Corona covid-19 is ongeveer net zo risicovol als een ernstige griep

Corona covid-19 net zo gevaarlijk als griep

Er overlijdt ongeveer 2 procent van de mensen en 17 procent krijgt ernstige klachten. Een groot deel van de besmette mensen krijgt alleen milde klachten en dan zijn er nog mensen die geen klachten krijgen.

Mensen die lichamelijk zwakker zijn, zijn minder weerbaar tegen het virus. Het zijn – net als bij de griep – voornamelijk ouderen die al verzwakt zijn of mensen die al iets onder de leden hebben, die het meeste risico lopen. Het virus verspreidt zich via hoest- en niesdruppels.

Het probleem zit hem in het beperkte aantal bedden in de gezondheidszorg gecombineerd met het feit dat nog niemand immuun is. Dat veroorzaak dat (te) veel mensen tegelijkertijd (ernstig) ziek dreigen te worden.  Zodat bij ziekenhuizen een tekort aan bedden, personeel en materiaal dreigt.

Wat zijn de symptomen bij Corona Covid-19?

Het ziektebeeld is te vergelijken met dat van een ernstige griep. Mensen krijgen koorts en hebben luchtwegklachten zoals kortademigheid of hoesten. Een corona virusinfectie veroorzaakt griepachtige symptomen zoals droge hoest, koorts, loopneus en vermoeidheid. Er zijn ook meldingen geweest van ademhalingsmoeilijkheden, jeukende keel, hoofdpijn, gewrichtspijn, misselijkheid, diarree en rillingen. Pas als mensen symptomen krijgen zijn ze besmettelijk.

Er is geen geneesmiddel tegen corona. Je moet het, net als bij andere griep “uitzieken”. Wel kunnen pijnstillers als Naproxen of ibuprofen koortsremmend werken en verlichtend werken.

Naproxen en ibuprofen

Naproxen en ibuprofen zijn medicijnen die ‘NSAID’s’ worden genoemd. Het zijn pijnstillers die ook ontstekingsremmend werken.

Wij raden vooral naproxen aan. Omdat dit middel het langste werkt (12 uur).  Maar ibuprofen werkt verder ook uitstekend (8 uur). Af te raden is om diclofenac te kopen. Want dat verhoogt het risico op hart- en vaatziekten in vergelijking met ibuprofen en naproxen.

Er zijn van Aleve met Naproxen twee sterkten te koop :
De lichtere variant = Aleve Classic 220mg Tabletten
De zwaardere variant = Aleve Select 275mg Tabletten

Naproxen (Aleve) werkt snel en langdurig bij pijnklachten

Hoe kun je de kans op besmetting verkleinen?

Het belangrijk is dat je gezond blijft. Goed slapen en goed eten dus. En oppassen met alcohol bijvoorbeeld.
Verder volstaat goede hygiënische : regelmatig de handen goed wassen. Droog de handen af met een papieren handdoekje. Hoesten of niezen moet in de binnenkant van de elleboog – en dan vaker de kleren wassen. Het virus verspreidt zich immers via hoest- en niesdruppels. Kortom: goede hygiënische maatregelen volstaan. “En het is belangrijk dat je gezond blijft,” zegt Schreijer. Al gaat dat advies natuurlijk altijd op.

Hoe kan besmetting plaats vinden

overdracht kan direct plaatsvinden, van persoon tot persoon, of indirect door contact tussen handen en de slijmvliezen van de mond, de neus of het bindvlies van de ogen. Er zijn meldingen geweest van personen die waren geïnfecteerd door personen die slechts lichte of niet-specifieke ziekteverschijnselen hadden vertoond.

Hoe werkt de thuisiso­latie?

Met corona Besmette mensen moeten ze twee meter afstand houden van hun huisgenoten. Ze moeten alleen slapen en zo veel mogelijk in geïsoleerd in een eigen kamer verblijven. Bestek, borden, bekers en glazen mogen niet worden gedeeld, net als handdoeken.

Is het probleem in de zomer opgelost?

Het griepvirus maakt in de zomermaanden minder slachtoffers. ­Maar geldt dat ook voor het coronavirus? Er is nog te weinig over het virus bekend om daarover wat te zeggen. Wel is het zo dat luchtwegvirussen, waartoe ook dit coronavirus behoort, zich doorgaans minder goed verspreiden bij hogere temperaturen. Maar daarover is nog geen zekerheid bij corona covid-19.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *