Vaccinatie helpt tegen longcovid, ook na besmetting gekregen – studie

Uit een studie van de Cambridge universiteit blijkt dat één vaccinatie met een COVID-19-vaccin de kans verkleint op klachten na 3 weken en ook  verkleint het de kans op ontwikkelen van Longcovid. Dit is onderzocht voor mensen die een Pfizer, Moderna, AstraZeneca of het Janssen-vaccin hadden gehad.

In vergelijking met mensen die geen vaccin kregen, was een enkele vaccinatie 29% effectief in het voorkomen van Longcovid. De bescherming was 35% effectief voor degenen die gevaccineerd waren voordat ze besmet werden. Vaccinatie NA infectie 27% effectief. Het vaccin zou daarom moeten worden aangeboden aan niet-gevaccineerde personen die COVID-19 hebben gehad.

De onderzoekers analyseerden gegevens van 1,6 miljoen mensen uit 10 onderzoeken die van december 2019 tot april 2022 zijn gepubliceerd. De gebruikte onderzoeken evalueerden de effectiviteit van het COVID-19-vaccin door de resultaten voor gevaccineerde en niet-gevaccineerde mensen te vergelijken. De onderzoekers keken met name naar hoeveel mensen symptomen hadden na 3 weken of langer na hun COVID-19 besmetting .

De meest voorkomende symptomen waren vermoeidheid of spierzwakte, spierpijn, angst, verminderd geheugen, slaapproblemen en kortademigheid.

De auteurs van het onderzoek waarschuwden dat hun bevindingen grenzen hebben en zeiden dat ze de effectiviteit van vaccins voor langdurige COVID bij mensen met een verzwakt immuunsysteem niet konden evalueren vanwege een gebrek aan gegevens.

Cambridge University Press  06 December 2022 :
The effectiveness of coronavirus disease 2019 (COVID-19) vaccine in the prevention of post–COVID-19 conditions: A systematic literature review and meta-analysis.

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *