Reuma medicijnen red levens coronapatiënten Limburgs ziekenhuis

Doorbraak in behandeling van zwaar zieke coronapatiënten

Een onderzoek door specialisten van Zuyderland heeft voor een doorbraak gezorgd in de behandeling van ernstig zieke coronapatiënten.  Een experimentele behandeling blijkt de overlevingskansen van ernstig zieke coronapatiënten op de intensive care flink te vergroten.  In het in Zuyderland Medisch Centrum Sittard-Geleen zijn daardoor tientallen levens gered.

Het ziekenhuis in Sittard-Geleen deed mee in een wereldwijd onderzoek naar een zware reactie die het coronavirus kan veroorzaken in het lichaam, een zogenoemde cytokinestorm.

Zwaar getroffen door corona

Zuyderland was dit voorjaar zwaar getroffen wat betreft het aantal coronapatiënten en de hoeveelheid zorg die ze nodig hadden. In het ziekenhuis waren van 3 maart tot en met 10 juni ruim 750 covid-19-patiënten opgenomen. Daarvan lagen 120 mensen op de intensive care.

Cytokinestorm

Bij ongeveer een kwart van alle coronapatiënten is er sprake van een cytokinestorm. Door de  cytokinestorm valt het immuunsysteem het eigen lichaam aan, vaak met fatale gevolgen.  Ongeveer de helft van deze patiënten overlijdt.  Met de nieuwe behandeling was dat nog 20 procent.

Een onderzoeksteam heeft de afgelopen drie maanden 172 patiënten bij Zuyderland onderzocht. De helft kreeg wel de experimentele behandeling met met afweer-onderdrukkende medicijnen en de andere helft niet. De geneesmiddelen waarmee werd geëxperimenteerd worden vooral gebruikt voor de behandeling van mensen met reuma.

Artsen gaven de patiënten eerst prednison, een medicijn dat het immuunsysteem in toom houdt. Indien nodig, voegden ze er het reumamedicijn tocilizumab aan toe. Dat middel onderdrukt het effect van een specifieke afweerstof.

Deze afweer-onderdrukkende middelen zorgden voor 20 procent daling van mensen die overlijden. Daarnaast daalde ook het risico dat zieken aan de beademing moeten met 71 procent. Verder heeft de experimentele behandeling ook een positief effect op het herstel van coronapatiënten: de kans op verbetering van de longfunctie is 79 procent groter dan bij een normale behandeling.

De drie belangrijkste conclusies op een rijtje :
  • De kans op herstel is 79% hoger en treedt gemiddeld zeven dagen eerder op.
  • De kans op overlijden is 65% lager.
  • De kans om op intensive care te moeten worden beademd is zelfs 71% lager.

De groep patiënten (86 personen) bij wie de behandelstrategie met afweer onderdrukkende medicatie is toegepast, is vergeleken met een vergelijkbare groep patiënten (86 personen) die een behandeling volgens standaardnormen heeft ontvangen. Al deze patiënten zijn ruim zestig dagen lang elke dag opgevolgd door hetzelfde team medisch specialisten.

Hoe werden patientengroepen vergeleken?

De Zuyderland artsen hebben de behandelde patiënten vergeleken met patiënten die weken eerder in het ziekenhuis hadden gelegen, in de eerste hectische weken van de pandemie. Toen was nog niet duidelijk hoe vaak levensbedreigende bloedstolsels voorkwamen. Er werden toen minder vaak antistollingsmedicijnen toegediend, wat ook de levenskansen verhoogt. De eerste groep was zieker, waardoor het vergelijken van de twee groepen niet volledig op gaat. Men vond het onethisch om voor het onderzoek later een exact gelijke controlegroep in te stellen, die niet deze effectieve medicijnen zou krijgen.

Tienduizenden overlijdens  voorkomen

In Zuyderland kon door deze behandeling bij elke drie behandelde patiënten, één extra leven worden gered. Door middel van dit wetenschappelijk gepubliceerde onderzoek kunnen vanaf nu in grote delen van de wereld waar de coronacrisis nog niet over zijn hoogtepunt heen is, potentieel tienduizenden overlijdens worden voorkomen. Prednison is een goedkoop middel en over de hele wereld ruim voorhanden.

Niet de uiteindelijke oplossing voor Corona

Deze nieuwe behandeling is niet het ultieme geneesmiddel tegen corona, maar het beperkt wel de schade daarvan. De nieuwe behandeling wordt toegepast bij mensen die na zeven tot tien dagen plotseling een omslag hebben in het ziektebeeld en heel snel achteruit gaan als gevolg van de cytokinestorm.

Vergelijkbaar medicijn

Naar immuunonderdrukkende medicijnen tegen coeib covid-19 wordt wereldwijd onderzoek gedaan. Vorige maand maakten Britse wetenschappers bekend dat het medicijn dexamethason (is vergelijkbaar medicijn van het in Limburg gebruikte steroïd prednison) de sterfte bij patiënten die worden beademd met 30 procent kan verminderen.

Duidelijke positieve resultaten

Dit onderzoek is wereldwijd de eerste wetenschappelijk gepubliceerde studie, die duidelijke positieve resultaten van behandeling van Corona Covid19 met geneesmiddelen aantoon. Het onderzoek is gepubliceerd in de Annals of the Rheumatic Diseases (ARD), een onderdeel van de British Medical Journal :

Historically controlled comparison of glucocorticoids with or without tocilizumab versus supportive care only in patients with COVID-19-associated cytokine storm syndrome: results of the CHIC study

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *