Ongezond gebit en ontstoken tandvlees verhoogt risico op hart- en vaatziekte

Een gezond gebit en gezond tandvlees kan je leven redden. Uit diverse wetenschappelijke onderzoeken blijkt dat mensen met ernstige tandvleesontsteking zestig procent grotere kans hebben een hart- of vaatziekte te hebben.

Hart- en vaatziekten

Het gaat hier om hart- en vaatziekten die ontstaan door aderverkalking en vaatvernauwingen. Dus hartinfarct, herseninfarct en angina pectoris, dat pijn op de borst geeft

Hart- en vaatziekten is doodsoorzaak nummer één onder vrouwen. Ook onder mannen is het een levensbedreigende aandoening. Hart- en vaatziekten heeft dus niet alleen te maken heeft met een ongezonde leefstijl, zoals te veel eten, roken, te weinig bewegen, stress en erfelijkheid.

Uit internationale onderzoeken blijkt dat de tandvleesproblemen er al waren voor de hart- en vaatziekten. Als je fors ontstoken tandvlees hebt, kunnen tijdens het kauwen en slikken, bacteriën door je lichaam gaan zwerven. Dat verhoogt de algemene ontstekingsgraad in je lichaam. De bacteriën kunnen aderverkalking verergeren. Ook bloedplaatjes kunnen iets makkelijker klonteren als die bacteriën door je lichaam zwerven.

Ontstoken tandvlees

Tandvlees kan gaan ontsteken. De bacteriën gaan in de ruimte tussen tand en tandvlees zitten (pockets). Door de ophoping van de bacteriën, kan de ontsteking uitbreiden naar het onderliggende weefsel en kaakbot (parodontitis). Het gevolg kan het verlies van tanden of kiezen zijn.  Bedreigender is het wanneer de schadelijke mondbacteriën in de bloedbaan terechtkomen en zo processen kunnen veroorzaken die leiden tot bloedstolsels. Deze bloedstolsels kunnen een hartinfarct of beroerte tot gevolg hebben. Als je niet regelmatig een mondhygiënist of tandarts bezoekt kan parodontitis lang onopgemerkt blijven.

parodontitis

Problemen met tandvlees en tanden kunt je voorkomen

De meeste problemen met tandvlees en tanden kunt je voorkomen. Dit kan door tweemaal daags op de juiste manier te poetsen, tussen tanden en kiezen te reinigen en regelmatig een mondhygiënist te bezoeken.

Waaraan herken je ontstoken tandvlees

Het tandvlees wordt rood en gezwollen en gaat snel bloeden.  Het tandvlees is pijnlijk en de kleur  is rood in plaats van roze.
Ook een vieze smaak of een slechte adem kunnen duiden op een tandvleesontsteking.  Als het tandvlees lange tijd ontstoken is, gaan de tanden een beetje los staan en misschien wiebelen. Op röntgenfoto’s zie je dat het kaakbot gedeeltelijk verdwenen is, wat de oorzaak is dat de tanden los staan.

Wanneer is je tandvlees gezond?

Gezond tandvlees heeft een roze kleur en ligt stevig om de tanden en kiezen. Wanneer je het aanraakt, bijvoorbeeld met poetsen, flossen of eten, dan bloedt het niet.

2 gedachten over “Ongezond gebit en ontstoken tandvlees verhoogt risico op hart- en vaatziekte”

  1. Mijn ouders waren altijd despotisch op het gebied van mondverzorging. Mijn moeder is inmiddels in de negentig en heeft haar eigen tanden nog. Tevens heeft zij een ijzeren gezondheid. Dit komt natuurlijk niet alleen door de goede verzorging van het gebit, maar heeft er ongetwijfeld wel mee te maken.

  2. Ik heb dit artikel over de relatie tussen ongezond gebit en hart- en vaatziekten met belangstelling gelezen. Ik mag me op een gezond gebit en tandvlees verheugen. Ik maak van mondverzorging dan ook het nodige werk. Het is ook een kwestie van letten op wat je eet.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *