Mensen gebruiken Coca-Cola als zelf bruiner lotion, deskundigen ongerust

Een zelfbruiner is een lotion die ingrediënten bevat die reageren met de huid om een kunstmatig kleur te produceren die vergelijkbaar is met bruinen door de zon . Mensen gebruiken Coca-Cola als zelf bruiner lotion. Hun  overtuiging  is dat dit hun huid een karamelkleur kan geven en een bronzen gloed. Ondanks het feit dat er geen aanwijzingen zijn om aan te nemen dan Coca-Cola dit effect heeft. Heel veel bruin gekleurde frisdrank over je  huid smeren kan alleen heel eventjes de indruk geven dat je huid donkerder kleurt maar heeft helemaal niets blijvends. Deze  vreemde trend heeft zijn oorsprong in Australië.

Dermatologen maken zich zorgen

Mensen die snelle bruin willen worden wrijven Coca-Cola op hun huid is iets waar huidverzorgingsdeskundigen en dermatologen als Joshua Zeichner en Lisa Kellett zich zorgen over maken.

De mensen geloven dat de zoete drank ze helpt sneller bruin te kleuren en ze gebruiken het als een zonnebrandcrème terwijl ze daarna gaan zonnen.

Deze trend kwam voor het eerst op in 2006 op toen de mahonie gekleurde  Australische entertainer Peter Andre onthulde dat hij zichzelf met Coca-Cola insmeert voordat hij gaat zonnebaden. De laatste tijd is deze trend overgewaaid naar Europa.

Dermatoloog Dr. Lisa Kellett zegt dat er geen wetenschappelijk bewijs is om Anderson’s aanspraken te ondersteunen en deze trend is erg gevaarlijk. Want de ingrediënten in cola zijn schadelijker voor je huid dan je in eerste instantie zou verwachten.

“Sommige van de ingrediënten – zoals citroenzuur -kunnen je huid irriteren,” volgens Lisa Kellett. “Coca-Cola bevat limoensap – en citroensap wat  je huid gevoeliger maakt voor zonlicht.”

Zij legt uit dat de citroenzuur een bijtende werking heeft. En  als een exfoliant (=peeling)  werken op de huid en dode cellen verwijderen. Daardoor word  je huid kwetsbaar voor zonnebrand.

Meer kans op zonnebrand en verhoogd risico huidkanker

“Op korte termijn – omdat het je gevoeliger maakt voor zonlicht – kan je door ultraviolet licht (UVA en UVB straling) veroorzaakt erytheem krijgen. Dat is rode kleurverandering van de huid, ontstaan als gevolg van vaatverwijding. Zoals bij een zonnebrand kan ontstaan. Maar op de lange termijn weten we dat zonder bescherming tegen zonlicht zowel het risico op voortijdige veroudering verhoogt, maar daarnaast ook veranderingen in het DNA veroorzaakt die het risico op huidkanker verhogen.” Is de boodschap van dermatoloog Lisa Kellett.

Gebruik zonnebrandcrème en/of een zelfbruiner lotion

Het is echt niet aan te raden om Coca-Cola op deze manier te te gebruiken. Er is helemaal geen zon beschermingsfactor. Het verwijdert juist beschermende dode huidcellen wat de kans op verbranden bevordert. Sommige mensen gebruiken Coca-Cola om hun afvoerputje te ontstoppen of om sieraden schoon te maken. Dat laat al zien hoe bijtend het is. Coca-Cola is alleen als drankje bedoeld!

Gebruik in plaats daarvan een zonnebrandcrème  en/of een zelfbruiner lotion die voor dit doel gemaakt is.

Kijk voor bijvoorbeeld voor een uitgebreid assortiment verantwoorde anti zonnebrand middelen bij Bol.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *