Onderzoek : zomertijd heeft geen effect op de gezondheid van het hart

Een recent onderzoek van de Mayo Clinic naar de effecten van zomertijd  op de gezondheid van het hart laat zien dat de impact minimaal is.

De onderzoekers onderzochten dit vijf jaar lang hoe dit zat bij mensen in de VS, Ze  ontdekten dat het onwaarschijnlijk is dat er een klinisch betekenisvol verschil is in de cardiovasculaire gezondheid als gevolg van de zomertijd.

In het landelijke onderzoek pasten onderzoekers een geavanceerd statistisch model toe om te zoeken naar eventuele verbanden tussen zomertijd en ernstige cardiovasculaire problemen, waaronder hartaanvallen en beroertes. In de studie werden 36.116.951 volwassenen van 18 jaar en ouder in de meeste Amerikaanse staten onderzocht. (Arizona en Hawaï waren uitgesloten omdat deze staten de zomertijd niet in acht nemen.)

De onderzoekers concentreerden zich op de week direct na de zomertijdovergang in de lente en herfst, wanneer de klok een uur vooruit of achteruit wordt gezet.

De onderzoekers merken op dat de tijdveranderingspraktijk bedoeld was om sociale en werkactiviteiten op één lijn te brengen met de uren met daglicht en om energie te besparen door minder kunstmatige verlichting te gebruiken. Ze benadrukken dat het onnodig is om wijzigingen aan te brengen in het zomertijdsysteem uit bezorgdheid voor de gezondheid van het hart.

Over Mayo Clinic
Mayo Clinic is een non-profitorganisatie die zich inzet voor innovatie in de klinische praktijk, onderwijs en onderzoek, en die compassie, expertise en antwoorden biedt aan iedereen die genezing nodig heeft.
Daylight Saving Time Practice and the Rate of Adverse Cardiovascular Events in the United States: A Probabilistic Assessment in a Large Nationwide Study

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *