Belangrijke Regels om bij zonnen je huid te beschermen

De zon is noodzaak, maar houd je aan een aantal regels

Hoeveel zon een huid kan goed verdragen?  Bij het zonnen is het belangrijk rekening te houden met de hoeveelheid zonuren en zonkracht in combinatie met het eigen huidtype.

Je moet altijd oppassen dat de huid niet teveel zonlicht krijgt en verbrandt.  Maar ook te weinig zon kan schade aan het lichaam brengt. Dit komt onder andere door een tekort aan vitamine D dat door gebrek aan zonlicht ontstaat. Wel  waarschuwen dermatologen en huidtherapeuten dat verstandig zonnen (niet overmatig en zonder te verbranden) essentieel is. Zie hiervoor de 10 regels hieronder.

Vitamine D-tekort oplossen met zonnen

Voor de natuurlijke aanmaak van vitamine D, is een kort verblijf in de middagzon tussen 12.00 en 15.00 uur belangrijk. Op dat tijdstip zit er veel Ultraviolet B (UV-B).  Ultraviolet B zonlicht is verantwoordelijk voor de aanmaak van vitamine D in de huid. Door dan een kwartiertje zonder anti-zonnebrandmiddelen in de zon te verblijven, maakt het lichaam vitamine D aan. In de winter en doordat we vaak veel binnen werken krijgen veel mensen te weinig effectief zonlicht op hun huid en hebben daardoor vitamine D-tekort. Zorg voor niet teveel zon, maar ook niet te weinig.

Belangrijke regels bij zonnen – bescherm je huid tegen verbranden en andere schade

 1. Van de zon genieten is heerlijk.  Maar voorkom overdadige blootstelling en rood worden door verbranding.
 2. Bescherm je gezicht en hoofd.  Vergeet vooral nek, oren en ogen niet. Denk aan hoofdbedekking. Draag een goede UV-werende zonnebril met CE-markering*. Draag beschermende kleding wanneer je niet aan het zonnen bent.
 3. Smeer onbedekte huid in met een anti-zonnebrandmiddel bij langdurig verblijf buiten. Belangrijk is een anti-zonnebrandmiddel met UV-A en UV-B bescherming te kiezen. Gebruik een beschermingsfactor (SPF) die bij je huid past om te voorkomen dat je verbrandt. Smeer je overdadig in. Herhaal dat insmeren na twee uur of vaker bij na zwemmen of bij sterke transpiratie. Kijk eens voor een uitgebreid assortiment anti zonnebrand middelen bij Bol.
 4. Laat je huid langzaamaan wennen aan de zon. Houd rekening met je huidtype.
  Ga niet langdurig zonnebaden tussen 12.00 en 15.00 uur.
 5. Ga elke dag (maximaal) een kwartiertje in de zon zonder anti-zonnebrandmiddel. Dan kan je lichaam voldoende vitamine D aanmaken. Doe dit bij voorkeur rondom 12 – 1 uur ´s middags.

  Baby’s, kinderen je jongeren

 6. Pas extra op met zonnen wanneer je jonger bent dan 18 jaar, omdat je huid dan nog in ontwikkeling is. Houd baby’s en kinderen tot 1 jaar uit de directe zon.

  Huidaandoening, uitslag of jeuk

 7. Ga direct uit de zon wanneer je huid vreemd reageert met bijvoorbeeld uitslag, jeuk of erg snelle verbranding en raadpleeg een arts.
 8. Als je een huidaandoening hebt, vraag dan een zonadvies aan je behandelend arts. Bij sommige aandoeningen helpt het ultra violette licht in zonlicht.  Bij andere huidaandoeningen brengt blootstelling juist extra schade toe. Denk ook aan medicijnen die de gevoeligheid voor zonnestraling kan vergroten. Lees hiervoor de bijsluiter.

  Zonnestudio’s en zonnebanken

 9. Er is geen verschil tussen de straling van de zon buiten en die van de zonnebank. Je huid reageert daar hetzelfde op. Op de zonnebank krijg je ongeveer evenveel zon als in de zomer aan de Middellandse Zee.
 10. Wanneer je gebruik wilt maken van een zonnebank, volg dan altijd het advies en de aanwijzingen van de zonneconsulent op. Het gebruik van zonnebanken is alleen toegestaan aan personen van 18 jaar en ouder. Mensen met Huidtype 1 worden sterk afgeraden om gebruik te maken van zonnebanken. Draag op de zonnebank altijd een goedgekeurde beschermingsbril voor uw ogen.

*De letters CE (Conformité Européenne) geven aan dat een
UV-werende (zonne)bril voldoet aan de EU regelgeving.

Uitslag consumentenbond zonnebrandmiddelen 30 SPF onderzoek 2017

De nieuwe
Nivea Sun Protect & Hydrate
 
komt als Beste Koop uit de test.

Beste uit de test is de nieuwe versie  beschermende zonnemelk
Ambre Solair van Garnier met karité boter
.

Eén gedachte over “Belangrijke Regels om bij zonnen je huid te beschermen”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *