NSP14 mutatie laat in Japan het corona virus uitsterven

In Japan is recent in augustus en september een enorme golf met corona covid19 besmettingen geweest. Die golf stopte en het aantal besmettingen vrij snel naar beneden. Op dit moment is in Japan het aantal besmettingen enorm laag. De bevolking van Japan bestaat uit 126 miljoen mensen. Het percentage dat gevaccineerd is tegen covid19 is momenteel ruim 75 procent.

Japan heeft ondertussen al twee kleine en drie grote coronagolven achter de rug. De laatste werd veroorzaakt door de Delta-variant van het virus.

De laatste golf gaf het grootste aantal besmettingen per dag. Maar die golf stopte snel waarbij het aantal besmettingen per dag heel snel afnam. Op 22 nov. 2021 was het aantal besmettingen 79.

Volgens onderzoeker wordt de snelle afname van het aantal besmettingen veroorzaakt door :

  • het dragen van mondkapjes
  • het bewaren van anderhalve meter afstand
  • strikte naleving van coronamaatregelen
  • Aziatische mensen hebben vaker het verdedigingsenzym APOBEC3. Dat enzym hoort bij de aangeboren antivirale immuniteit, en kan RNA virussen aanvallen en doden.
  • het virus dat zichzelf onschadelijk heeft gemaakt en lijkt uit te sterven

Laat het virus zichzelf uitsterven?

Volgens Japanse onderzoekers zijn er tekenen die erop wijzen dat het voortdurende muteren van het virus, er nu voor zorgt dat het zichzelf onschadelijk maakt. Ook in India zijn er aanwijzingen dat dit van nature zou kunnen gebeuren.

Volgens Ituro Inoue, professor aan het Japanse National Institute of Genetics, had de Delta-variant in Japan te veel mutaties  in het gen voor het nsp14-eiwit. Het  nsp14 eiwit corrigeert fouten die plaats vinden bij het muteren van het genetisch materiaal van het virus.

Wanneer die correctie niet meer (goed) kan plaats vinden krijgt het virus te veel fouten, en wordt het minder dan wel helemaal niet meer levensvatbaar. Het kan zich vermoedelijk niet effectief genoeg vermenigvuldigen. Dat leidt dan uiteindelijk tot zelfvernietiging.

Mutaties zorgden voor eigen uitroeiing

In The Japan Times zegt Inoue dat hij en zijn team verrast waren:

“De Delta-variant was in Japan zo besmettelijk dat andere varianten geen kans meer hadden. Maar hoe meer de mutaties zich opstapelden, des te meer zagen we dat er een defect virus overbleef dat niet langer kopieën van zichzelf kon te maken. Omdat het aantal besmettingen niet meer toeneemt, denken we dat de variant tijdens deze mutaties zijn eigen uitroeiing heeft veroorzaakt.”

Eerste Sars virus is ook opeens verdwenen

Het SARS-CoV-1 virus, het oorspronkelijke Sars-virus, is ook opeens verdwenen en is niet meer te vinden.
De wereld werd zich voor het eerst bewust van het bestaan ​​ervan op 10 februari 2003, nadat het kantoor van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) in Peking een e-mail ontving met een beschrijving van “een vreemde besmettelijke ziekte” die in een week tijd 100 mensen had gedood. In twee jaar tijd waren ten minste 8.096 mensen besmet geweest, van wie er 774 stierven.

De SARS-CoV-1 uitbraak werd grotendeels onder controle gebracht door eenvoudige maatregelen op het gebied van de volksgezondheid. Het testen van mensen met symptomen (koorts en ademhalingsproblemen), het isoleren en in quarantaine plaatsen van verdachte gevallen en het beperken van reizen hadden allemaal effect.

SARS-CoV-1 was het meest overdraagbaar wanneer patiënten ziek waren.  Door mensen met symptomen te isoleren, werd verdere verspreiding effectief voorkomen.

Het huidige virus Sars-CoV-2 is veel besmettelijker dan zijn voorganger. Verder is zorgelijk dat SARS-CoV-2 efficiënt wordt verspreid voordat mensen ziek worden . Dit maakt dat maatregelen die goed werkten voor SARS-CoV-1, grotendeels niet in staat om het Sars-CoV-2 virus in te dammen.

Het uitsterven van griepvirussen is een bekend verschijnsel

Elk griepvirus dat tot ongeveer 120 jaar geleden bij mensen bestond, is uitgestorven. Het blijkt dat iedereen die vóór 1893 stierf, nooit besmet zal zijn geweest met een van de huidige influenza A-stammen. Dat komt omdat elk griepvirus dat tot ongeveer 120 jaar geleden bij mensen bestond, is uitgestorven. De stam die de pandemie van 1918 veroorzaakte, is ook verdwenen, evenals degene die leidde tot de uitbraak van de vogelgriep in 1957, waarbij tot 116.000 mensen in de VS omkwamen, en het type griep dat circuleerde in 2009, voordat de varkensgriep de kop opstak.

Ian Lipkin, een epidemioloog aan de Columbia University, New York zegt hierover:
“De duizelingwekkende snelheid van mutatie bij griepvirussen is een tweesnijdend zwaard. Op de korte termijn zorgt het er voor dat het moeilijker is om de griep uit te roeien vanwege snelle aanpassingen ten gunste van het virus. Boven een bepaald tempo worden mutaties schadelijk, wat leidt tot virusstammen die belast zijn met genetische fouten die de verspreiding ervan belemmeren. Uiteindelijk kan dit leiden tot hun uitsterven.”

Volgens Lipkin is de term uitgestorven misschien misleidend. Virussen kunnen op veel locaties aanwezig zijn – ze kunnen op de loer liggen in mensen, ze kunnen op de loer liggen in materialen die in diepvriezers worden bewaard, ze kunnen op de loer liggen in dieren in het wild en huisdieren – het is echt onmogelijk om te zeggen of een virus is uitgestorven.

https://www.japantimes.co.jp/news/2021/11/18/national/delta-variant-self-destruction-theory/

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *