Tekenbeet, gestoken door insect of aanraking berenklauw, weet je wat je moet doen?

Veel Nederlanders weten niet wat ze moeten doen na de beet van een insect of een aanraking met de eikenprocessierups of met berenklauw.
Wanneer mensen met mooi weer er op  uit gaan krijgen ze veel mensen te maken met zomerse kwaaltjes. Zij worden gestoken door een insect of komen in aanraking met de eikenprocessierups of berenklauw.

Eikenprocessierups of berenklauw

Na aanraking krijgen mensen enorme jeuk en huidirritatie.
Belangrijk is om de eventuele brandharen te verwijderen met plakband of kleefpleister, en de huid te spoelen met veel (lauw) water. Na aanraking met berenklauw moet de huid gewassen worden met lauw water en zeep. De plek moet daarna uit de zon gehouden worden.

Beet van teek of gestoken door insect

Teken houden van een vochtige omgeving. Ze komen voor in hoog gras en in bossen, struiken, heide, duinen, parken en tuinen. Van maart tot oktober zijn ze het meest actief. Teken bijten zich vast in de huid. Ze zuigen bloed en zwellen daardoor op tot een bolletje.

Wat moet je doen bij een insectenbeet?

Eventueel de angel wegschrapen met de vingernagel of met de botte kant van een mes. De plek koelen met een nat kompres of coldpack. Het snel verwijderen van een teek verkleint de kans op besmetting met de ziekte van Lyme. Wanneer je hiervoor een puntig pincet of een tekenkaartje gebruikt, dan moet je de teek met een rechte beweging uit de huid trekken.

De vacuümpomp kan helpen bij steken van muggen, teken, wespen en horzels, maar ook tegen die van schorpioenen, spinnen en slangen of kwallen, steekvissen en andere dieren. Je kunt een Gif-weg set Uitzuigpomp kopen bij De online drogisterij. Het bekende Aspivenin Uitzuigpompje voor opzuigen van gif is te koop bij drogist.nl .

Na de beet kun je eventueel gebruik maken van middelen die verlichting kunnen geven en die het prikkende gevoel, jeuken of branden kunnen verminderen.

Ziekte van Lyme

Sommige teken zijn besmet met bacteriën die bij mensen de ziekte van Lyme kunnen veroorzaken. Naar schatting gebeurt dit bij een à twee procent van de mensen die door een teek gebeten zijn. Je kunt je beschermen met goed sluitende kleding (lange mouwen, broekspijpen in de sokken). Kleine kinderen kunnen het hoofd extra beschermen met een pet.

Je kunt jezelf nog meer beschermen door je huid in te smeren met een insecten-werend middel waar DEET in zit. Als je in een gebied verblijft met erg veel teken, kun je kleding dragen die behandeld (geïmpregneerd) is met een insecten-werend middel dat DEET bevat.

Je kunt ook insecten werende middelen bij de Online drogist en bij  Drogist.nl

Hoe controleer je of je een tekenbeet hebt?

Ben je in de natuur geweest? Controleer dan je hele lichaam, vooral warme, vochtige plekken zoals de oksels, de liezen, de knieholtes en de bilspleet. Onderzoek bij kinderen ook op het hoofd, achter de haargrens en achter de oren. Doe dit bij goed licht.
Ook is het verstandig om nadat je in de natuur bent geweest je kleren, pet/hoed, sokken en schoenen buiten uit te schudden om eventuele teken te verwijderen. Teken in je kleren kun je doden door ze op 60 graden te wassen.

Hoe verwijder je een teek van je huid?

Een teek die zich in je huid heeft vastgebeten, verwijder je met een speciaal tekentangetje of tekenpas/tekenkaartje. Er zijn  diverse tekentangetjes en andere hulpmiddelen te  koop om een teek te verwijderen.

  • Pak de teek zo dicht mogelijk op de huid vast.
  • Trek de teek voorzichtig recht uit de huid.  De teek recht uit de huid te trekken zonder te draaien. Draaien vergroot de kans dat het hoofd van de teek afbreekt en de mond in de huid blijft zitten.
  • Als het snuitje van de teek hierbij afbreekt en in de huid achterblijft is dat niet erg. Het resterende stukje komt er vanzelf weer uit.
  • Dood de teek zodat deze niet iemand anders meer kan bijten. Een teek pletten is moeilijk, door de WC spoelen of verbranden is vaak handiger.
  • Maak ná het verwijderen van de teek het wondje schoon met alcohol (70%) of een joodpovidon-oplossing. Heb je dat niet, was de plek dan goed schoon met water en zeep.
  • Noteer de datum van de tekenbeet, bijvoorbeeld in je agenda. Schrijf ook op waar (op welke plek op je lichaam) de teek zich vastgebeten heeft, en in welk land en welke streek dit gebeurd is.
  • Check de plek teek je heeft gebeten regelmatig. Er kan uitslag ontstaan in de weken nadat je bent gebeten. Als de uitslag meer wordt dan het rode bultje op de originele plek waar je gebeten was, is het ook goed om even je huisarts te raadplegen.

Je kunt de teek ook verwijderen met een tekenkaartje / tekenpas.

Bij de drogist online zijn verschillende hulpmiddelen te koop als tekenpincet om teken verwijderen makkelijker te maken, of middelen om teken beter op afstand te houden. Ook drogist.nl heeft verschillende artikelen die bij teken te verwijderen helpen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *