Positieve coronatest als voorwaarde voor vaststellen long covid is schandalig

Zieke mensen hebben recht op goede medische behandeling. Onterechte voorwaarden voor die behandeling is misdadig. Dat is wat wel in Nederland gebeurt en daarnaast zijn er dergelijke voorwaarden voor toekenning financiële ondersteuning.

De minister van volksgezondheid vereist een positieve coronatest als voorwaarde voor vaststellen long covid. Niemand laat zich nu testen omdat die door de minister gecanceld zijn. Je kunt je dus niet  meer laten testen. Dus mensen die nu covid krijgen en daarna langdurige klachten kunnen hierdoor nooit aantonen dat zijn longcovid hebben. 

Daarnaast werden die testen nog niet direct (volledig) ingezet tijdens de eerste besmettingen toen de pandemie net begonnen was in het voorjaar van 2020.   Pas vanaf 1 juni waren er testen voor iedereen.

Daarnaast kunnen er meer mensen zijn die de ervaring hebben die ik had. Ik voelde me 3 niet fit maar niet ziek. En daarna ineens lag ik volledig plat, en haalde nog nauwelijks het toilet een paar meter verderop.  En heb een paar dagen niet meer kunnen eten.  Al met al was ik pakweg 6 weken niet in staat was om een test te laten doen. Had ik na 6 weken een test moeten doen? Misschien wel. Maar dat heb ik niet verzonnen.

Gelukkig waren mijn longcovid klachten beperkt. Naast 3 maanden niet fit voelen ben driekwart jaar mijn reuk en smaak kwijt geweest. Onduidelijk is of een tuuuut in mijn oor ook daardoor veroorzaakt is.  Die kwam na een half jaar. Mijn smaak is grotendeels teruggekomen, tuut is er nog steeds.

Ik ga er dus van uit dat meer mensen geen test konden halen omdat ze te ziek waren.  Lang niet iedereen familie die zieke mensen naar een test kunnen vervoeren.

Er zijn ook andere mogelijkheden om te bevestigen dat iemand longcovid heeft. Het blijkt dat het bloed van mensen met longcovid verschilt van andere mensen. Er zijn immuun verschillen en hormoonverschillen. Lees meer hierover in artikel : Verschillen in bloed Longcovid patiënten : hormoonbalans en immuunsysteem.

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *