoende vitamine D nodig. Het nuttigen van minimaal 20 microgram (µg) vitamine D per dag geeft 20 tot 30% minder kans op fracturen en val incidenten.
De voeding van 70-plussers levert ongeveer 4 microgram per dag aan. En zonlicht levert gemiddeld genomen over het hele jaar 6 microgram per dag. Bij elkaar dus 10 microgram per dag en geen 20 microgram.

Gezondheidsraad adviseert vitamine D supplement :

  • Mensen tussen 50 en 70 jaar: 10 mcg/dag
  • Iedereen vanaf 70 jaar: 20 mcg/dag
  • Iedereen met donkere huidskleur: 10 mcg/ag
  • Je komt minder dan 30 minuten per dag buiten: 10 mcg/ag

Vitamine D is niet alleen goed voor je botten en spieren. Het heeft ook een beschermende rol bij aandoeningen als kanker, diabetes, hart- en vaatziekten, infectieziekten en auto-immuunaandoeningen.

Vergelijk bij bol.com verschillende merken Vitamine D supplementen zowel voor kinderen als volwassenen. Prijsverschillen ontstaan vaak door hoeveelheidsverschillen. Ook wordt vitamine D vaak aangeboden in combinatie met andere vitamine´s en mineralen.
Kijk eventueel ook bij de Online Drogist vitamines.
Ook kan het handig zijn vitamine D te bestellen bij het bedrijf Vitamines per Post.

Risico’s van obesitas:

De risico’s van obesitas zijn bij de meeste mensen bekend:
diabetes, hart- en vaatziekten, artrose. Minder bekend zijn : urinaire incontinentie, pijn in het hele lichaam, niet alleen knieën en >enkels , minder spierkracht en mogelijk verminderde cognitie.

Vitamine B12 en eiwit

Daarnaast moet er meer aandacht komen voor vitamine B12 en eiwit. Ouderen hebben vaker een vitamine B12 tekort doordat de productie van maagzuur afneemt..

Op hoge leeftijd is goede voeding zeer belangrijk voor goede botten, brein en spieren. En daarom voor de kwaliteit van leven. 70plussers met een gezonde levensstijl kunnen een winst van 2 extra levensjaren halen. Belangrijk daarbij zijn : niet roken, genoeg beweging, een matig alcoholgebruik en een mediterrane voeding.

Het proces van achteruitgaan van spiermassa en spierkracht kan vertraagd worden. Er zijn twee belangrijke zaken die daarbij belangrijk zijn: eiwitten in de voeding en lichamelijke activiteit. Denk hierbij aan regelmatig krachttrainingen doen naast het maken van wandelingen.
Goede (extra) eiwitvoorziening is belangrijk voor spieropbouw als er inspanning wordt verricht.

Rol van voeding bij cognitief functioneren

Ook cognitieve achteruitgang is een langzaam voortschrijdend proces waarbij voeding een belangrijke rol kan spelen. De achteruitgang kan uitmonden in dementie, wat bij 1% van de 65-plussers voorkomt en bij 40% van de 90-plussers. Een verhoogd gehalte aan homocysteïne is een risicofactor voor de ziekte van Alzheimer en bekend is dat B-vitamines dit gehalte kunnen verlagen.

B-vitamines kunnen gehalte homocysteïne verlagen (risicofactor alzheimer)

Uit onderzoek blijkt dat vooral bij ouderen met een verhoogd homocysteïnegehalte waarbij al sprake was van milde cognitieve achteruitgang zorgde een supplement met B-vitamines voor minder geheugenproblemen en 30% afname van atrofie in de hersenen vergeleken met een placebo. Dat is een behoorlijke reductie. Voor ouderen lijkt vooral vitamine B12 van belang.
Van de ouderen heeft 25% een vitamine B12-tekort. Vitamine B12 zit alleen in voedingsmiddelen van dierlijke afkomst, zoals vlees, vis en zuivel.

Ook bij De online Drogist hebt u keuze uit diverse merken vitamine B12 of vitamine B complex.

Artrose specialist
Voor alle ledematen zijn er hulpmiddelen die  aangeboden worden via Artrosespecialist.nl.  Artrosespecialist is gericht op mensen die last hebben van artrose.

Via het bedrijf Rollator Goedkoop kunt u een XXL Rollator bestellen die bij u past.  Of kijk bij  Hulpmiddelenwereld XL Rollator.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *