Zonnebrandcreme veroorzaakt NIET kanker

Het is een fabel dat zonnebrandcrème kanker zou veroorzaken. Bij normaal gebruik van zonnebrandcrème geen gevaar voor de gezondheid is. Bescherming tegen te veel zon is juist belangrijk en beschermt tegen huidkanker. Dit wordt bevestigd door KWF Kankerbestrijding en verschillende onderzoeken.

Gebruik juist wel zonnebrandcreme

Gebruik een zonnebrandcreme met UVA– en UVB-filter en voldoende hoge factor. Smeer vaak genoeg in (meerdere keren per dag).

Onderzoeken laten zien dat het niet kankerverwekkend is

Verschillende onderzoeken laten zien dat zonnebrandcrème niet kankerverwekkend is.

In hypeverhalen worden mensen bang gemaakt voor de stof  oxybenzone in zonnebrandcrèmes. Oxybenzone absorbeert juist schadelijke uv-straling, waardoor je dus minder snel verbrandt en meer wordt beschermd tegen huidkanker.  En verstoort niet de hormoonhuishouding.

De Europese Commissie heeft in 2001 onderzoek naar oxybenzone gedaan. Het bleek geen negatieve effecten op de hormoonhuishouding te geven. Het Europese Wetenschappelijk Comité voor Consumentenproducten geeft aan dat er geen gezondheidsrisico’s aan het gebruik van oxybenzone in zonnebrandcrème kleven. Het is wel mogelijk dat iemand allergische voor deze stof kan zijn.

Muizen veel oxybenzone laten eten?????

Het onderzoek dat voor de negatieve berichten over  oxybenzone veroorzaakt was wel heel erg vreemd. Daarin liet men muizen zeer grote hoeveelheden oxybenzone eten. Tsja wat moet je daar nu van denken, het is toch niet als voedsel bedoeld. Ook andere negatief berichtgevende onderzoeken bevatten tekortkomingen, en zijn daardoor onbetrouwbaar.

 

 

Current sunscreen controversies: a critical review
Onderzoek van de Europese Commissie

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *