Tegen norovirus is desinfecterende handalcohol niet effectief

Advies voor zorginstellingen

Het is tijd om ontsmettende handalcohol in te ruilen voor een antimicrobiële S-HOCI handhygiënespray met werkzaamheid tegen het norovirus en alle omhulde en niet-omhulde virussen die de naleving van de handhygiëne zullen verbeteren.

Norovirus veroorzaakt buikgriep

NorovirusDit virus ontsteekt en irriteert de maag- en darmwand. Het zeer besmettelijke norovirus kan dagenlang misselijkheid, braken, diarree en koorts veroorzaken, wat resulteert in ernstige uitdroging, verminderde opname van voedingsstoffen en zelfs de dood.

Norovirus

In tegenstelling tot omhulde ademhalingsvirussen zoals griep, respiratoir syncytieel virus en SARS-CoV-2, die worden overgedragen door deeltjes in de lucht, verspreidt het Norovirus zich door direct contact met geïnfecteerde ontlasting, braaksel. Of door contact met  een besmet persoon of oppervlak. Bovendien kan het norovirus, in tegenstelling tot de meeste ademhalingsvirussen, op oppervlakken leven. Het kan daardoor nog steeds mensen infecteren, gedurende maximaal vier weken.

Veel mensen geloven dat ontsmettende handalcohol de oplossing is. Toch heeft wetenschappelijk onderzoek al lang geleden bewezen dat dit niet het geval is. Handalcohol is vooral zinvol  bij de bestrijding van veel ademhalingsvirussen zoals SARS-CoV-2. Handalcohol is echter nutteloos tegen het norovirus,

Waarom is handalcohol niet effectief tegen het norovirus?

Waarom blijven zoveel zorginstellingen het dan voor dat doel gebruiken?

Het norovirus is een virus zonder envelop, waardoor het winterhard is en beter bestand is tegen pH- en temperatuurveranderingen en bepaalde ontsmettingsmiddelen, waaronder alcohol. Handalcohol kan het norovirus niet doden omdat de alcohol, ongeacht het percentage, niet door de capside kan dringen, de eiwitomhulling van een virusdeeltje dat zijn nucleïnezuur omringt. SARS-CoV-2 is daarentegen een omhuld virus met een kwetsbaar omhulsel dat gemakkelijk door alcoholontsmettingsmiddelen kan worden gepenetreerd. De verwarring ontstaat omdat de gemiddelde persoon vaak niet het verschil kent tussen niet-omhulde en omhulde virussen. De nadruk op handalcohol tijdens de COVID-19-pandemie heeft de de indruk gewekt dat handalcohol tegen alle virussen werkt.

Al in 2011 hebben onderzoeken aangetoond dat handalcohol niet effectief is tegen het norovirus en mogelijk het risico op een uitbraak van zeer besmettelijke ziekten – waaronder het norovirus – in de gezondheidszorg zou kunnen vergroten.

Handalcohol zal het norovirus niet inactiveren. Zeep en water het kunnen wegspoelen. Maar wil je het doden dan is daar,heel heet water voor nodig. Hoewel goed handenwassen het norovirus verwijdert, tonen onderzoeken aan dat de meeste zorgverleners hun handen minder dan 50% van de tijd goed wassen.

Welke infectiepreventie protocollen moeten zorginstellingen volgen?

Iedereen die symptomen van het norovirus vertoont, moet onmiddellijk worden geïsoleerd en zorgverleners moeten overstappen van naar het wassen van de handen met water en zeep.

Helaas zijn er echter aanzienlijke nadelen aan dit protocol. Ten eerste is het te weinig en te laat, aangezien tegen de tijd dat bij een patiënt de diagnose Norovirus wordt gesteld, het virus zich al naar de hele afdeling en zelfs de hele instelling heeft verspreid door personeel dat nog steeds handalcohol gebruikt. Bovendien doodt het wassen van de handen het virus niet en verwijdert het het alleen als het handenwassen correct gebeurt.

Om het virus te doden is een watertemperatuur van 60 °C nodig, wat veel te heet is voor mensenhanden. Bovendien kunnen de afwezigheid van een nabijgelegen waterbron en tijdgebrek het handenwassen tussen interacties lastig maken in een drukke gezondheidszorgomgeving en leiden tot een lagere naleving van de handhygiëne.

Veroorzaakt Handalcohol gezondheidsproblemen die verband houden met de verspreiding van het norovirus?

Ja. Handalcohol kan het lipidenniveau oplossen, waardoor de lipidenbarrière wordt beschadigd die de huid beschermt en huidbeschadiging aan de handen en zelfs eczeem veroorzaakt; hetzelfde geldt voor te veel handen wassen. Deze huidbeschadiging maakt mensen kwetsbaarder voor het norovirus.

Hoe kan misbruik van handalcohol een negatieve invloed hebben op de naleving van handhygiëne in de gezondheidszorg?

Huidbeschadiging maakt de huid gevoelig, dus mensen met huidproblemen wassen hun handen minder vaak, wat verband houdt met een verminderde naleving van de handhygiëne.

Als handalcohol niet effectief is tegen het norovirus en huidschade aan de huid veroorzaakt, waarom blijven gezondheidszorginstellingen en werknemers het dan gebruiken?

In veel gevallen begrijpt zelfs het gezondheidszorgpersoneel het verschil niet tussen omhulde en niet-omhulde virussen. Voeg daarbij dat de WHO en andere gerespecteerde gezondheidsinstanties en handalcohol-fabrikanten jarenlang en miljoenen dollars hebben besteed aan het promoten van handalcohol. Daardoor raakten veel mensen ervan overtuigd waren dat Handalcohol de oplossing is voor het voorkomen van alle soorten virussen, hoewel dit niet het geval is.

De enige manier om dit recht te zetten is door de boodschap te verspreiden dat Handalcohol ademhalingsvirussen bestrijdt, maar niet tegen het norovirus;

Handalcohol moedigt de verspreiding van het norovirus aan door een vals gevoel van veiligheid en huidbeschadiging die een goede handhygiëne ontmoedigt.

Zijn er andere oplossingen dan handen wassen, tegen het norovirus?

Oplossingen op basis van vrij chloor of jodide kunnen wel voldoende werkzaam zijn om de transmissie van het norovirus te beperken.

Hypochloorzuur (HOCl). Het menselijke immuunsysteem produceert HOCI om invasieve organismen te doden en infecties te bestrijden. Witte bloedcellen creëren HOCl bij mensen om zich te verdedigen tegen infecties, bacteriën en algemene ziekten. Het werkt door de celwanden van ziekteverwekkers af te breken en te doden. Buiten het lichaam wordt HOCl gemaakt met behulp van elektrolyse om een ​​eenvoudige zoutwateroplossing af te breken.

HOCl is een goedgekeurd hand- en oppervlaktedesinfecterend middel in Europa. Uit Amerikaanse onderzoeken blijkt dat HOCl zowel omhulde als niet-omhulde virussen, zoals het norovirus, inactiveert. HOCl bevat geen alcohol, benzalkoniumchloride, waterstofperoxide of andere chemicaliën. Het is zo veilig dat het wordt gebruikt in producten zoals wondverzorgings- en oogverzorgingsformules.

Zijn alle HOCl-producten hetzelfde wat betreft effectiviteit tegen het norovirus?

Niet alle producten op HOCl-basis zijn gelijk. Ze verschillen in het percentage HOCl en vrij beschikbaar chloor, de houdbaarheid kan variëren van dagen tot jaren, en de pH varieert van zuur tot alkalisch, waardoor sommige producten niet aan te raden zijn voor gebruik op de huid. Gebruik een product met HOCl dat geschikt is voor huidverzorging.

De beste HOCl antimicrobiële spray voor handhygiëne op de huid bevat gestabiliseerd HOCl (S-HOCl). Deze gestabiliseerde formulering heeft alle eigenschappen van HOCl plus extra voordelen die het uitzonderlijk geschikt maken voor handhygiëne.

S-HOCl is hypoallergeen met een neutrale pH, waardoor het veilig is voor gebruik op de huid, een eigenschap die maar weinig HOCl-oplossingen kunnen evenaren. De beste S-HOCl-formules hebben een houdbaarheid van 2 jaar, vergeleken met de gemiddelde houdbaarheid van HOCl van 30 dagen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *