Alzheimer medicijnen lecanemab en donanemab
Er zijn twee alzheimermedicijnen op de markt gekomen: lecanemab en donanemab die zorgen dat alzheimer patiënten langer zelfstandig kunnen leven. Dat blijkt o.a. uit onderzoek van de Washington University School of Medicine. Deze middelen werken tegen het schadelijke eiwit amyloid beta dat alleen voorkomt bij de ziekte van Alzheimer. Dit eiwit komt niet bij andere vormen van dementie voor.
Jaar langer zelfstandig wonen
Een Alzheimerpatiënt met zeer milde symptomen die een behandeling ondergaat met een van de nieuwe, next-generation therapieën, kan verwachten acht tot tien maanden zelfstandig te kunnen leven. Het medicijn lecanemab geeft een winst van pakweg tien maanden. Het andere nieuwe medicijn, donanemab, voegt ongeveer acht maanden toe aan de periode van zelfstandigheid.
Lecanemab is vorig jaar toegelaten in Europa. In Nederland is het wachten op goedkeuring voor terugbetaling door het Zorginstituut. Voor donanemab is de aanvraag voor een handelsvergunning in de EU sinds in behandeling.
Kritieke kantelpunten onafhankelijkheid en afhankelijkheid
Er zijn twee kritieke kantelpunten op het continuüm tussen onafhankelijkheid en afhankelijkheid. Het eerste is het punt waarop een persoon niet langer onafhankelijk kan leven vanwege een verminderd vermogen om dagelijkse taken uit te voeren, zoals maaltijden bereiden, autorijden, rekeningen betalen en afspraken onthouden. Het tweede punt is wanneer een persoon niet langer voor zijn of haar eigen lichaam kan zorgen en hulp nodig heeft bij het baden, aankleden en naar het toilet gaan.
Nog geen hulp nodig bij persoonlijke verzorging
Er is nog meer winst. Dat betreft niet alleen zelfstandigheid, maar ook persoonlijke verzorging. Mensen kunnen dan zichzelf zelfstandig wassen, aankleden en naar het toilet gaan. Dit betreft dan mensen in en wat later stadium van de ziekte. Met lecanemab kunnen deze patiënten pakweg 26 maanden langer voor zichzelf zorgen. Met donanemab is dit 19 maanden.