Zonnebrandcrème moet UV-A en UV-B stralen tegenhouden – Test 2017

De consumentenbond heeft in 2017 zonnebrandcrème  getest

In het voorjaar van 2017 testte de consumentenbond  15 zonnebrandmiddelen met beschermingsfactor SPF 30. Er werd alleen zonnebrandmiddel in  melkvorm getest, geen sprays. 

Clinique, Clarins en Europrofit  scoren onvoldoende

Drie merken zonnebrandcrèmes die in Nederlandse winkels worden verkocht, faalden in de test. Want deze merken bieden veel minder bescherming  ze claimen.  Dat is zelfs een overtreding van de wet, want de beschermingsfactor die op de fles staat, behoort volgens de wet ook in die fles te zitten. En valt onder de controle door de Nederlandse Waren en Voedselautoriteit.

De SPF 30 crèmes van Clinique, Clarins en Europrofit (Kruidvat) kregen een dikke onvoldoende van de consumentenbond.  Zij geven veel minder bescherming tegen UV-B straling dan wat op de verpakking wordt gezegd. De Consumentenbond raadt daarom het gebruik van Clinique, Clarins en Europrofit (Kruidvat) af.

Clinique biedt enkel bescherming die overeenkomt met SPF10.  Clarins biedt een bescherming van SPF 15 en Europrofit had een SPF van 20 op de verpakking moeten hebben. Verder biedt Cien (van de Lidl) ook onvoldoende bescherming tegen UVA.

Clinique die dus al het minste beschermt tegen UV-B, beschermt ook onvoldoende tegen UVA. UV-B stralen laten de huid verbranden, UVA veroorzaakt huidveroudering. Beiden soorten ultra violette straling kunnen kanker veroorzaken.

De beste zonnebrandcrèmes

De nieuwe Nivea Sun Protect & Hydrate komt als Beste Koop uit de test.

Opvallend is dat er ook zonnelotions zijn die het beter doen dan ze zelf beweren., Zo geven zonnebrandcrèmes van Hema, La Roche Posey en Garnier bescherming die overeen komt met SPF 50+ in plaats van de beloofde SPF 30.

Beste uit de test is de nieuwe versie beschermende zonnemelk Ambre Solair van Garnier met karité boter.

Daarnaast werken bijna alle goedkope merken zonnebrandmiddelen beter dan de dure. Daar de beschermingsfactor die op de fles staat, wettelijk ook in die fles te behoort te zitten, is er geen reden om een goedkoop merk te mijden.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *