SPF = Sun Protection Factor of beschermingsfactor zonnebrandmiddel

SPF (Sun Protection Factor) is een getal wat aangeeft hoe goed zonnebrandcrèmes en zonnebrandlotions de UV-B-straling (ultra violet licht B) van het zonlicht tegenhouden. Zodat deze straling niet doordringt in je huid en zo je huid beschermt tegen deze straling.

Bij te lang zonnen kan de huid verbranden en rood worden. De UV-B-straling in het zonlicht zorgt voor deze zogenaamde zonnebrand.  De SPF geeft aan hoe goed het ultravioletfilter in zonnebrandmiddelen is voor UV-B-straling. De SPF aanduiding zegt niets over de UV-A-straling. Terwijl deze UV-A-straling dieper in de huid doordringt, en veroudering van de huid veroorzaakt. Zowel UV-A als UV-B kunnen huidkanker veroorzaken.

Wat is SPF (Sun Protection Factor)

SPF is een relatieve maat. Waarmee wordt aangegeven hoeveel langer je in de zon kunt blijven (voordat zonnebrand optreedt) in vergelijking met iemand die het zonnebrandmiddel niet gebruikt.

Bij een SPF van 5 kan iemand die na 10 minuten in de zon nog net niet rood wordt door zonnebrand 50 minuten in de zon zonder te verbranden. Indien diezelfde persoon factor 30 zou gebruiken is dat 300 minuten (5 uur).

In de praktijk blijkt dat mensen zonnebrandmiddelen te dun smeren. Dat vermindert de bescherming aanzienlijk.  Want de SPF neemt logaritmisch af.  Wat betekent dat bij de helft smeren het maar een kwart van de bescherming geeft.

Kijk eens voor een uitgebreid assortiment anti zonnebrand middelen bij Bol.

Uitslag consumentenbond zonnebrandmiddelen 30 SPF onderzoek 2017

De nieuwe
Nivea Sun Protect & Hydrate
 
komt als Beste Koop uit de test.

Beste uit de test is de nieuwe versie  beschermende zonnemelk
Ambre Solair van Garnier met karité boter
.

Zonnebrandcrèmes worden volgens hun SPF ingedeeld

  • SPF 6-10 = Lage beschermingsfactor
  • SPF 15-25 = Matige beschermingsfactor
  • SPF 30-50 = Hoge beschermingsfactor
  • SPF 50+ = Zeer hoge beschermingsfactor

Wat de SPF betekent kun je zelf berekenen :

SPF 10 betekent 100/10 = 10, en 10% van de straling wordt doorgelaten
SPF 20 betekent 100/20 = 5, dus 5% van de straling wordt doorgelaten.
SPF 30 betekent 100/30 = 3,33, maar 3,33% van de straling wordt doorgelaten

 Factoren die invloed hebben op zonnebrand

De tijd die je in de zon kan doorbrengen zonder te verbranden hangt van meer factoren af naast de SPF.  Vooral je huidtype is belangrijk. Welk jaargetijde het is en de zonkracht, die per dag verschillend is. De hoeveelheid zonnebrandcrème die je gebruikt is belangrijk.  En of je je op grote hoogte bevindt op een berg bijvoorbeeld, waar het zonlicht intensiever is. Of bevindt je je op het strand of op het water, waar door weerkaatsing van het zonlicht de UV-straling intensiever op je huid terecht komt?

De SPF zegt niets over bescherming tegen UVA-straling

De SPF zegt niets over bescherming tegen UVA-straling door het zonnebrandmiddel. Wanneer zonnebrandcrèmes en zonnebrandlotions wel bescherming tegen UV-A straling bieden, dan moet dit apart vermeld worden op de fles of tube. Tegenwoordig bieden veel middelen ook de UV-A bescherming. Bij een hoge zonkracht moet je om je ook goed te beschermen tegen UV-A, vaker insmeren.

UVA stralen worden niet tegengehouden door glas

UVA stralen worden niet tegengehouden door glas en je hebt ook bescherming hiertegen nodig wanneer je lang achter een raam in de zon zit.  UV-A  straling wordt ook minder sterk gefilterd door de wolken.

UV-A straling is het hele jaar door aanwezig en de sterkte van de straling is relatief onafhankelijk van het moment van de dag en het seizoen. UVB wordt wel voor het grootste deel geabsorbeerd door het glas. In de winter zul je dus niet snel verbranden in Nederland, maar er kan ongemerkt wel veel UV-A straling op je huid komen. Dus een middel met UV-A filter, maar met lage SPF kan in de winter voldoen.

Voor UV-A bestaat geen SPF getal

Voor UV-A bestaat geen SPF getal.  Het is namelijk lastig om een SPF voor UV-A vast te stellen, omdat je niet kan zien wanneer je te veel straling hebt gekregen. UV-A geeft immers geen verbrandingsverschijnselen, zoals roodheid. Vaak smeren met zonnebrandcrème is daarom van belang.

Overzicht assortiment anti-zonnebrand middelen Bol

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *