Moet je ogen beschermen tegen UV-straling uit zonlicht?

Waarom is het belangrijk je ogen te beschermen tegen Uv-straling?

Regelmatige blootstelling aan UV-straling kan op den duur slechtziendheid door staar en maculadegeneratie veroorzaken.  Bij staar wordt de ooglens troebel en wazig. Staar is iets wat zich opbouwt.  Als je jarenlang elke zomer de zon in gaat zonder zonnebril, heb je later meer kans op staar.

Gezichtsverlies bij staar

Bij mensen met maculadegeneratie wordt het zicht in het midden van het blikveld wazig doordat er zintuigcellen op het netvlies achter in het oog verdwijnen. Je kunt dan dus niet meer gewoon scherp zien. Dit kan zelfs zo ernstig worden, dat je de gezichten van mensen die je tegenkomt aankijkt niet meer herkent.

Gezichtsverlies bij macula degeneratie

De schade door UV-straling merk je meestal pas wanneer je ouder bent. Staar is één van de meest voorkomende oogziektes bij mensen op oudere leeftijd.

Een zonnebril met UV-filter beschermt

De meeste mensen denken dat hoe donkerder de glazen zijn, des te beter de zonnebril beschermt. Dat klopt niet. De donkere kleur gaat wel verblinding tegen. Maar de donkere kleur zegt niets over de mate van bescherming tegen schadelijke effecten van UV-straling.  Het is belangrijk dat je zonnebril  een UV-filter in de glazen heeft. Een UV 400 zonnebril beschermt je ogen 100% tegen de schadelijke UV-stralen. Ondanks het UV-filter zijn zonnebrillen niet bedoeld om recht mee in de zon te kijken. Want dat kan zelfs met zonnebril op schade aan het netvlies veroorzaken.
Ook bij bol.com zijn verkrijgbaar : Zonnebrillen met UV-bescherming.

Sneeuwblindheid is ook het gevolg van UV-straling

Sneeuwblindheid  is een ontsteking van het hoornvlies in het oog. Op grotere hoogte in de bergen is er meer UV-straling.  In besneeuwde bergen is de straling wel 10 keer hoger dan op een zonnige  Nederlandse stranddag. Daar komt nog bij dat weerkaatsing van het zonlicht in de sneeuw de  opgenomen dosis zonlicht verhoogt.  En door te lange blootstelling aan de ultraviolette straling van de zon kan binnen enkele uren sneeuwblindheid ontstaan. Dat kan wintersporters overkomen die skiën of snowboarden zonder afdoende oogbescherming. Ook zand (op het strand) en water weerkaatsten UV-straling, zodat je ook oppassen is tijdens een strandvakantie.

Een goede skibril of UV-beschermende zonnebril is belangrijk om de ogen tijdens de wintersport te beschermen.

Ik draag nooit een zonnebril en heb geen oogprobleem

Het feit dat je niets merkt betekent niet dat er geen schade ontstaat. De blijvende schade die UV-straling veroorzaakt in het hoornvlies is over het algemeen niet direct merkbaar.  Op latere leeftijd zijn de gevolgen pas merkbaar.  Mensen die veel buiten zijn (buiten werken) moeten extra alert hierop zijn.   Voor mensen die regelmatig fietsen kan een UV-beschermende fietsbril geschikt zijn.

Zorg vanaf jonge leeftijd goed voor je ogen

Wil je zo lang mogelijk goed blijven zien, dan moet je vanaf jonge leeftijd goed voor je ogen te zorgen. Dat kun je doen door het dragen van een goede zonnebril, die gemaakt is om te beschermen tegen UV-zonlicht.

Is het dragen van een zonnebril in Nederland wel belangrijk?

Hoe dichter je bij de evenaar komt des te sterker is de UV-straling. Het is dus extra belangrijk om op Vakantie in zonnig Zuid Europa of nog warmere landen je ogen te beschermen.

Maar ook in Nederland kan op zonnige dagen de hoeveelheid UV-straling  in de zomer aanzienlijk zijn.  Die is het sterkste als de zon hoger staat. Dat is in Nederland tussen 12 uur en 15 uur.  Draag in elk geval een UV-beschermende zonnebril op dergelijke tijdstippen.

Houd er ook rekening mee dat UV-straling weerkaatst op  water en sneeuw en daardoor toeneemt in intensiteit. Zand reflecteert 15% van de UV-straling, water  25% en verse sneeuw reflecteert ongeveer 80%. Het is daarom noodzakelijk om een zonnebril te dragen in de sneeuw, op het strand, rond water of rond zand.

Bewolking zorgt voor vermindering van de hoeveelheid zonlicht en UV-straling.  Maar houd er rekening mee dat ook op bewolkte dagen nog steeds 50 procent van de UV-stralen door het wolkendek onze ogen bereikt.

Bescherm ogen van kinderen extra tegen UV-straling !

Bij kinderen kan blijvende schade aan de ogen ontstaan zonder goede bescherming. Hoe jonger het kind, des te kwetsbaarder zijn de ogen.

De oogpupillen van kinderen zijn groter en helderder dan bij volwassenen. Ook bevatten de ooglenzen van kinderen minder beschermend pigment.  Zonlicht dringt daardoor makkelijker door in het oog. Daardoor zijn kinderen kwetsbaarder voor UV-straling.

Bij bol.com verkrijgbaar : Zonnebrillen met UV-bescherming waaronder :

Pas vooral op bij baby’s

Geef baby´s een goede zonnebril en een zonnehoedje, zodat het gezichtje in de schaduw blijft.  Een zonnehoed beschermt alleen tegen directe straling. Omdat ook muren, grond, maar vooral zand en water UV weerkaatst is een zonnebril belangrijk.  Op het strand enkel onder een parasol is niet voldoende.

Geen zonlicht is ook verkeerd, buiten spelen is goed

Helemaal geen zonlicht is  is dat ook niet goed voor de ogen. Licht verhoogt het dopamine-niveau dat het oog beschermt tegen bijziendheid.

Wanneer kinderen te weinig buiten komen (zoals in sommige Aziatische landen wegens lange studiedagen) kunnen kinderen last krijgen van bijziendheid. Dit wordt tegenwoordig nog versterkt door veel computer en mobiele telefoon gebruik. Het is belangrijk dat kinderen veel en regelmatig buiten spelen.  Dagelijks twee à drie uur daglicht zien al voldoende om veel schade te voorkomen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *